Tort de Paste

Tort de Paste cu flori de martipan si oua de ciocolata umplute cu lichior.

Portii
10
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua – de la care vom folosi toate albusurile si doar 4 galbenusuri;
  • 4 linguri de zahar;
  • 1 lingura zahar vanilat;
  • 2 linguri cu varf de faina;
  • 7 linguri cu varf de nuca;
  • 1 lingura praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 400 ml;
  • 4 linguri zahar;
  • 2 capacele esenta de rom;
  • Putina coaja de portocala;
  • pentru crema de vanilie avem nevoie de:
  • cele 2 galbenusuri ramase;
  • 3 linguri cu zahar;
  • 3 cescute de lapte (aprox 400 ml);
  • 3 linguri faina;
  • 1 lingurita de zahar vanilat Bourbon;
  • 50 g unt;
  • Putina coaja rasa de lamaie;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 200 ml;
  • oua de ciocolata (din comert);
  • 6 patratele de ciocolata neagra pentru topit;
  • pentru flori: martipan si coloranti alimentari Dr. Oetker.

Mod de preparare

Se pregatesc decoratiunile. Se taie bucatele de martipan si se amesteca fiecare cu cateva picaturi de colorant alimentar. Se framanta bine in mana, puteti folosi niste manusi de unica folosinta pentru a nu va pata. Pentru a modela florile din martipan, se intinde pasta si se preseaza usor cu ajutorul unei folii alimentare, pentru a nu-l topi cu caldura mainii. Se formeaza florile si se dau la frigider. Cuibul de ciocolata se poate realiza din cateva patratele de ciocolata neagra topita la chocolate fondue sau pe baie de aburi. Se toarna ciocolata topita, fierbinte intr-un sprit sau creion decorator si se picura, creand dungi pe o forma de silicon, daca aveti. Eu m-am ajutat de o forma de briosa din silicon, pe care am intors-o cu fundul in sus si peste care am turnat dungi subtiri, astfel incat sa obtin un model cat mai asemanator unui cuib de pasare. Cuibul se da la frigider pana este gata tortul. Eu l-am lasat cam o ora si jumatate.

Blatul: Se preincalzeste cuptorul. Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, dar nu o spuma tare. Intr-un alt vas, se amesteca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat care se toarna peste albusuri. Se adauga praful de copt, nuca si faina, amestecand bine. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt si se coace 30 de minute, la foc mediu (180 de grade C). Cand tortul este gata, se lasa la racit (abia apoi se taie). Intre timp, putem pregati crema si siropul.

Crema de vanilie: Se amesteca cele 2 galbenusuri cu 3 linguri de zahar, se adauga laptele, apoi faina in ploaie, amestecand tot timpul cu un tel. Acest amestec se fierbe acum pe foc mic si se amesteca tot timpul, pentru a nu se forma cocoloase. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca energic 1 minut, apoi se ia de pe foc. Apoi se adauga zaharul vanilat Bourbon, untul, coaja rasa de lamaie si se amesteca bine. Vom obtine o crema densa, lucioasa (care o sa se mai ingroase cand se va raci).

Siropul: Se pun la fiert apa cu zaharul si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan. Cand da in clocot, se lasa sa fiarba 1 minut-doua, apoi se ia de pe foc si se adauga esenta de rom. Abia dupa ce s-au racit si blatul si siropul, putem taia blatul in doua si il insiropam.

Decorul: Urmatorul pas este sa batem frisca lichida cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa, suficient de tare. Se orneaza tortul cu frisca, florile de martipan si cuibul de ciocolata, pe care eu l-am rupt putin pentru a crea efect. Pofta Buna si Paste Fericit!

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura cu crema de nuca si zmeura

Asta e prajitura a doua din categoria ''pentru prietena mea la aniversare''....Imi place crema de nuca si zmeura,asa ca am...

Prajitura cu crema de nuca si zmeura
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii