Tort cu crema de lamaie

Tortul cu crema de lamaie este un tort lejer, delicios si plin de savoare, ideal pentru zilele de nastere.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • -8 oua
  • -240 g zahar
  • -240 gr faina
  • -un praf de sare
  • Crema umplutura :
  • -4 galbenusuri
  • -140 g zahar
  • -250 g unt
  • -o lamaie mare
  • -o portocala
  • -1 plic zahar vanilat
  • Frisca pentru decor:
  • -500 gr smantana pentru gatit
  • -100 g zahar pudra
  • -2 pliculete zahar vanilat
  • -jeleuri
  • bomboane pentru decor
  • topping

Mod de preparare

Mai intai pregatim tavile, unse cu unt sau punem foaie de copt si pregatim crema astfel:
intr-un lighenas punem galbenusurile, zaharul si 4 linguri de zeama de lamaie si 4 portocala (punem 4 si 4 linguri ca sa nu fie prea acru,)si coaja rasa de lamaie si portocala (rasa pe razatoarea cu gauri mici ) se freaca putin pana se amesteca ingredientele. Punem lighenasul deasupra unei oale /vas cu apa clocotita astfel incat lighenasul sa intre in vas si sa se sprijine cu marginile de gura acestuia, ---nivelul apei din vas trebuie sa fie de 2-3 cm sub lighenas, batem repede compozitia cu o lingura de lemn ,(nu folositi lingura sau mixer care oxideaza), continu insistand pe fundul lighenasului, dupa 10 minute compozitia va deveni ca o smantana subtire, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat ; apoi se pune crema pe un vas cu apa rece si se amesteca pana cand compozitia ajunge la temperatura degetului. Dupa aceea in crema se adauga untul moale si se bate cu telul numai in unt pana acesta se desface , apoi se amesteca circular pana cand crema de oua se amesteca cu untul, cu cat se bate mai mult cu atat va deveni mai spumoasa; punem crema la frigider numaidecat.

Pregatim frisca astfel: batem smantana pana devine groasa si apoi punem zaharul vanilat si pudra si mai amestecam 2-3 minute si o dam la rece.

Blatul:
Batem ouale cu zaharul si praful de sare timp de 20-25 de minute, pana cand compozitia devine alba cleioasa, nu mai putin de 20 de minute, cernem faina apoi adaugam treptat faina in ploaie putin cate putin, direct din sita, amestecam pana intra in compozitie si adaugam alta faina… si tot asa pana se termina, cand amestecam nu trebuie cu forta, miscari circulare de sus in jos. Turnam compozitia din loc in loc si nivelam cu o lopatica apoi dam la cuptor, cuptorul trebuie sa fie incalzit cand bagam compozitia.
Cat timp blatul se coace nu este voie sa deschidem cuptorul si nici dupa ce am inchis, blatul se lasa sa se raceasca in cuptor, sau cu cuptorul intredeschis ,si il scoatem cand este caldut altfel este posibil sa se lase. Coacerea dureaza cca 30 de minute.
Dupa ce blatul s-a racit il taiem 3 foi egale si ungem prima si a doua foaie cu crema ,de lamaie si portocala, si ultima o ornam cu frisca, taiati o punguta la un capat si punem frisca in ea si ornam de jos in sus roata imprejur ,apoi deasupra decoram ,optional, cu bomboane, jeleuri sau topping ..ex de nuci verzi



Tortul se serveste rece, cu un topping de dulceata de la Bunatati in natura.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert trandafirasi in foietaj

Când mai ai câteva lăzi de mere în casă și vremea se încălzește simțitor, trebuie neapărat să...

Desert trandafirasi in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca