Tort in forma de evantai

intr-o forma de tort rotunda se coace blatul dupa care se scoate pe un platou tapetat cu faina. Dupa ce s-a racit se taie in asa fel incat sa obtinem

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Un blat rotund
  • din 9 oua
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri gris
  • 200 g unt sau margarina
  • 200 g zahar pudra
  • 1 zahar vanilat
  • 4 linguri gem
  • Pentru glazura de martipan:
  • 270 g zahar pudra
  • 180 g migdale curatate si pisate
  • Cateva picaturi de sirop de zmeura/visine

Mod de preparare

intr-o forma de tort rotunda se coace blatul dupa care se scoate pe un platou tapetat cu faina. Dupa ce s-a racit se taie in asa fel incat sa obtinem doua semilune, iar apoi si acestea se tai in orizontala; in total vom avea 4 foi. Pentru crema fierbem grisul in lapte pana cand devine dens. Se amesteca bine untul cu zaharul pudra , se adauga grisul fiert in lapte, zaharul vanilat si se omogenizeaza bine pana obtinem o crema fina. Foile in forma de semiluna se ung cu aceasta crema si se asaza una peste cealalta. Ultima foaie se preseaza putin.

Pentru glazura de martipan se fierbe un sirop dens din 180 g zahar si putina apa, dupa care se adauga migdalele, si, amestecand la foc mic, se fierbe pana cand se intareste. Se lasa sa se raceasca, dupa care se piseaza, si picurand putin sirop de zmeura sau visine, se plamadeste bine. Punem putin deoparte, iar restul il punem peste foaia superioara, si acoperim bine blatul. Cu un cutit umed ‘desenam’ o forma de evantai, iar din martipanul pus deoparte formam un maner pe care-l potrivim la locul sau.

Alte retete de tort recomandate

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura cu pere intregi si scortisoara

Aveam cateva pere prin frigider si nu stiam ce sa fac cu ele. M-am pus pe cautat o reteta rapida care sa contina pere si am...

Prajitura cu pere intregi si scortisoara
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca