Tort Saint-Honorè

Se incepe pregatirea aluatului  cu cele 200 g faina care se pun intr-un castron cu sare, se pune peste untul rece taiat bucatele si incepem sa fr

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat tarta:
  • 200-230 g faina
  • 100 g unt
  • 40 ml apa rece
  • 1 praf de sare
  • Choux-a-la-creme:
  • 250 ml apa
  • 60 ml ulei
  • 3 oua
  • 140 g faina
  • 1 praf de sare
  • Crema:
  • 2 oua
  • 350 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 linguri cu varf amidon
  • 10 g gelatina
  • vanilie
  • 75 ml frisca
  • Decor:
  • 100 ml frisca
  • 150 g zahar

Mod de preparare

Se incepe pregatirea aluatului cu cele 200 g faina care se pun intr-un castron cu sare, se pune peste untul rece taiat bucatele si incepem sa framantam. Adaugam treptat apa rece pana devine un aluat omogen care nu se lipeste de maini. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider.

Choux-a-la-creme:

Apa se amesteca cu uleiul si praful de sare si se pune pe foc pana dau in clocot. Cand apa si uleiul fierbe se adauga faina in bloc (toata deodata) si se amesteca energic pana se formeaza o bila de aluat. Se lasa la racit. Cand este complet rece se adauga ouale pe rand (nu se adauga cel de-al doilea pana nu este inglobat primul) si devine un aluat lipicios. Se toarna intr-un pos. Aluatul de tarta se intinde intr-o foaie subtire de 24-26 cm si se pune pe hartie de copt in tava mare de la aragaz. Pe foaie se deseneaza un cerc din aluatul de choux. In spatiul ramas in tava se spriteaza rozete mici (sau globulete) si se da tava la cuptor (preincalzit) pentru aprox 30 min.Primele 10 min se lasa focul mare,apoi se da la minim.

Crema:

Punem laptele la fiert. Ouale le mixam impreuna cu zaharul pana devin cremoase si zaharul s-a topit, apoi adaugam amidonul si omogenizam. Dupa ce laptele a dat intr-un clocot,tragem vasul deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Peste ouale batute adaugam putin cate putin laptele amestecand incontinuu.Turnam compozitia in vasul in care am fiert laptele si punem pe foc amestecand incontinuu pana se ingroase bine crema, oprim focul si adaugam gelatina hidratata si dizolvat pe bain marie si lasam la racit. Cand s-a racit complet se mixeaza 75 ml frisca si se inglobeaza in crema, mixand bine.

Asamblare:

Pe tarta se pune crema de vanilie pana la nivelul cercului de choux (atentie trebuie sa opriti crema si pentru gogosele. Pe interior se aseaza un rand de gogosele umplute avand grija ca atunci cand o taiem sa avem cate o gogosica pe fiecare felie. Deasupra cremei se pune frisca. 100 g zahar se caramelizeaza cu,cateva picaturi de apa.Cu ajutorul unei linguri se pune caramel pe fiecare gogosisca. In momentul in care am terminat de pus caramel pe gogosele a mai ramas putin zahar ars si care a ajuns la temperatura la care am reusit sa fac firele.


Tortul se da la frigider si se lasa cel putin peste noapte. Cu cat sta mai mult cu atat este mai bun, foaia de tarta se inmoaie.

Alte retete recomandate:

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Tree Brownies

Pentru Mos Craciun :) Ne-am jucat astazi putin, spre bucuria Rebecai. Nu sunt spectaculoare, insa incantarea ei a fost...

Tree Brownies
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii