Pentru o buna gospodina intretinerea bucatariei trebuie sa constituie o problema de prim ordin. In bucatarie trebuie sa domneasca curatenia si ordinea desavarsita. Pentru pregatirea bucatelor se intrebuinteaza diferite vase si unelte, dintre care cele strict necesare sunt urmatoarele: cratiti, oale, tigai (diferite marimi), castroane, funduri de lemn, linguri de lemn, batator de carne, facalet, planseta pentru aluat, batator de ou, piulita, razatoare, masina de tocat carne, capace, lingura de spuma.
Este foarte bine ca dupa intrebuintare aceste vase sa nu fie ingramadite si lasate sa astepte pentru a fi spalate impreuna cu tacamurile, farfuriile, paharele etc. care s-au folosit la masa. Se vor spala, sterge si aseza la locul lor, in timpul lucrului, treptat, de indata ce nu mai este nevoie de vasul sau unealta respectiva. Vasele se spala cu apa fierbinte si putin detergent, se freaca cu praf si cand este cazul cu sarma, se clatesc cu apa curata. Procedand astfel se evita dezordinea in bucatarie si o data terminata pregatirea mesei, nu mai ramane nimic murdar. Dupa ce s-a servit masa nu raman de spalat decat farfuriile, vasele in care s-a servit mancarea, tacamurile si paharele. Ele se spala cu apa fierbinte si detergent, se clatesc cu apa curata si se sterg.
Masa din bucatarie pe care s-a lucrat se spala cu apa fierbinte si detergent, se freaca bine, se clateste cu apa curata si se sterge bine cu un stergar uscat. Nu trebuie sa se faca economie la apa calda.
Dupa terminarea gatitului, aragazul se curata si se sterge bine. Podeaua se matura sau se spala daca este nevoie. Spalatorul de vase se spala cu apa calda si sapun. Chiuveta trebuie bine spalata si frecata cu praf. Gunoiul care se strange in timpul gatitului se scoate afara.
Nu este bine ca vasele si tacamurile sa ramana nespalate de pe o zi pe alta. A doua zi, resturile de sos si grasime sunt uscate, se spala mult mai greu, bucataria prinde miros neplacut, vara se aduna muste si in scurt timp vor aparea gandaci. Acestia se inmultesc foarte repede si starpirea lor nu este tocmai usoara.
In timpul prepararii bucatelor, gospodina trebuie sa poarte un halat sau cel putin un sort curat, iar in cap sa poarte o boneta sau sa fie legata cu o basmaluta. Astfel se evita caderea vreunui fir de par in mancare si in acelsi timp nici parul nu prinde miros de mancare.
Gospodina trebuie sa-si spele mainile foarte des in timpul prepararii bucatelor. Dupa curatarea zarzavaturilor se va spala cu apa calda, sapun si piatra ponce, de asemenea inainte si dupa pregatirea aluaturilor, inainte si dupa spalarea, taierea si aranjarea carnii pentru mancarurile ce doreste sa le prepare etc. Este igienic si in acelasi timp contribuie la pastrarea mainilor mai frumoase si mai curate.
Trebuie sa se stie ce rol important are curatenia in bucatarie, pentru ca in mare parte temelia sanatatii familiei se pune aici.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaSe bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...
Placinta cu iaurtO reteta combinata pe care am luat-o partial de pe net, partial adaptata imprejurarilor. De exemplu, am adaugat faina pentru...
Chifle cu iaurt grecesc si lapteGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii