Saviecuta cu mac si nuca (baigli)

Se face maiaua: se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreag

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g. faina
  • 250 g. margarina Rama la cub sau Unirea
  • 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
  • 100 g. untura de porc (optional)
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare si unul de zahar
  • Maia:
  • 25 g. drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)
  • Umplutura:
  • 250 g. mac/nuca
  • 200 g. zahar
  • 100 ml. lapte
  • Pentru uns foile:
  • 3 galbenusuri

Mod de preparare

Se face maiaua: se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua. Se adauga smantana, un praf de sare si zahar si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de nuca si mac, pentru a le subtia) Se amesteca bine toate ingredientele. Se adauga apoi margarina, incalzita putin la microunde si untura de porc (cine doreste) si se framanta bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura. In acest timp, pregatim umpluturile cu mac si cu nuca. Se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, se adauga macul, respectiv -nuca, gata macinate. Cand cele doua compozitii se racesc, se amesteca cu albusurile batute spuma+putin zahar. Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa". Aluatul dospit se portioneaza cu cutitul in 8 parti egale, fiecare segment reprezentand o foaie de umplut (un cozonacel). Se intinde cu sucitorul fiecare segment in parte:sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Masa se pudreaza cu putina faina si se intinde foaia de aluat cat mai subtire posibil. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou: Se baga in cuptorul deja incins, pentru mai mult de jumatate de ora, la 180 grade C. Faceti testul cu scobitoarea neaparat


Pofta buna! Reteta Saviecuta cu mac si nuca a fost propusa de sava laura pe forum culinar.ro Alte retete de cozonaci gasiti aici: Cozonacei mici, mici, Rotocol polonez, Cozonaci Babani

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii