Tort Buturuga

Tortul Buturuga este, cel putin pentru mine, un desert reprezentativ pentru masa de Craciun. Minunatul tort in forma de buturuga este o rulada cu crema de ciocolata delicioasa, ce nu poate lipsi de pe masa de sarbatoare.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Piscotul de ciocolata:
  • 5 oua
  • 150g. zahar
  • 120g.faina
  • 1 lingura de cacao;
  • Crema de ciocolata:
  • 30g. ciocolata de menaj
  • 100g. zahar
  • 2 galbenuse
  • 225g. unt moale
  • Crema de imbracat buturuga:
  • 250g. ciocolata de menaj
  • 1
  • 5 dl. frisca
  • 30g.unt
  • Pentru ornat: masa de martipan
  • coloranti alimentari
  • fructe

Mod de preparare

1.Se separa ouale. Se bat albusurile spuma si se adauga 1/2 din cantitatea de zahar, se freaca galbenusurile cu restul de zahar si 2 linguri de apa pana devin o crema spumoasa. Faina se amesteca cu cacaoa si se incorporeaza usor in amestecul de galbenusuri, paralel cu albusurile batute spuma. Compozitia rezultata se pune intr-o tava unsa si infainata si se coace timp de 8 minute in cuptorul preincalzit.

2.Se puna un servet curat de bucatarie pe planseta si se pudreaza cu zahar praf. Peste rasturnam blatul din tava si rulam. Acoperim cu un prosop de bucatarie bine umezit si se lasa pana se prepara crema.

3.Ciocolata de menaj se rupe in bucati si se pune sa se topeasca in bain-marie. Din zahar facem un sirop cu atata apa cat sa treaca peste zahar. Galbenusurile se amesteca cu mixerul, apoi, putin cate putin se adauga siropul peste galbenusuri. Se amesteca pana compozitia s-a racit. Se incorporeaza untul si ciocolata topita. Crema obtinuta se pune intr-un bol curat si se acopera cu un servet.

4.Blatul se desface usor din prosopul de bucatarie si se unge cu crema de unt si din nou se ruleaza. Se taie frumos marginile tortului.

5 .Se prepara crema cu care se acopera tortul: ciocolata de menaj se pune intr-un bol si se topeste in bain-marie. Separat se pune frisca la fiert pana da un clocot, apoi se varsa peste ciocolata topita si se bate cu telul sau cu mixerul pana se ingroasa. Se adauga untul si se amesteca bine pana avem o compozitie fina. Se lasa sa se raceasca si apoi se orneaza tortul in asa fel incat sa imite trunchiul unui copac.

6 Din masa de martipan se executa frunze, folosind colorant alimentar de culoare verde, fructe de padure, folosind colorant rosu sau cum ne indeamna fantezia pe fiecare gospodina. Se tine la rece cca.3 ore.


Pe un platou se aseaza tortul "Buturuga" si se serveste taiat felii si acompaniat de un vin alb sec.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii