Tort de afine

Tortul cu afine nu este deloc greu de pregatit, este usor si racoros, dar si aromat. Il puteti pregati si pentru momentele cand va e pofta de ceva dulce, dar si pentru ocaziile festive.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 240 g faina
  • 210 g zahar
  • 100 unt
  • 70-80 ml iaurt
  • 4 oua mari
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja de portocala razuita
  • 1-2 linguri gem de zmeura
  • 1 compot de afine
  • -240 g afine
  • -300 ml zeama din compot
  • 100 ml frisca
  • 1 pachetel de zahar vanilat
  • 1 pachetel de Agartine/sau gelatina pentru 0
  • 5 l lichid
  • nuca de cocos (fac.)

Mod de preparare

Frecam untul cu zaharul, apoi se adaugam ouale si iaurtul. Amestecam faina cu praful de copt, turnam cîte putin în blender. Adaugam si coaja de portocala, amestecam mai departe.

Luam 60 de g din afinele scurse, din compot si le amestecam cu o paleta, foarte usor în aluat.

Turnam în tava cu perete detasabil,care a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.

Dam tava în cuptorul încins la 175°C timp de 30-35 minute.

Daca începe a se rumeni prea devreme acoperiti tava cu hîrtie de copt înmuiata în apa si stoarsa.

Lasam blatul la racit pe un gratar, dupa care îl punem pe platoul de pe care servim (nivelam daca este cazul).

Încalzim în microunde 1-2 linguri de gem zmeura, îl trecem prin sita daca are sîmburi. Pensulam blatul si lasam la racit.

Închidem blatul foarte bine în inelul de asamblat torturi.

Luam 100 ml din sucul compotului, turnam praful agar si fierbem 2 minute la foc lejer în timp ce amestecam.

Luam zeama fierbinte de pe foc,si o amestecam cu restul de zeama rece. Lasam putin la racorit, dupa care adaugam si afinele. Cum se racoreste se simte imediat închegarea.

Turnam afinele peste blat, dam la rece peste noapte. Se întareste relativ repede, dar eu las peste noapte pentru îmbibarea aromelor.

Înainte de decorare dam inelul jos cu atentie, sa nu rupem din prajitura.  Din cauza ca nu stiu a decora cu frisca, am pensulat marginea tortului cu gem de zmeura fierbinte si am pus nuca de cocos razuita pe margine.

Foarte bun, aromat si racoritor tortuletul asta!

Reteta de tort cu afine a fost propusa de Maya pe forum culinar.


Serviti tortul cu afine de la rece.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca