Sarbatorile de iarna sunt cel mai asteptat moment de peste an in toata lumea, cu atat mai mult cu cat de tine depinde ca aceste zile sa fie cu totul deosebite. Craciunul mai este numit si sarbatoarea familiei; este ocazia cand toti se reunesc, parinti, copii, nepoti isi fac daruri, se bucura de clipele petrecute impreuna in jurul mesei, cu credinta ca prin cinstirea cum se cuvine a sarbatorilor vor avea un an mai bogat. Nu conteaza cat de perfect ai planuit orice detaliu in serbarea Craciunului, tot ce vei servi va parea mai atractiv daca aranjezi masa potrivit sarbatorii.
Aranjarea mesei a fost intotdeauna o provocare. Pentru Craciunul acesta am ales culorile rosu si alb. Fata de masa e rosie si trebuie sa fie dintr-un material din fibra naturala si tacamurile sunt din argint sau au motive decorative de sarbatoare. Aseaza farfuriile, paharele si tacamurile. Deasupra farfuriilor pune servetele aranjate in buchet si prinse jos cu o funda verde cu auriu; o nota frumoasa ar fi sa pui o crenguta de brad pe farfurie. Plaseaza in centrul mesei o un manunchi de crengi sau o coronita cu un sfesnic cu lumanare, suflate cu un spray special, pentru a da iluzia zapezii. Servetele pentru masa de Craciun trebuie sa fie in culoare alb si rosu sau servetele cu imprimeu cu Mos Craciun.
Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna. Taierea porcului in ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipeaza Craciunul. Pregatirea mancarurilor capata dimensiunile unui ritual stravechi: colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, caltabos, toba, lebar, cozonacul sau ciorba de burta si salata de bouef, adaugata mai tarziu de gospodine, fiind la loc de cinste alaturi de vinul rosu pretuit de toata lumea.
Si mai este, desigur, datina impodobirii bradului, datina care se face in Ajunul Craciunului. Daca doriti sa fiti in trend trebuie sa decorati acest brad in culori de rosu si auriu, albastru si argintiu, alb cu argintiu.
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelPlacinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...
Foi de placinta de casaReteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii