Sarbatorile de iarna sunt cel mai asteptat moment de peste an in toata lumea, cu atat mai mult cu cat de tine depinde ca aceste zile sa fie cu totul deosebite. Craciunul mai este numit si sarbatoarea familiei; este ocazia cand toti se reunesc, parinti, copii, nepoti isi fac daruri, se bucura de clipele petrecute impreuna in jurul mesei, cu credinta ca prin cinstirea cum se cuvine a sarbatorilor vor avea un an mai bogat. Nu conteaza cat de perfect ai planuit orice detaliu in serbarea Craciunului, tot ce vei servi va parea mai atractiv daca aranjezi masa potrivit sarbatorii.
Aranjarea mesei a fost intotdeauna o provocare. Pentru Craciunul acesta am ales culorile rosu si alb. Fata de masa e rosie si trebuie sa fie dintr-un material din fibra naturala si tacamurile sunt din argint sau au motive decorative de sarbatoare. Aseaza farfuriile, paharele si tacamurile. Deasupra farfuriilor pune servetele aranjate in buchet si prinse jos cu o funda verde cu auriu; o nota frumoasa ar fi sa pui o crenguta de brad pe farfurie. Plaseaza in centrul mesei o un manunchi de crengi sau o coronita cu un sfesnic cu lumanare, suflate cu un spray special, pentru a da iluzia zapezii. Servetele pentru masa de Craciun trebuie sa fie in culoare alb si rosu sau servetele cu imprimeu cu Mos Craciun.
Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna. Taierea porcului in ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipeaza Craciunul. Pregatirea mancarurilor capata dimensiunile unui ritual stravechi: colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, caltabos, toba, lebar, cozonacul sau ciorba de burta si salata de bouef, adaugata mai tarziu de gospodine, fiind la loc de cinste alaturi de vinul rosu pretuit de toata lumea.
Si mai este, desigur, datina impodobirii bradului, datina care se face in Ajunul Craciunului. Daca doriti sa fiti in trend trebuie sa decorati acest brad in culori de rosu si auriu, albastru si argintiu, alb cu argintiu.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii