Din bucataria lumii: bucataria spaniola

Inca de la primii locuitori ai peninsulei, iberii, se stia ca acestia consumau carne si paini facute dintr-un amestec de faina de ghinde. Iberii erau mari consumatori de fructe proaspete si inca din timpul lor au fost introduse in alimentatie smochinele si ciresele. Poporul hispanic preroman consuma in schimb mari cantitati de usturoi, care este si azi un ingredient foarte apreciat in bucataria familiilor spaniole. Gatitul traditional spaniol se bazeaza deseori in jurul gratarului in aer liber, intr-un cuptor de caramizi sau lut. Ingredientul esential este uleiul de masline, iar 50% din productia mondiala de masline vine din Spania.

Cateva specialitati locale: Butifarra - carnat de porc cu garnitura de cartofi pai sau legume, uneori servit cu ochiuri sau omleta Chorizo - carnaciori foarte condimentati de porc Gazpacho - supa rece de rosii preparata din legume pasirate Habas a la Catalana - fasole gatita cu sunca si butifarra

Paella - mancare de orez condimentat cu sofran, cu carne de pasare, de porc, fructe de mare, ardei, mazare
Zarzuela - in limba spaniola inseamna opereta. Zarzuela se compune din tot ceea ce poate fi pescuit din mare: crabi, creveti, caracatite si pesti albi. Toate aceste ingrediente sunt patrunse de un excelent sos pe baza de vin si coniac. Tortilla de patata - omleta de cartofi Migas - paine veche de o zi cu usturoi, paprica afumat si ulei de masline Chuletillas - cotlet de miel la gratar Jamon serrano - sunca sarata uscata Turron - un desert de Craciun cu migdale si miere

Churros - care este un produs de patiserie dulce si prajit in ulei, numit uneori „gogoasa spaniola"

 
Tapa sunt in esenta gustari usoare, aperitive. O mancare importanta a bucatariei spaniole sunt tapas servite in baruri si cafenele – mici farfurioare, pline de trufandale, al caror gust este evidentiat cu ajutorul vinului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Placinta cu iaurt
2
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Parteneri
Lasagna cu carne tocata
Bucataras.RO

Lasagna cu carne tocata

Este prima data cand fac si va pot spune ca este un deliciu!

Lasagna cu carne tocata
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa