Despre telina - istorie si intrebuintari

Despre telina - istorie si intrebuintari

Pornind de la faraoni, ajungand in Grecia antica, si pana in America de Nord, "Apium graveolens", ( graveolens = puternic mirositor [gravis-puternic/olens-mirositor] ), adica telina a parcurs un drum lung fiindu-i in tot acest timp intrebuintate mai toate resursele naturale si nu numai. De la intrebuintarea sa in bucatarie nu multi dintre noi cunosc faptul ca telina este utilizata atat pentru industria farmaceutica si in homeopatie cat si in industria parfumurilor. Telina este cultivata atat pentru radacina si frunze cat si pentru seminte si fruct. Unii spun ca si-ar avea originea in zona mediteraneeana, alti cercetatori sustin existenta ei cu mult timp inaintea dezvoltarii acestor zone. Telina este de doua tipuri: telina dulce: "Apium graveolens dulce" de la care se consuma frunzele in intregime dar fara radacina si telina salbatica: "Apium graveolens rapaceum" de la care se consuma doar radacina. In prezent la noi in tara se consuma telina salbatica atat cu frunze cat si cu radacina. Se pare in unele parti ale lumii telina a inceput sa fie cultivata abia cu 200-300 de ani in urma fiind cunoscuta mai intai ca remediu naturist. In studiul sau "De Medicina" , Aulus Cornelius Celsus (n. 25 i.Hr. - d.50), descria cum pot fi ameliorate durerile cu ajutorul pilulelor pe baza de seminte de telina. Cu toate ca majoritatea oamenilor indragesc telina, e bine de stiut ca ea contine bergapten, o substanta fotosensibilizatoare, care poate provoca reactii anafilactice in cazul alergiilor la aceasta. De retinut ca in cazul in care urmati o dieta bazata pe telina, sau uleiuri volatile extrase din seminte de telina e de preferat sa evitati expunerea la razele ultraviolete, expunerea la soare in general atat timp cat dureaza tratamentul. In ceea ce priveste utilizarea ei in gastronomie, in decursul timpului, si-a facut loc in mai toate mancarurile, de la ciorbe si salate pana chiar si la dulciuri. Pentru a putea pastra telina in conditii cat mai bune se recomanda ca frunzele sa fie uscate si pastrate in saculeti de bumbac pentru ca aroma sa nu fie diminuata (cum se intampla daca este pastrata la gheata), iar radacina neacoperita (ce a fost curatata in prealabil), sa fie pusa la o temperatura de maxim 10 grade Celsius. Diverse denumiri ale telinei in decursul timpului : latina=sedano (de unde si denumirea sa in limba italiana, franceza), catalana, provensala, germana=apium. Fie ca a fost folosita drept condiment, mireasma, sau medicament telina este una din plantele cel mai des intalnite in intreaga lume atat in gastronomia renumita cat si in laboratoarele de cercetare, reusind sa isi pastreze pana in prezent atat proprietatile benefice asupra organismului cat si misterul unor utilizari inca in faza de cercetare. Telina ca medicament Radacina acestei legume este o adevarata colectie de substante cu efecte vindecatoare. Trebuie atiut ca ele se găsesc preponderent in coaja telinei, pe care de obicei gospodinele o curata si apoi o arunca, nefiind consumata. Or, ea contine cele mai multe substante antibiotice si antifungice din planta, dar si vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol in protectţia contra radicalilor liberi, in intarirea imunitatii si a rezistentei noastre la factorii de mediu agresivi. Ca atare, pentru a fi eficienta in terapie, telina va fi consu­mata cu tot cu coaja. Sub coaja cea bogata in vitamine (radacina propriu-zisa a plantei) se afla calciu, potasiu, magneziu, fosfor si fier, adica mai toate mineralele cu rol in mentinerea sanatatii sistemului nervos si a celui endocrin, in dezvoltarea lor armonioasa la copii. De aceea, radacina de telina este recomandata in mod spe­cial copiilor si adolescentilor, inclusiv celor cu tulbu­rari de crestere si de maturizare. Daca suferiti de hipertensiune, consumati cu incredere telina ca tratament adjuvant. Are proprietatile necesare pentru a va ajuta. Cu totii avem momente cand ne simtim organismul incarcat cu substante nocive. In astfel de cazuri sunt indicate curele cu telina. Daca se poate, cat mai multa telina in stare cruda. De asemenea, consumul de telina creste nivelul imunitatii. Astfel, va veti imbolnavi mai rar si bolile vor trece mai usor.

Calciul, magneziul si potasiul actioneaza si ele in aceste situatii. Cei care sufera de anemii stiu deja ca telina ii ajuta sa obtina un echilibru al valorilor fierului si magneziului din organism. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie sa adauge la dieta zilnica si telina daca isi doresc o remediere sigura si fara reactii secundare a problemei. Cercetatori din mai multe tari (Japonia, Rusia, China) au analizat compozitia telinei si au concluzionat ca este un excelent reglator hormonal atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. In cazul femeilor, combate dismenoreea, infertilitatea si le ajuta sa depaseasca mai usor tulburarile provocate de menopauza.

Sucul de telina combate frigiditatea si impotenta. Telina creste nivelul androsteronului, un hormon produs de barbati care este eliberat sub forma de feromoni. Acestia stimuleaza atractia sexuala. Tot datorita capacitatii de reglare hormonala, telina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Chec pufos
3
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Tiramisu reţetă cu lamaie
4
Torturi

Tiramisu reţetă cu lamaie

Tiramisu cu lamaie este un desert delicios, adaptat dupa Tiramisu reţetă originala. Un tort cu blat biscuite pe care-l...

Tiramisu reţetă cu lamaie
Mini ardei umpluti cu branza
5
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Parteneri
Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata
Bucataras.RO

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

O prajitura fina, aromata si nemaipomenit de gustoasa, ciocolata cu zmeura se impaca perfect, nu mai zic de aspect......

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet