Tort cu ananas si vanilie

Aceasta reteta de tort cu ananas si vanilie este foarte versatila, o puteti pregati si sub forma de prajitura. Tortul are blaturi pufoase, crema fina de vanilie si ananas din belsug.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • BLAT:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 1
  • 5 linguri de ulei
  • 1 plic praf de copt
  •  
  • CREMA:
  • 2 oua
  • 250 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cu varf amidon
  • zahar vanilat
  • esenta vanilie
  • 50g unt
  • 80 ml frisca lichida batuta
  •  
  • JELEU DE ANANAS:
  • 1 cutie compot ananas
  • 4 linguri de zahar
  • 3
  • 5 foite de gelatina
  •  
  • SIROP:
  • siropul din compotul de ananas + 180 ml apa + 3 linguri zahar
  •  
  • GLAZURA:
  • 200g ciocolata cu cacao
  • 180 ml frisca lichida
  • 1 lingurita miere
  • 2 lingurite lapte
  • 2-3 picaturi coniac
  • 2 lingurite unt solid

Mod de preparare

Se face un blat galben de tort( nu are sens sa mai explic cum ca sigur stiti) sau folositi o reteta de baza pt. blat care va satisface si care fiecare cred ca o are. Se taie blatul in trei nivele. TAVA in care am copt blatul este 18/18 cm.

Crema: intr-o craticioara se bat ouale, se adauga laptele , se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua dupa care se pune cratita la foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se va ingrosa compozitia destul de tare , sa nu va speriati ca asa trebuie sa fie.
Se da de pe foc si se incorporeaza 50 g unt si esenta de vanilie. Lasati sa se raceasca si dati la frigider. Bateti 80 ml frisca lichida si o incorporati cu mixerul in crema de lapte care va capata o consistenta mai moale cremoasa.

Pregatim jeleul de ananas /capsuni/caise/piersici: Se pune ananasul din compot fara zeama in blender si se mixeaza pana devine pasta.  Gelatina se hidrateaza in putin compot si se tine deasupra flacarii nu direct pe foc si fara sa fiarba, cf instructiunilor de pe plic.
Ananasul pasat se pune pe foc mic cu zaharul pana la topirea acestuia , putin . Cand e caldut se adauga gelatina si se da la frigider cateva ore bune.
Acest jeleu trebuie sa aibe consistenta unui pireu de fructe gros sau a unu gem gros.

De fapt trebuie intai facut jeleul ca sa aiba timp sa se intareasca si sa nu pierdeti timp si apoi crema.

Toate fiind facute m-am apucat de asamblat tortul. Am insiropat blaturile, nu mult sa nu se rupa, cu siropul dat o data in clocot si racit, am pus jeleul de ananas, crema care e asa buna si mi-au tot furat din ea baietii si la final capacul .

Am facut glazura rupand ciocolata in bucati peste frisca lichida si am pus pe foc mic. am adaugat celelalte ingrediente si am amestecat continuu panasa topit ciocolata. Daca vi se pare preagroasaglazura o puteti subtia cu 1 ingurita lapte.
Se toarna calda peste tort incepand din centru cate un pic si ea se intinde. o nivelam cu un cutit si nu o turmam in strat f gros pt.ca se glazureaza de 2 ori tortul. Dupa prima glazurare se da 15-20 min. la frigider si se mai glazureaza o data.

Se decoreaza dupa bunul plac.

Reteta de tort cu ananas si vanilie a fost propusa de flor pe forum culinar.


Serviti tortul cu ananas si vanilie de la rece.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert spirale cu halva

Au iesit tare bune ca nu m-am putut abtine si am mancat 4 bucati, seara! :D

Desert spirale cu halva
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca