Varianta folosita in prezent isi are originile in orasul Genoa, din nordul Italiei si este un amestec de ierburi si usturoi, numit pesto alla genovese.
Reteta originala, din Genoa, se prepara intr-un mojar din marmura cu un pisalog de lemn. Frunzele de busuioc erau spalate, uscate si puse in mojar, alaturi de usturoi si sare grunjoasa, apoi "batute" pana se obtine consistenta unei creme. Apoi se adauga seminte de pin si se amesteca in mojar, iar la sfarsit putina branza rasa sau ulei de masline, pentru a definitiva sosul Pesto. Se consuma in general cu paste, carne de vita fiarta sau cartofi fierti.
Acum in magazine exista varinta verde originala a sosului pesto, dar si variante mai ieftine, rosii, cu adaos de rosii, ardei, nuci sau alune.
In Franta, se prepara o varianta a sosului Pesto italian, doar cu busuioc, usturoi si ulei de masline, uneori adaugandu-se si branza. Insa lipsesc cu desavarsire semintele de pin sau nucile. Cu acest sos se aromeaza unele supe.
In Sicilia sosul se prepara dintr-o cantitate mica de busuioc, cu sos de rosii si alune si se numeste Pesto alla siciliana. In Calabria se folosesc ardei rosii copti si mult piper, care confera sosului o aroma aparte. In Europa se folosesc si alte variante ce contin: ruccola, masline negre, coaja de lamaie, coriandru si ciuperci. In Peru, sosul se numeste Tallarin Verde si contine spanac in loc de busuioc, servindu-se cu muschi de vaca si cartofi. Varianta vegetariana include frunze de busuioc, nuci, ulei de masline si pasta miso (pe baza de orez si soia).
Sosul pesto "vindeca" tusea, bolile de piele si intestinale si are proprietati laxative si diuretice. Consumul exagerat poate duce la diaree.
Pentru a prepara acasa acest sos aveti nevoie de 20 g frunze proaspete de busuioc (sau daca nu gasiti, folositi busuiocul ca si condiment si adaugati frunze de spanac), 30 g seminte de pin (de la plafar), 2 catei de usturoi, 30 g parmezan si 2-3 linguri de ulei de masline.
In mojar se pun intai catetii de usturoi, semintele de pin sau nucile si parmezanul ras si se "mixeaza" bine. Apoi se adauga busuiocul si la sfarsit uleiul de masline pana se obtine un sos fin.
Se poate servi alaturi de carne de vita, cartofi, paste, salate sau chiar pe paine.
Iata si pe Culinar.ro cateva retete cu sos Pesto:
Pesto din busuioc si parmezan
Pesto Genovese
Frigarui de ton cu pesto
Spaghete cu pesto de rucola
Salata de primavara cu file de porc in sos de usturoi salbatic
Vinete evantai cu rosii si mozzarella
Placinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafideSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanAm gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.
Chec cu nuci si rahatPentru că tocmai sunt bune de mâncat murăturile puse în toamna aceasta și pentru că a venit timpul să mai fac...
Sandviciuri cu preparate din carne și murăturiPlacinta cu mere intregi este o prajitura de post cu fructe delicioasa. Faina se amesteca cu 2 linguri zahar ,ulei si apa...
Placinta cu mere intregi de postUn desert racoros,parfumat si usor de preparat!
Burlanase cu crema fina de ouGust și culoare cum numai dovleacul o are. Plăcintă gustoasa de dovleac
Placinta cu dovleacIncanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Comentarii