Cei mai multi parinti intra in panica atunci cand copiii lor vin in bucatarie: aragazul, apa fierbinte, cutitele si celelalte ustensile culinare sunt transformate in adevarate pericole potentiale pentru cei mici. Poti transforma insa experienta culinara intr-o activitate extrem de placuta pentru copii, daca tii cont de cateva aspecte.
E cunoscut faptul ca celor mici le place sa se simta parte activa din ceea ce se intampla in jurul lor; cu mici exceptii, majoritatea copiilor adora sa framante, sa marunteasca, sa spele vase (dupa posibilitatile lor) de la cele mai mici varste. Decat sa patrulezi intre bucatarie si camera copilului pentru a-l supraveghea, mai bine il inviti sa te ajute atunci cand gatesti. Nu trebuie decat sa il faci sa inteleaga cateva reguli simple:
- nu trebuie sa guste din preparate decat atunci cand totul este gata; isi poate pierde pofta de mancare sau poate gusta alimente nerecomandate a fi mancate nepreparate
- nu trebuie sa umble cu cutite sau alte obiecte ascutite, daca are nevoie, sa iti ceara ajutorul
- trebuie sa isi spele mainile intotdeauna inainte de a participa la activitati culinare
Aducand copilul in bucatarie si oferindu-i sansa de a va ajuta va ofera amandurora mai mult timp petrecut impreuna; desigur, vor fi si mai multe vase de spalat si pete de curatat, dar micutul se va simti atat de bine incat nu iti va face mofturi la mancare daca a participat la prepararea ei. In functie de varsta pe care o are, copilul poate sa spele legume sau fructe, sa le marunteasca pentru salate, sa amestece ingrediente, sa framante bucatele de aluat, sa decoreze un tort sau o prajitura sau chiar sa masoare ingredientele necesare (daca este mai mare).
Nu uita sa il supraveghezi tot timpul, insa incurajeaza-i incercarile si fii mandra ca ai un ajutor de bucatar!
Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presata• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi
Sarmalute in foi de vitaToba de porc este o reteta romaneasca ce se pregateste la taierea porcului sau la Ignat. Reteta de toba de porc poate fi...
Toba de porcPentru sarlota cu fructe de sezon se amesteca iaurtul cu fructele, daca sunt mici raman intregi, daca sunt mari se taie in...
Sarlota cu fructe de sezonPunch cu soc si gin – ideal atunci cand dai o petrecere acasa si vrei sa iti intampini invitatii cu ceva bun de baut
Punch cu soc si ginSe topeste intr-o oala curata pe foc mic zahar cu apa. Se adauga romul, cognacul, iar cand e gata sa clocoteasca, laptele...
Punch cu lapteUn blat din biscuiti, un blat pufos si aroma delicata, toate intr-o prajitura foarte simplu de preparat!
Prajitura cu glazura de zmeuraInainte de Craciun, mi-a aratat cineva aceasta reteta pe un site unguresc, receptneked.hu, zicand ca vrea sa le incerce. Si...
Reteta de saratele cu cascavalIncearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Comentarii