Cei mai multi parinti intra in panica atunci cand copiii lor vin in bucatarie: aragazul, apa fierbinte, cutitele si celelalte ustensile culinare sunt transformate in adevarate pericole potentiale pentru cei mici. Poti transforma insa experienta culinara intr-o activitate extrem de placuta pentru copii, daca tii cont de cateva aspecte.
E cunoscut faptul ca celor mici le place sa se simta parte activa din ceea ce se intampla in jurul lor; cu mici exceptii, majoritatea copiilor adora sa framante, sa marunteasca, sa spele vase (dupa posibilitatile lor) de la cele mai mici varste. Decat sa patrulezi intre bucatarie si camera copilului pentru a-l supraveghea, mai bine il inviti sa te ajute atunci cand gatesti. Nu trebuie decat sa il faci sa inteleaga cateva reguli simple:
- nu trebuie sa guste din preparate decat atunci cand totul este gata; isi poate pierde pofta de mancare sau poate gusta alimente nerecomandate a fi mancate nepreparate
- nu trebuie sa umble cu cutite sau alte obiecte ascutite, daca are nevoie, sa iti ceara ajutorul
- trebuie sa isi spele mainile intotdeauna inainte de a participa la activitati culinare
Aducand copilul in bucatarie si oferindu-i sansa de a va ajuta va ofera amandurora mai mult timp petrecut impreuna; desigur, vor fi si mai multe vase de spalat si pete de curatat, dar micutul se va simti atat de bine incat nu iti va face mofturi la mancare daca a participat la prepararea ei. In functie de varsta pe care o are, copilul poate sa spele legume sau fructe, sa le marunteasca pentru salate, sa amestece ingrediente, sa framante bucatele de aluat, sa decoreze un tort sau o prajitura sau chiar sa masoare ingredientele necesare (daca este mai mare).
Nu uita sa il supraveghezi tot timpul, insa incurajeaza-i incercarile si fii mandra ca ai un ajutor de bucatar!

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.
Conopida pane
Comentarii