Pentru o buna gospodina intretinerea bucatariei trebuie sa constituie o problema de prim ordin. In bucatarie trebuie sa domneasca curatenia si ordinea desavarsita. Pentru pregatirea bucatelor se intrebuinteaza diferite vase si unelte, dintre care cele strict necesare sunt urmatoarele: cratiti, oale, tigai (diferite marimi), castroane, funduri de lemn, linguri de lemn, batator de carne, facalet, planseta pentru aluat, batator de ou, piulita, razatoare, masina de tocat carne, capace, lingura de spuma.
Este foarte bine ca dupa intrebuintare aceste vase sa nu fie ingramadite si lasate sa astepte pentru a fi spalate impreuna cu tacamurile, farfuriile, paharele etc. care s-au folosit la masa. Se vor spala, sterge si aseza la locul lor, in timpul lucrului, treptat, de indata ce nu mai este nevoie de vasul sau unealta respectiva. Vasele se spala cu apa fierbinte si putin detergent, se freaca cu praf si cand este cazul cu sarma, se clatesc cu apa curata. Procedand astfel se evita dezordinea in bucatarie si o data terminata pregatirea mesei, nu mai ramane nimic murdar. Dupa ce s-a servit masa nu raman de spalat decat farfuriile, vasele in care s-a servit mancarea, tacamurile si paharele. Ele se spala cu apa fierbinte si detergent, se clatesc cu apa curata si se sterg.
Masa din bucatarie pe care s-a lucrat se spala cu apa fierbinte si detergent, se freaca bine, se clateste cu apa curata si se sterge bine cu un stergar uscat. Nu trebuie sa se faca economie la apa calda.
Dupa terminarea gatitului, aragazul se curata si se sterge bine. Podeaua se matura sau se spala daca este nevoie. Spalatorul de vase se spala cu apa calda si sapun. Chiuveta trebuie bine spalata si frecata cu praf. Gunoiul care se strange in timpul gatitului se scoate afara.
Nu este bine ca vasele si tacamurile sa ramana nespalate de pe o zi pe alta. A doua zi, resturile de sos si grasime sunt uscate, se spala mult mai greu, bucataria prinde miros neplacut, vara se aduna muste si in scurt timp vor aparea gandaci. Acestia se inmultesc foarte repede si starpirea lor nu este tocmai usoara.
In timpul prepararii bucatelor, gospodina trebuie sa poarte un halat sau cel putin un sort curat, iar in cap sa poarte o boneta sau sa fie legata cu o basmaluta. Astfel se evita caderea vreunui fir de par in mancare si in acelsi timp nici parul nu prinde miros de mancare.
Gospodina trebuie sa-si spele mainile foarte des in timpul prepararii bucatelor. Dupa curatarea zarzavaturilor se va spala cu apa calda, sapun si piatra ponce, de asemenea inainte si dupa pregatirea aluaturilor, inainte si dupa spalarea, taierea si aranjarea carnii pentru mancarurile ce doreste sa le prepare etc. Este igienic si in acelasi timp contribuie la pastrarea mainilor mai frumoase si mai curate.
Trebuie sa se stie ce rol important are curatenia in bucatarie, pentru ca in mare parte temelia sanatatii familiei se pune aici.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeALUAT: 1. Se amesteca 1 cana unt, 6 linguri cacao, 1 cana zahar, 1 ou. Adaugam apoi esenta vanilie, 1 lingura lapte plus 1...
Napolitane cu cacoa si mentaNu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...
Supa crema de usturoiO reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...
Prajitura cu mere, budinca si foietaj"retete festive de iarna" Vă invit să încercați niște sărățele absolut delicioase, care se fac foarte...
Aperitiv saratele cu sos pesto si cascavalIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii