Cum se prepara cel mai bun sos Pesto!

(0)
admin postat de
 



Varianta folosita in prezent isi are originile in orasul Genoa, din nordul Italiei si este un amestec de ierburi si usturoi, numit pesto alla genovese.




Reteta originala, din Genoa, se prepara intr-un mojar din marmura cu un pisalog de lemn. Frunzele de busuioc erau spalate, uscate si puse in mojar, alaturi de usturoi si sare grunjoasa, apoi "batute" pana se obtine consistenta unei creme. Apoi se adauga seminte de pin si se amesteca in mojar, iar la sfarsit putina branza rasa sau ulei de masline, pentru a definitiva sosul Pesto. Se consuma in general cu paste, carne de vita fiarta sau cartofi fierti.

Acum in magazine exista varinta verde originala a sosului pesto, dar si variante mai ieftine, rosii, cu adaos de rosii, ardei, nuci sau alune.

In Franta, se prepara o varianta a sosului Pesto italian, doar cu busuioc, usturoi si ulei de masline, uneori adaugandu-se si branza. Insa lipsesc cu desavarsire semintele de pin sau nucile. Cu acest sos se aromeaza unele supe.

In Sicilia sosul se prepara dintr-o cantitate mica de busuioc, cu sos de rosii si alune si se numeste Pesto alla siciliana.

In Calabria se folosesc ardei rosii copti si mult piper, care confera sosului o aroma aparte.

In Europa se folosesc si alte variante ce contin: ruccola, masline negre, coaja de lamaie, coriandru si ciuperci.

In Peru, sosul se numeste Tallarin Verde si contine spanac in loc de busuioc, ...
servindu-se cu muschi de vaca si cartofi. Varianta vegetariana include frunze de busuioc, nuci, ulei de masline si pasta miso (pe baza de orez si soia).

Sosul pesto "vindeca" tusea, bolile de piele si intestinale si are proprietati laxative si diuretice. Consumul exagerat poate duce la diaree.

Pentru a prepara acasa acest sos aveti nevoie de 20 g frunze proaspete de busuioc (sau daca nu gasiti, folositi busuiocul ca si condiment si adaugati frunze de spanac), 30 g seminte de pin (de la plafar), 2 catei de usturoi, 30 g parmezan si 2-3 linguri de ulei de masline.

In mojar se pun intai catetii de usturoi, semintele de pin sau nucile si parmezanul ras si se "mixeaza" bine. Apoi se adauga busuiocul si la sfarsit uleiul de masline pana se obtine un sos fin.

Se poate servi alaturi de carne de vita, cartofi, paste, salate sau chiar pe paine.

Iata si pe Culinar.ro cateva retete cu sos Pesto:

Pesto din busuioc si parmezan

Pesto Genovese

Frigarui de ton cu pesto

Spaghete cu pesto de rucola

Salata de primavara cu file de porc in sos de usturoi salbatic

Vinete evantai cu rosii si mozzarella


Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
recomandari

Busuiocul era considerat, inca din vechie, o planta cu puteri magice, fiind denumit iarba dragostei si a ...

citește—

Gastronomia este un element important al stilului de viata italian, reflectand mai ales cultura rurala si pe ...

citește—

Decizia UNESCO de a include pe lista de patrimoniu cultura flamenco, castelele de oameni din Catalonia si ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.