Specificul bucatariei rusesti: o mancare abundenta si consistenta, cu un bogat sortiment de gustari picante. Varza, ceapa si coltunasii sunt la mare cinste. Smantana este servita separat sau ca adaos in diferite preparate. Nu numai la micul dejun, ci la orice ora din zi si dupa orice masa, este bine venit ceaiul rusesc.
La masa de dimineata, unii rusi aleg cafeaua, dar ceaiul fierbinte este probabil cel mai popular. O mare varietate de tipuri de paine (painea neagra fiind adesea asociata cu zona rurala), blini, mezelurile, ouale prajite si castravetii murati sunt componentele specifice unui mic dejun rusesc. Kasha - un fel de cereale rezervate in mod special copiilor - se serveste adesea cu tvorog (un soi de branza moale asemanatoare cu ricotta) sau cu iaurt si zahar.
La masa de pranz in Rusia, in Ucraina si in Polonia, borsul este un fel de "zeama nationala”. Un proverb rusesc confirma ca: "Daca ai o sotie buna si un bors gras, te poti considera fericit!”. In functie de buzunarul fiecaruia, acolo borsul se face cu mai multe sau mai putine ingrediente, una din marile sale calitati fiind aceea ca se poate adapta tuturor categoriilor sociale. O buna bucatareasa apreciaza insa ca in fiertura trebuie sa intre o bucata de carne de vaca, varza si cartofi. Nelipsita de la orice masa este smantana tipic ruseasca – acida si subtire (ori, in lipsa ei, smantana proaspata) – adaugata in farfuria de bors la masa si care se serveste intr-un vas separat. Romanii au imprumutat de la bucataria ruseasca retetele de bors rusesc si salata de bÅ“uf.
La cina tot acest festin culinar se repeta.
Bitoci (Chiftele rusesti cu smantana si ceapa)
Ingrediente: 500g muschi de vaca, 150g unt, 3 cepe taiate solzisori,sare, dupa gust, piper negru macinat, dupa gust, 1/2 cana smantana, 2 oua batute, 2 linguri faina, putin ulei
Mod de preparare: Se toaca carnea si se framinta bine cu 100g de unt. Se sareaza si se pipereaza. Se formeaza chiftelute mari care se dau prin faina si apoi prin ouale batute ca pentru omleta.
Se tigaie se incinge uleiul si se prajeste ceapa pana ce se rumeneste.
Intr-o cratita cu unt incins, se pun bitocile la prajit. Cand sunt aproape gata, se toarna peste ele ceapa prajita si smantana.
Blinele
Ingrediente: 200 g faina de griu, 200 g faina de secara, 15 g drojdie, 3 oua, 30 gr. smintina, 40 g unt, sare.
Mod de preparare: Intr-o cratita se pune faina de griu, se face o gropita in mijloc in care se va pune drojdia dizolvata in apa calda. Totul se amesteca, dupa care se acopera cu un servet curat si se lasa la cald, aproape 2 ore; in acest timp, aluatul va trebui sa creasca inca o data cit a fost. Cind a crescut bine, se adauga faina de secara, galbenusurile cu ou, smintina, sarea si albusurile batute spuma. Se lasa apoi sa se odihneasca inca 20 de minute. Se incinge putin unt intr-o tigaie, se ia cu lingura din aluat si se prajesc clatite, mai groase decit cele obisnuite. Blinelele se servesc de obicei cu smintina si peste afumat.
Blinelele se servesc de obicei cu smintina si peste afumat.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postPentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...
Sos de castraveti cu smantanaAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeEste un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive
Tort cu frisca si fructeUna din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
Comentarii