Din bucataria lumii: bucataria spaniola

Inca de la primii locuitori ai peninsulei, iberii, se stia ca acestia consumau carne si paini facute dintr-un amestec de faina de ghinde. Iberii erau mari consumatori de fructe proaspete si inca din timpul lor au fost introduse in alimentatie smochinele si ciresele. Poporul hispanic preroman consuma in schimb mari cantitati de usturoi, care este si azi un ingredient foarte apreciat in bucataria familiilor spaniole. Gatitul traditional spaniol se bazeaza deseori in jurul gratarului in aer liber, intr-un cuptor de caramizi sau lut. Ingredientul esential este uleiul de masline, iar 50% din productia mondiala de masline vine din Spania.

Cateva specialitati locale: Butifarra - carnat de porc cu garnitura de cartofi pai sau legume, uneori servit cu ochiuri sau omleta Chorizo - carnaciori foarte condimentati de porc Gazpacho - supa rece de rosii preparata din legume pasirate Habas a la Catalana - fasole gatita cu sunca si butifarra

Paella - mancare de orez condimentat cu sofran, cu carne de pasare, de porc, fructe de mare, ardei, mazare
Zarzuela - in limba spaniola inseamna opereta. Zarzuela se compune din tot ceea ce poate fi pescuit din mare: crabi, creveti, caracatite si pesti albi. Toate aceste ingrediente sunt patrunse de un excelent sos pe baza de vin si coniac. Tortilla de patata - omleta de cartofi Migas - paine veche de o zi cu usturoi, paprica afumat si ulei de masline Chuletillas - cotlet de miel la gratar Jamon serrano - sunca sarata uscata Turron - un desert de Craciun cu migdale si miere

Churros - care este un produs de patiserie dulce si prajit in ulei, numit uneori „gogoasa spaniola"

 
Tapa sunt in esenta gustari usoare, aperitive. O mancare importanta a bucatariei spaniole sunt tapas servite in baruri si cafenele – mici farfurioare, pline de trufandale, al caror gust este evidentiat cu ajutorul vinului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri fragede cu branza

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Gogosari in otet pentru iarna

Gogosari in otet pentru iarna

Gogosarii in otet sunt foarte gustosi si usor de facut pentru ca nu trebuie opariti. Va trebuie 10 kg de gogosari.

Gogosari in otet pentru iarna
Ciorba de perisoare din carne de pui

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Cartofi gratinati
1
Mancaruri cu cartofi

Cartofi gratinati

Este o reteta destul de usor de realizat, este gustoasa si este foarte potrivita pentru pranz sau cina.

Cartofi gratinati
Chiftele din conopida
2
Aperitive cu legume

Chiftele din conopida

Conopida (desfacuta bucatele)se fierbe in apa cu sare si cu putin lapte Apoi se paseaza si se amesteca cu restul...

Chiftele din conopida
Compot de cirese
3
Compoturi

Compot de cirese

Retete dietetice. Ne place compotul facut in casa, cu fructe mai putine si mult lichid care sa nu fie prea dulce.

Compot de cirese
Briose aperitiv cu legume si sunca presata
4
Aperitive cu legume

Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Briose aperitiv cu legume si sunca presata
Tort Dobos cu 10 foi
5
Torturi

Tort Dobos cu 10 foi

Aceasta reteta de tort Dobos prezinta ingredientele suficiente pentru 8-10 foi, dar daca le taiati in doua veti obtine 16-20...

Tort Dobos cu 10 foi
Parteneri
Desert budinca din chifle cu fructe de sezon
Bucataras.RO

Desert budinca din chifle cu fructe de sezon

Aveam cateva chifle si pentru ca nu se mancau si nici sa le arunc nu vroiam, am pregatit aceasta budinca cu fructe care a...

Desert budinca din chifle cu fructe de sezon
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia