Inca de la primii locuitori ai peninsulei, iberii, se stia ca acestia consumau carne si paini facute dintr-un amestec de faina de ghinde. Iberii erau mari consumatori de fructe proaspete si inca din timpul lor au fost introduse in alimentatie smochinele si ciresele. Poporul hispanic preroman consuma in schimb mari cantitati de usturoi, care este si azi un ingredient foarte apreciat in bucataria familiilor spaniole. Gatitul traditional spaniol se bazeaza deseori in jurul gratarului in aer liber, intr-un cuptor de caramizi sau lut. Ingredientul esential este uleiul de masline, iar 50% din productia mondiala de masline vine din Spania.
Cateva specialitati locale: Butifarra - carnat de porc cu garnitura de cartofi pai sau legume, uneori servit cu ochiuri sau omleta Chorizo - carnaciori foarte condimentati de porc Gazpacho - supa rece de rosii preparata din legume pasirate Habas a la Catalana - fasole gatita cu sunca si butifarra
Paella - mancare de orez condimentat cu sofran, cu carne de pasare, de porc, fructe de mare, ardei, mazare
Zarzuela - in limba spaniola inseamna opereta. Zarzuela se compune din tot ceea ce poate fi pescuit din mare: crabi, creveti, caracatite si pesti albi. Toate aceste ingrediente sunt patrunse de un excelent sos pe baza de vin si coniac. Tortilla de patata - omleta de cartofi Migas - paine veche de o zi cu usturoi, paprica afumat si ulei de masline Chuletillas - cotlet de miel la gratar Jamon serrano - sunca sarata uscata Turron - un desert de Craciun cu migdale si miere
Churros - care este un produs de patiserie dulce si prajit in ulei, numit uneori „gogoasa spaniola"
Tapa sunt in esenta gustari usoare, aperitive. O mancare importanta a bucatariei spaniole sunt tapas servite in baruri si cafenele – mici farfurioare, pline de trufandale, al caror gust este evidentiat cu ajutorul vinului.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii