Tarta cu lavanda si citrice

O tarta numai buna de pregatit iarna in sezonul citricelor

Portii
4
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru crusta crocanta:
  • 300 gr faina
  • 100 gr zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasa de la 1 portocala si o lamaie
  • ½ lingurita flori uscate de lavanda
  • Ingrediente pentru crema de lamaie :
  • 4 galbenusuri de oua de casa
  • 150 gr zahar
  • 1 pastaie vanilie
  • 200 gr unt
  • de preferat mai gras
  • 25 gr faina alba calitate superioara
  • 25 gr amidon alimentar
  • Coaja rasa de la 3 lamai
  • Zeama de 2 lamai
  • 1 portocala
  • Pentru decor :
  • 1 lamaie
  • 1 limeta
  • 1 mineola
  • 1 rodie

Mod de preparare

Preparare aluat :

Se cerne faina cu sarea intr-un vas care a fost racit in prealabil, apoi se adauga zaharul si untul, se framanta pana rezulta un aluat sfarmicios.

Se adauga apoi galbenusurile, coaja rasa de lamaie, portocala si florile de lavanda tocate marunt.

Se framanta atat cat sa fie amestecate toate ingredientele. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere, se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider minim 30 de minute.

Se scoate aluatul de la frigider si se intinde dupa forma in care urmeaza sa fie copt care a fost unsa in prealabil. Se inteapa cu furculita aluatul si se pune deasupra hartie de copt peste care se toarna orez sau boabe de fasole pentru o coace uniform. La final, se inlatura hartia de copt si se mai da la cuptor 5-10 minute pentru o crusta aurie. Se lasa la racit.

Preparare crema:

Separam galbenusurile de albusuri (folosim o cratita mai mare, fiindca o vom folosi si la foc).

Adaugam zaharul si amestecam cu un tel sau un mixer.

Adaugam zema de citrice si mixam bine compozitia.

Adaugam faina cernuta si amidonul, apoi amestecam bine ca sa nu ramana cocolase.

Fierbem compozitia la foc mic, amestecand din cand in cand cu telul pina incepe sa se ingroase.

Stingem focul si adaugam untul la final.

Umplem tarta cu crema de lamaie si o lasam la racit, apoi ornam cu felii de lamaie, limeta, mineola si rodie.

Pofta buna !

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

Sarmalele de fata sunt facute dupa o tehnologie veche. Dupa parerea mea sunt cele mai bune sarmale preparate astfel. Din...

Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii