Chiftele in aluat cu bere

Oare cine face face cele mai bune chiftele? un barbat sau o femeie? Alex Cirtu are pentru azi o reteta de chiftele in aluat cu bere

Portii
10
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • INGREDINETE chiftele:
  • Carne tocata de vita – 800 g
  • Ceapa – 2 buc
  • Marar – 1 legatura
  • Usturoi – 4 catei
  • Pesmet – 4 linguri
  • Lapte – 75 ml
  • Cimbru uscat – 1 lingura
  • Boia – 1 lingurita
  • Seminte de susan – 1 lingura
  • Oua – 1 buc
  • Galbenus de ou – 2 buc
  • Mozzarella – 150 g
  • Unt – 20 g
  • Ulei pentru prajit – cca 2-3 linguri
  • Sare, piper – dupa gust
  • INGREDIENTE aluat:
  • Faina – 500 gr
  • Drojdie proaspata – 25 gr
  • Apa calduta – 50 ml
  • Zahar – 1/2 lingurita
  • Sare – 1/2 lingurita
  • Ulei – 50 ml
  • Bere blonda – 250 ml

Mod de preparare

  1. Incepe cu aluatul: framanta drojdia proaspata cu zaharul si dizolv-o in apa calduta. Pune si o lingura de faina si amesteca bine. Trebuie lasata cam 10 min la cald, pana se umfla frumos. Asta inseamna ca drojdia se activeaza.
  2. Intre timp amesteca faina cu sarea. Atentie, sarea nu se pune niciodata direct peste drojdie pentru ca nu va mai creste aluatul. Sarea omoara microorganismele active din drojdie. Cand s-a activat drojdia, toarn-o peste faiana amestecata cu sarea. Pune treptat si berea si uleiul si framanta. Scoate apoi aluatul pe blat si framanta circa 6-8 minute. Vei simti la mana cand aluatul este bine framantat, pentru ca nu va mai fi atat de dur si nu va mai opune atat de multa rezistenta. Lasa-l 30-40 de minute sa creasca si e perfect.
  3. Acum chiftelele - carnea tocata trebuie asezonata cu sare, piper, boia si cimbru uscat. Proportia ideala la pentru chiftele este 70 % carne si 30% grasime.
  4. Pune si mararul tocat marunt, apoi ceapa, cubulete mici-mici. Daca nu iti place sa simtiti ceapa deloc, o poti da pe razatoare. Pune si usturoiul tocat si oul.
  5. Separat pregateste si pesmetul cu laptele, pana obtii o compozitie de consistenta unui aluat mai moale. Pune peste carne si amesteca totul.
  6. Taie mozzarella in 20 de bucatele, umezeste-ti un pic mainile si formeaza chiftelele si pune in fiecare un cubulet de mozzarella. Prajestele-le apoi un pic in tigaie, cat sa fie aurii si scoate-le pe prosoape de hartie ca sa absoarba uleiul in exces. Chiftelele trebuie doar perpelite, nu prajite de tot si lasate sa se raceasca.
  7. Imparte apoi aluatul in 20 de bucati si intinde fiecare bucata astfel incat sa poti inveli in ea o chiftea.
  8. Pune untul la topit si apoi unge cu el o tava de cuptor. Asaza chiftelele in tava, relativ apropiate dar lasa-le un pic de loc sa mai creasca. Acopera-le cu un prosop si mai lasa-le 15 minute sa creasca.
  9. Dupa ce au crescut, unge-le un pic cu cele 2 galbenusuri amestecat cu un pic de lapte si presara peste semintele de susan.
  10. Baga-le la cuptor la 180 de grade intre 25 si 40 de minute, pana sunt aramii deasupra. Lasati-le apoi sa se raceasca un pic si sunt gata.

Pofta buna. 

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Lipii cu cartof si verdeata (lipii martiene)

Am salvat eu mai acum cateva luni un filmulet cu lipiile astea si tot cautam cheful sa le fac. Cheful mi-a venit din cauza...

Lipii cu cartof si verdeata (lipii martiene)
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca