Tort de afine

Tortul cu afine nu este deloc greu de pregatit, este usor si racoros, dar si aromat. Il puteti pregati si pentru momentele cand va e pofta de ceva dulce, dar si pentru ocaziile festive.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 240 g faina
  • 210 g zahar
  • 100 unt
  • 70-80 ml iaurt
  • 4 oua mari
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja de portocala razuita
  • 1-2 linguri gem de zmeura
  • 1 compot de afine
  • -240 g afine
  • -300 ml zeama din compot
  • 100 ml frisca
  • 1 pachetel de zahar vanilat
  • 1 pachetel de Agartine/sau gelatina pentru 0
  • 5 l lichid
  • nuca de cocos (fac.)

Mod de preparare

Frecam untul cu zaharul, apoi se adaugam ouale si iaurtul. Amestecam faina cu praful de copt, turnam cîte putin în blender. Adaugam si coaja de portocala, amestecam mai departe.

Luam 60 de g din afinele scurse, din compot si le amestecam cu o paleta, foarte usor în aluat.

Turnam în tava cu perete detasabil,care a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.

Dam tava în cuptorul încins la 175°C timp de 30-35 minute.

Daca începe a se rumeni prea devreme acoperiti tava cu hîrtie de copt înmuiata în apa si stoarsa.

Lasam blatul la racit pe un gratar, dupa care îl punem pe platoul de pe care servim (nivelam daca este cazul).

Încalzim în microunde 1-2 linguri de gem zmeura, îl trecem prin sita daca are sîmburi. Pensulam blatul si lasam la racit.

Închidem blatul foarte bine în inelul de asamblat torturi.

Luam 100 ml din sucul compotului, turnam praful agar si fierbem 2 minute la foc lejer în timp ce amestecam.

Luam zeama fierbinte de pe foc,si o amestecam cu restul de zeama rece. Lasam putin la racorit, dupa care adaugam si afinele. Cum se racoreste se simte imediat închegarea.

Turnam afinele peste blat, dam la rece peste noapte. Se întareste relativ repede, dar eu las peste noapte pentru îmbibarea aromelor.

Înainte de decorare dam inelul jos cu atentie, sa nu rupem din prajitura.  Din cauza ca nu stiu a decora cu frisca, am pensulat marginea tortului cu gem de zmeura fierbinte si am pus nuca de cocos razuita pe margine.

Foarte bun, aromat si racoritor tortuletul asta!

Reteta de tort cu afine a fost propusa de Maya pe forum culinar.


Serviti tortul cu afine de la rece.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa