Arta culinara de la mama Rusia

Specificul bucatariei rusesti: o mancare abundenta si consistenta, cu un bogat sortiment de gustari picante. Varza, ceapa si coltunasii sunt la mare cinste. Smantana este servita separat sau ca adaos in diferite preparate. Nu numai la micul dejun, ci la orice ora din zi si dupa orice masa, este bine venit ceaiul rusesc.

La masa de dimineata, unii rusi aleg cafeaua, dar ceaiul fierbinte este probabil cel mai popular. O mare varietate de tipuri de paine (painea neagra fiind adesea asociata cu zona rurala), blini, mezelurile, ouale prajite si castravetii murati sunt componentele specifice unui mic dejun rusesc. Kasha - un fel de cereale rezervate in mod special copiilor - se serveste adesea cu tvorog (un soi de branza moale asemanatoare cu ricotta) sau cu iaurt si zahar.

La masa de pranz in Rusia, in Ucraina si in Polonia, borsul este un fel de "zeama nationala”. Un proverb rusesc confirma ca: "Daca ai o sotie buna si un bors gras, te poti considera fericit!”. In functie de buzunarul fiecaruia, acolo borsul se face cu mai multe sau mai putine ingrediente, una din marile sale calitati fiind aceea ca se poate adapta tuturor categoriilor sociale. O buna bucatareasa apreciaza insa ca in fiertura trebuie sa intre o bucata de carne de vaca, varza si cartofi. Nelipsita de la orice masa este smantana tipic ruseasca – acida si subtire (ori, in lipsa ei, smantana proaspata) – adaugata in farfuria de bors la masa si care se serveste intr-un vas separat. Romanii au imprumutat de la bucataria ruseasca retetele de bors rusesc si salata de bÅ“uf.

La cina tot acest festin culinar se repeta.


Bitoci (Chiftele rusesti cu smantana si ceapa)

Ingrediente: 500g muschi de vaca, 150g unt, 3 cepe taiate solzisori,sare, dupa gust, piper negru macinat, dupa gust, 1/2 cana smantana, 2 oua batute, 2 linguri faina, putin ulei

Mod de preparare: Se toaca carnea si se framinta bine cu 100g de unt. Se sareaza si se pipereaza. Se formeaza chiftelute mari care se dau prin faina si apoi prin ouale batute ca pentru omleta.
Se tigaie se incinge uleiul si se prajeste ceapa pana ce se rumeneste.
Intr-o cratita cu unt incins, se pun bitocile la prajit. Cand sunt aproape gata, se toarna peste ele ceapa prajita si smantana.

Blinele

Ingrediente: 200 g faina de griu, 200 g faina de secara, 15 g drojdie, 3 oua, 30 gr. smintina, 40 g unt, sare.

Mod de preparare: Intr-o cratita se pune faina de griu, se face o gropita in mijloc in care se va pune drojdia dizolvata in apa calda. Totul se amesteca, dupa care se acopera cu un servet curat si se lasa la cald, aproape 2 ore; in acest timp, aluatul va trebui sa creasca inca o data cit a fost. Cind a crescut bine, se adauga faina de secara, galbenusurile cu ou, smintina, sarea si albusurile batute spuma. Se lasa apoi sa se odihneasca inca 20 de minute. Se incinge putin unt intr-o tigaie, se ia cu lingura din aluat si se prajesc clatite, mai groase decit cele obisnuite. Blinelele se servesc de obicei cu smintina si peste afumat.
Blinelele se servesc de obicei cu smintina si peste afumat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Cele mai apreciate rețete
Placinta quatro formaggi
1
Aluaturi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
2
Mancaruri cu legume

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Prajitura cu cirese
3
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese
Legume de vara la cuptor
4
Mancaruri cu legume

Legume de vara la cuptor

O reteta delicioasa si foarte usoara. Cantitatile si legumele sunt la alegerea fiecaruia. Retete de vara.

Legume de vara la cuptor
Mancarica de galbiori cu smantana
5
Mancaruri cu legume

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.

Mancarica de galbiori cu smantana
Parteneri
Pachetele de primavara cu fructe si sos picant de zmeura si miere
Bucataras.RO

Pachetele de primavara cu fructe si sos picant de zmeura si miere

De cand am acceptat provocarea Delikat pentru campania "Gatesc cu noile condimente Delikat cu ingrediente 100%...

Pachetele de primavara cu fructe si sos picant de zmeura si miere
Gem de capsuni cu menta
Gustos.RO

Gem de capsuni cu menta

Reteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...

Gem de capsuni cu menta