Minitort panza de paianjen

Minitortul branza de paianjen este o reteta delicioasa, ce poate fi pregatita cu succes atat pentru halloween, cat si pentru o ocazie festiva sau aniversara.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat :
  • 75 g ciocolata cu lapte si amaruie
  • 50 g unt
  • 50 g zahar brun sau alb
  • 2 oua mari
  • 50 g nuca
  • 50 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Un praf de sare
  • 2 linguri cognac alexandrion
  • Esenta de rom
  • Esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de cafea
  • 1 lingurita cappuccino
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita coaja de portocale
  • Crema 1 :
  • Aproximativ ½ borcan de dulceata (eu am pus de visine)
  • un castronel de frisca (200 ml smantana dulce)
  • ½ plic intaritor de frisca
  • Crema 2:
  • 150 ml smantana dulce
  • 1/2 plic intaritor de frisca
  • Cateva linguri zdravene de crema finetii
  • Glazura :
  • ½ ciocolata alba
  • 1 lingura cognac
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida
  • Pentru umplut si decor :
  • Capsuni
  • Kiw
  • i Banane
  • Pere coapte
  • Fructe din compot

Mod de preparare

Se freaca untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul, se bat alusurile spuma cu un praf de sare si doua picaturi de otet. Se mixeaza putin galbenusurile cu esentele, coaja de portocale, cognacul si se adauga cate putin la unt amestecandu-se continuu. Eu am oprit separat cateva linguri de compozitie alba fara cacao. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. Se adauga la faina ingredientele uscate (cappuccino, cafeaua, cacaoa, nucile putin prajite in cuptor si apoi maruntite).

Se topeste ciocolata la bain marie sau la microunde si se toarna putin racita peste compozitia de unt. Se mixeaza bine untul si se toarna in ploaie cate doua linguri de faina, doua linguri de albus si se amesteca usor de jos in sus. Continuam cu faina si albusul pana la terminarea ingredientelor. Se tapeteaza o forma de tort detasabila sau un vas mai mic. Se varsa continutul si se da la cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute in functie de cuptor. Eu am pus desupra compozitia oprita si am trasat niste linii. Se face testul cu scobitoarea si daca iese curata este gata blatul. Se taie in doua cand s-a racit complet si se insiropeaza cu putina zeama din compot.

Cremele : Se bate frisca rece cateva minute (fara a adauga zahar) apoi se adauga praful de intaritor si se mai bate ceva timp pana se intareste. Se imparte frisca pentru cele doua creme. Pentru prima crema se adauga cate putin din dulceata si se gusta pentru a nu o indulci foarte tare. Se pun si cateva fructe scurse din compot si se pune la rece. La cealalta parte de frisca se adauga finetti care a fost tinuta la temperatura camerei si mixata bine. Fructele se spala, se curata si se taie felii subtiri. Am asezat deasupra fructe, peste, ce-a de-a doua crema si iar fructe. Am uns cel de-al doilea blat cu crema de finetti si l-am asezat deasupra.

Glazura : Am asezat al doilea blat insiropat si am topit ciocolatta amaruie rupta bucati impreuna cu frisca si cognacul pe foc foarte mic. Se mesteca tot timpul pana se omogenizeaza. A nu se lasa sa fiarba. Pentru o reusita a desenului trebuie folosita doar ciocolata de buna calitate (milka, kandia 50 sau 70 %, eu am avut nemteasca dar kandia ii da o stralucire aparte). Tortul care a stat putin la rece se aseaza pe un grilaj si se varsa ciocolata neagra calduta si nu fierbinte exact in centru. Se lasa sa se prelinga ciocolata si nu folosim nimic pentru a nivela astfel incat va ramane un strat uniform fara denivelari.

Intre timp topim ciocolata alba la bain marie si cat e inca calda ciocolata neagra pe blat incepem sa facem panza de paianjen. Punem ciocolata alba intr-un cornet, strangem bine sa iasa aerul si incepem din mijloc sa facem un cerc continuu de jur imprejur ca in figura 1.

Figura 2. In data ce am terminat trasam cu lama opusa unui cutit 4 linii incepand din centru spre exterior ca in imaginea doi. Se sterge cutitul cu o carpa uscata dupa fiecare linie trasata.

Figura 3. Impartin fiecare bucata in cate doua trasand o linie tot din interior in exterior (cele rosii)

Figura 4. De data aceasta vom trasa din exterior in interior impartind din nou pe fiecare in cate doua si vom obtine astfel 16.


Tortul panza de paianjen se orneaza dupa preferinta. Am spalat bine capsunile cu tot cu coaja si le-am lasat la scurs. Eu am pus capsuni, si fruza de menta. Le-am taiat felii pana la codita dar nu de tot si le-am desfacut ca un evantai. Este un tort racoritor si foarte gustos.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Luscos ardelenesc

"Retete de Pasti"  M-am inspirat de la stimata doamna Chef Sylvia Boutiere. 

Luscos ardelenesc
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca