Despre telina - istorie si intrebuintari

Despre telina - istorie si intrebuintari

Pornind de la faraoni, ajungand in Grecia antica, si pana in America de Nord, "Apium graveolens", ( graveolens = puternic mirositor [gravis-puternic/olens-mirositor] ), adica telina a parcurs un drum lung fiindu-i in tot acest timp intrebuintate mai toate resursele naturale si nu numai. De la intrebuintarea sa in bucatarie nu multi dintre noi cunosc faptul ca telina este utilizata atat pentru industria farmaceutica si in homeopatie cat si in industria parfumurilor. Telina este cultivata atat pentru radacina si frunze cat si pentru seminte si fruct. Unii spun ca si-ar avea originea in zona mediteraneeana, alti cercetatori sustin existenta ei cu mult timp inaintea dezvoltarii acestor zone. Telina este de doua tipuri: telina dulce: "Apium graveolens dulce" de la care se consuma frunzele in intregime dar fara radacina si telina salbatica: "Apium graveolens rapaceum" de la care se consuma doar radacina. In prezent la noi in tara se consuma telina salbatica atat cu frunze cat si cu radacina. Se pare in unele parti ale lumii telina a inceput sa fie cultivata abia cu 200-300 de ani in urma fiind cunoscuta mai intai ca remediu naturist. In studiul sau "De Medicina" , Aulus Cornelius Celsus (n. 25 i.Hr. - d.50), descria cum pot fi ameliorate durerile cu ajutorul pilulelor pe baza de seminte de telina. Cu toate ca majoritatea oamenilor indragesc telina, e bine de stiut ca ea contine bergapten, o substanta fotosensibilizatoare, care poate provoca reactii anafilactice in cazul alergiilor la aceasta. De retinut ca in cazul in care urmati o dieta bazata pe telina, sau uleiuri volatile extrase din seminte de telina e de preferat sa evitati expunerea la razele ultraviolete, expunerea la soare in general atat timp cat dureaza tratamentul. In ceea ce priveste utilizarea ei in gastronomie, in decursul timpului, si-a facut loc in mai toate mancarurile, de la ciorbe si salate pana chiar si la dulciuri. Pentru a putea pastra telina in conditii cat mai bune se recomanda ca frunzele sa fie uscate si pastrate in saculeti de bumbac pentru ca aroma sa nu fie diminuata (cum se intampla daca este pastrata la gheata), iar radacina neacoperita (ce a fost curatata in prealabil), sa fie pusa la o temperatura de maxim 10 grade Celsius. Diverse denumiri ale telinei in decursul timpului : latina=sedano (de unde si denumirea sa in limba italiana, franceza), catalana, provensala, germana=apium. Fie ca a fost folosita drept condiment, mireasma, sau medicament telina este una din plantele cel mai des intalnite in intreaga lume atat in gastronomia renumita cat si in laboratoarele de cercetare, reusind sa isi pastreze pana in prezent atat proprietatile benefice asupra organismului cat si misterul unor utilizari inca in faza de cercetare. Telina ca medicament Radacina acestei legume este o adevarata colectie de substante cu efecte vindecatoare. Trebuie atiut ca ele se găsesc preponderent in coaja telinei, pe care de obicei gospodinele o curata si apoi o arunca, nefiind consumata. Or, ea contine cele mai multe substante antibiotice si antifungice din planta, dar si vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol in protectţia contra radicalilor liberi, in intarirea imunitatii si a rezistentei noastre la factorii de mediu agresivi. Ca atare, pentru a fi eficienta in terapie, telina va fi consu­mata cu tot cu coaja. Sub coaja cea bogata in vitamine (radacina propriu-zisa a plantei) se afla calciu, potasiu, magneziu, fosfor si fier, adica mai toate mineralele cu rol in mentinerea sanatatii sistemului nervos si a celui endocrin, in dezvoltarea lor armonioasa la copii. De aceea, radacina de telina este recomandata in mod spe­cial copiilor si adolescentilor, inclusiv celor cu tulbu­rari de crestere si de maturizare. Daca suferiti de hipertensiune, consumati cu incredere telina ca tratament adjuvant. Are proprietatile necesare pentru a va ajuta. Cu totii avem momente cand ne simtim organismul incarcat cu substante nocive. In astfel de cazuri sunt indicate curele cu telina. Daca se poate, cat mai multa telina in stare cruda. De asemenea, consumul de telina creste nivelul imunitatii. Astfel, va veti imbolnavi mai rar si bolile vor trece mai usor.

Calciul, magneziul si potasiul actioneaza si ele in aceste situatii. Cei care sufera de anemii stiu deja ca telina ii ajuta sa obtina un echilibru al valorilor fierului si magneziului din organism. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie sa adauge la dieta zilnica si telina daca isi doresc o remediere sigura si fara reactii secundare a problemei. Cercetatori din mai multe tari (Japonia, Rusia, China) au analizat compozitia telinei si au concluzionat ca este un excelent reglator hormonal atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. In cazul femeilor, combate dismenoreea, infertilitatea si le ajuta sa depaseasca mai usor tulburarile provocate de menopauza.

Sucul de telina combate frigiditatea si impotenta. Telina creste nivelul androsteronului, un hormon produs de barbati care este eliberat sub forma de feromoni. Acestia stimuleaza atractia sexuala. Tot datorita capacitatii de reglare hormonala, telina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Cornuri pufoase
Bucataras.RO

Cornuri pufoase

Reteta asta a lui Gabytza de la Brosteni i-a mai innebunit si pe altii de pe aici,de ex.Motanel,Cleme))),le-au facut si nu au...

Cornuri pufoase
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!