Inainte de sosirea spaniolilor in Mexic nu erau cunoscute nici grasimea nici uleiul de masline. Hrana era coapta, fiarta in apa sau aburi, cateodata coacerea fiind facuta in gropi sapate in pamant.
Bucataria mexicana nu ar mai fi aceeasi fara nenumaratele soiuri de ardei, dintre care o buna parte sunt foarte iuti. Alte condimente sunt: chimion, scortisoara, cuisoare, coriandru, oregano, ceapa, usturoi si sucurile de lamaie si lamaie verde (limes). In plus, rosiile, fructele de avocado si bananele joaca un rol important in bucataria mexicana.
Si bucataria mexicana a fost imbogatita cu produse din Europa. in Mexic nu se cunoastea carnea de vita, ci se consuma doar carne de porc, pasare, vanat, broaste testoase si carne de iepure.
Un ingredient de baza care provine tot din Mexic si a cucerit intreaga lume, este porumbul. Cu 8000 de ani in urma a fost cultivat porumbul in Mexic si a ramas preparatul cel mai important pentru mexicani. Acesta creste in aproape toate zonele climaterice. Deseori se planteaza impreuna cu fasolea si dovleacul.
O delicatesa mexicana originala autentica este mole poblano – curcan in sos cu zeci de ingrediente, printre care ardei iute si ciocolata.
Altele delicatese mexicane:
Tortilla este un fel de lipie facuta din faina de porumb si este de fapt painea mexicanilor. De obicei se prepara dintr-o faina de porumb speciala. Pentru aceasta, boabele de porumb sunt fierte in apa, astfel incat coaja tare se crapa.
Fajita (se pronunta fahita) o mancare care de fapt este tortilla cu carne la gratar.
Salsa, un sos special mexican. Mexicanii consuma tot felul de sosuri, pe care le-au si inclus intr-un top al iutimii: salsa forte (pasta de chili, sare si ulei de masline), salsa in trei culori (ceapa, rosie si ardei iute), salsa normal si guacamole (avocado pasat, rosii verzi, ardei iute, ceapa, usturoi).
Burrito este un fel de "sandwich” cu tortilla incalzita cu un amestec in interior care contine fasole, orez si/sau carne.
Taco este o mancare specific mexicana care are la baza tortilla. Fata de Burrito unde tortila infasoara continutul, in cazul tacos, tortilla este indoita in forma de U iar continutul este "la vedere”.
Un desert specific sunt fructele de nopales (smochine indiene) un cactus ale carui frunze si fructe sunt comestibile, aceste fructe se folosesc la deserturi, sub forma de sosuri, dulceturi, compoturi ori salate.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii