Cei mai multi parinti intra in panica atunci cand copiii lor vin in bucatarie: aragazul, apa fierbinte, cutitele si celelalte ustensile culinare sunt transformate in adevarate pericole potentiale pentru cei mici. Poti transforma insa experienta culinara intr-o activitate extrem de placuta pentru copii, daca tii cont de cateva aspecte.
E cunoscut faptul ca celor mici le place sa se simta parte activa din ceea ce se intampla in jurul lor; cu mici exceptii, majoritatea copiilor adora sa framante, sa marunteasca, sa spele vase (dupa posibilitatile lor) de la cele mai mici varste. Decat sa patrulezi intre bucatarie si camera copilului pentru a-l supraveghea, mai bine il inviti sa te ajute atunci cand gatesti. Nu trebuie decat sa il faci sa inteleaga cateva reguli simple:
- nu trebuie sa guste din preparate decat atunci cand totul este gata; isi poate pierde pofta de mancare sau poate gusta alimente nerecomandate a fi mancate nepreparate
- nu trebuie sa umble cu cutite sau alte obiecte ascutite, daca are nevoie, sa iti ceara ajutorul
- trebuie sa isi spele mainile intotdeauna inainte de a participa la activitati culinare
Aducand copilul in bucatarie si oferindu-i sansa de a va ajuta va ofera amandurora mai mult timp petrecut impreuna; desigur, vor fi si mai multe vase de spalat si pete de curatat, dar micutul se va simti atat de bine incat nu iti va face mofturi la mancare daca a participat la prepararea ei. In functie de varsta pe care o are, copilul poate sa spele legume sau fructe, sa le marunteasca pentru salate, sa amestece ingrediente, sa framante bucatele de aluat, sa decoreze un tort sau o prajitura sau chiar sa masoare ingredientele necesare (daca este mai mare).
Nu uita sa il supraveghezi tot timpul, insa incurajeaza-i incercarile si fii mandra ca ai un ajutor de bucatar!
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouAstazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...
Desert prajitura felie de lapteSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradFoarte bun a fost sosul,o sa incerc cu carne tocata de pui sau de porc,asta de vita nu ma prea incanta.
Perisoare de vita in sos de smantana cu parmezanIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii