Ai grija de bucataria ta

Pentru o buna gospodina intretinerea bucatariei trebuie sa constituie o problema de prim ordin. In bucatarie trebuie sa domneasca curatenia si ordinea desavarsita. Pentru pregatirea bucatelor se intrebuinteaza diferite vase si unelte, dintre care cele strict necesare sunt urmatoarele: cratiti, oale, tigai (diferite marimi), castroane, funduri de lemn, linguri de lemn, batator de carne, facalet, planseta pentru aluat, batator de ou, piulita, razatoare, masina de tocat carne, capace, lingura de spuma.

Este foarte bine ca dupa intrebuintare aceste vase sa nu fie ingramadite si lasate sa astepte pentru a fi spalate impreuna cu tacamurile, farfuriile, paharele etc. care s-au folosit la masa. Se vor spala, sterge si aseza la locul lor, in timpul lucrului, treptat, de indata ce nu mai este nevoie de vasul sau unealta respectiva. Vasele se spala cu apa fierbinte si putin detergent, se freaca cu praf si cand este cazul cu sarma, se clatesc cu apa curata. Procedand astfel se evita dezordinea in bucatarie si o data terminata pregatirea mesei, nu mai ramane nimic murdar. Dupa ce s-a servit masa nu raman de spalat decat farfuriile, vasele in care s-a servit mancarea, tacamurile si paharele. Ele se spala cu apa fierbinte si detergent, se clatesc cu apa curata si se sterg.

Masa din bucatarie pe care s-a lucrat se spala cu apa fierbinte si detergent, se freaca bine, se clateste cu apa curata si se sterge bine cu un stergar uscat. Nu trebuie sa se faca economie la apa calda.

Dupa terminarea gatitului, aragazul se curata si se sterge bine. Podeaua se matura sau se spala daca este nevoie. Spalatorul de vase se spala cu apa calda si sapun. Chiuveta trebuie bine spalata si frecata cu praf. Gunoiul care se strange in timpul gatitului se scoate afara.

Nu este bine ca vasele si tacamurile sa ramana nespalate de pe o zi pe alta. A doua zi, resturile de sos si grasime sunt uscate, se spala mult mai greu, bucataria prinde miros neplacut, vara se aduna muste si in scurt timp vor aparea gandaci. Acestia se inmultesc foarte repede si starpirea lor nu este tocmai usoara.

In timpul prepararii bucatelor, gospodina trebuie sa poarte un halat sau cel putin un sort curat, iar in cap sa poarte o boneta sau sa fie legata cu o basmaluta. Astfel se evita caderea vreunui fir de par in mancare si in acelsi timp nici parul nu prinde miros de mancare.

Gospodina trebuie sa-si spele mainile foarte des in timpul prepararii bucatelor. Dupa curatarea zarzavaturilor se va spala cu apa calda, sapun si piatra ponce, de asemenea inainte si dupa pregatirea aluaturilor, inainte si dupa spalarea, taierea si aranjarea carnii pentru mancarurile ce doreste sa le prepare etc. Este igienic si in acelasi timp contribuie la pastrarea mainilor mai frumoase si mai curate.

Trebuie sa se stie ce rol important are curatenia in bucatarie, pentru ca in mare parte temelia sanatatii familiei se pune aici.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Azi m-am gandit sa facem impreuna un desert pufos si aromat, de care va veti indragosti pe loc! Este vorba despre rulourile...

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls
Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti este o reteta traditionala romanesca ce se pregateste in fiecare 9 martie. Pentru aceasta reteta de...

Mucenici moldovenesti
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
1
Aluaturi

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Strudel cu mere din aluat de casa
3
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Ciorba cu carne de porc
4
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Tarta cu banane si rom
5
Prajituri

Tarta cu banane si rom

De ceva vreme am cautat o reteta delicioasa de tarta care sa imbine bananele cu romul, pentru ca amandoua imi plac :). Reteta...

Tarta cu banane si rom
Parteneri
Paine alba de casa
Bucataras.RO

Paine alba de casa

Aluaturi de casa Am pregatit o paine mica, simpla si tare buna, mai ales unsa cu unt si cu miere de papadie, ca tot am facut...

Paine alba de casa
Musaca de cartofi cu carne tocata
Gustos.RO

Musaca de cartofi cu carne tocata

Reteta de musaca de cartofi cu carne tocata. Musaca de cartofi cu carne tocata reteta pas cu pas. Retete de musaca de...

Musaca de cartofi cu carne tocata