Tarta cu crema de vanilie, nectarine si afine

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in malaxorul robotului multifunctional Ankarsrum – montati atasamentul pentru plamadit la cca

Portii
8
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
10 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • faina de cozonac - 200 g
  • unt la temperatura camerei - 100 g
  • ou - 1 buc
  • zahar - 2 linguri
  • sare - 1 varf de cutit
  • Pentru crema de vanilie:
  • galbenusuri de ou - 4 buc
  • lapte - 300 ml
  • amidon - 3 lingurite
  • zahar - 160 g
  • extract de vanilie / pastaie de vanilie (1 si ½ lingurita sau semintele de la ½ pastaie)
  • unt la temperatura camerei - 25 g
  • Pentru compozitie:
  • nectarine coapte - cca 1 kg (de preferabil curatate de coaja)
  • Gellfix - 1 pliculet
  • scortisoara - 2 batoane
  • anason - 2 stelute
  • afine - 120 g
  • zahar gelifiant - 23 linguri
  • vin alb / cidru / vin roze demidulce - 300 ml

Mod de preparare

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in malaxorul robotului multifunctional Ankarsrum – montati atasamentul pentru plamadit la cca 2-3 cm fata de margine si porniti aparatul pe viteza mica
• adaugati zaharul, sarea si treptat, faina
• cresteti viteza si lasati la framantat pana obtineti un aluat pufos, compact
• infasurati-l in folie de plastic si lasati-l la frigider cca o ora
• intindeti si modelati aluatul de tarta – tapetati o forma cu fund detasabil si adaugati-l in aceasta
• puneti o bucata de hartie de copt in tava de tarta (peste aluat) si peste aceasta puneti orez, linte sau fasole, pentru a-i preveni cresterea
• introduceti-o in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru cca 10 min, pana cand devine rumen aurie – scoateti hartia de copt cu mare grija si pastrati boabele de orez, linte sau fasole intr-un castron, pentru eventuale folosiri viitoare
• gauriti blatul cu o furculita din loc in loc si lasati-l inca 2 minute in cuptor
• scoateti-l la racit pe un gratar pentru prajituri sau pe un tocator de lemn
• bateti bine galbenusurile cu zaharul, esenta de vanilie si untul
• amestecati laptele cu amidonul (atentie sa nu faceti cocoloase) si incorporati aceasta compozitie peste cea din galbenusuri, zahar, unt si esenta de vanilie
• amestecati compozitia rezultata la foc mic, intr-o craticioara, folosind un tel
• cand compozitia s-a ingrosat turnati-o in aluatul de tarta si lasati-o la racit
• taiati nectarinele in 4
• adaugati vinul alb intr-o oala pe foc si lasati-l la redus (pana cand alcoolul se evapora si ramane doar aroma) – tot la inceput adaugati si stelutele de anason si batoanele de scortisoara
• adaugati nectarinele si zaharul gelifiant si micsorati focul 
• cand acestea au devenit moi, adaugati plicul de Gellfix si amestecati pana se dizolva
• n-o lasati sa se raceasca foarte mult pentru ca ea se va inchega - turnati-o apoi peste tarta si crema de vanilie
• adaugati afine deasupra, din loc in loc
• introduceti-o in frigider pentru cateva ore, inainte de a o servi.

Pofta buna!

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii