Drobul de Paşti – aceeaşi tradiţie în gusturi diferite

Drobul de Paşti – aceeaşi tradiţie în gusturi diferite

Colecţia de reţete de drob face parte din campania Selgros „Păstrează tradiţiile în felul tău", care încurajează menţinerea obiceiurilor culinare şi a sărbătorilor româneşti în forme autentic tradiţionale sau adaptate unui stil de viaţă modern, preferinţelor gastronomice sau principiilor dietetice. „Oricât de ocupaţi sau de împovăraţi de griji am fi, tradiţiile mesei de Paşti rămân „sfinte". Indiferent de alegerile culinare, de restricţiile alimentare sau bugetare, avem nevoie să ne ancorăm în tradiţii. În cele mai conservatoare forme sau în altele noi, adaptate după preferinţe sau nevoi, tradiţiile culinare sunt reconfortante, ne reapropiem de familie şi prieteni, care ne redau firescul şi căldura umană. Oricum alegi să păstrezi obiceiurile şi indiferent cum arată şi ce gust are drobul tău, e suficient doar un singur drum la Selgros pentru a-ţi pregăti masa de Paşti", declară Pia Krauss, Marketing Manager, Selgros Cash&Carry România. "Iubesc drobul de primăvară, gustul este inegalabil! Bucuraţi-vă de aceste reţete de drob minunate din diferite zone ale ţării şi pentru toate gusturile! Indiferent de locul fiecăruia, bucatele de Paşti şi simplul drob devin în aceasta perioadă prilej de a aduce familia în bucătărie şi în jurul mesei. Şi indiferent de gusturi, tradiţiile ne aduc împreună. Vă doresc sărbători liniştite alături de famiile voastre!", spune Chef Cezar, Chef Rotisseurs du Bailliage de Roumanie, Senior Lecturer in Gastronomy şi fondator al „Asociaţiei Chef Cezar pentru un stil de viaţă sănătos". Broşura este disponibilă gratuit pe http://www.selgros.ro/catalog/brosura-drob?id=76. Despre Selgros România Selgros Cash&Carry România este una dintre cele mai importante companii din comerţul românesc, deschizând aici 19 magazine începând cu anul 2001, când s-a lansat în România. Curiozităţi despre drob Drobul de miel este un preparat culinar tradițional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paşti. Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, inimă și rinichi), verdețuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel,usturoi, leuștean), ouă (crude și fierte). Măruntaiele fierte și tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente și condimente (sare, piper). Prapurul mielului este așezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne și verdețuri. Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale, existând o serie de variații ale rețetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul prapurului. În majoritatea variantelor de drob se așază ouă fierte în centrul acestuia. Cum alegem carnea de miel Carnea de miel este apreciată pentru că nu are foarte mult colesterol în comparaţie cu alte tipuri de carne şi este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12. Când mergi la cumpărături alege bucăţi de carne slabă, fără prea multă grăsime din care îţi va fi uşor să pregăteşti tot ce îţi doreşti pentru masa de Paşti. Carnea trebuie să fie fermă la atingere, să aibă un miros specific de oaie, o culoare rozalie şi să nu fie lipicioasă. Atenţie la organele de miel pentru drob să nu aibă pete sau noduli. Cum se prepară carnea de miel Intestinele de miel se spală foarte bine în mai multe ape şi se freacă cu sare grunjoasă, astfel: se freacă cu sare, se clătesc cu apă caldă, iar se freacă cu sare, apoi se clătesc, şi tot aşa, de 3-4 ori. Apoi, cu ajutorul unui băţ rotund din lemn se întorc intestinele pe dos şi se repetă tot procesul cu sarea grunjoasă şi apă. Se adună toate intestinele într-un mănunchi sau două şi se înnoadă la mijloc, apoi se pun la fiert într-o cratiţă cu apă, până când se înmoaie. Măruntaiele de miel se spală bine şi se pun şi ele la fiert într-o cratiţă cu apă şi cu o linguriţă de sare. Se spumează din când în când şi se lasă să fiarbă până când s-au înmuiat. Condimente pentru carnea de miel Condimentele potrivite pentru carnea de miel sunt: usturoi, boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă verde, ardei, mentă, foi de dafin şi curry. Carnea se lasă la marinat câteva ore în frigider. Calorii 100 de grame de ficat de miel au 101 kcal. 100 de grame plămâni de miel au 104 kcal. 100 de grame rinichi de miel au 136 de kcal. 100 de grame de inima de miel au 185 de kcal. 100 de grame de măruntaie de miel au 174 de kcal. Drobul de miel are un conţinut caloric redus şi poate constitui un aperitivul perfect, o porţie de drob având 80 de kilocalorii. Drobul în alte ţări: Scoţia: Haggis-ul este un fel de drob din măruntaie de oaie, dar mai condimentat decât drobul românesc şi fiert în stomac de oaie (şi nu copt). Se serveşte cu cartofi şi/sau alte rădăcinoase făcute piure. Italia: drobul se găteste şi în Italia, unde are denumirea de "polpettone" şi poate fi gătit în orice zi a anului. Reteţa este cu carne tocată de vită şi porc plus ricotta (sau branza de vaci), toate puse în aluat foietaj. Timpul de preparare este de 60 de minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura galbena cu nuca
1
Prajituri

Prajitura galbena cu nuca

Este o reteta foarte buna si aspectuoasa.

Prajitura galbena cu nuca
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Prajitura pufoasa cu branza
3
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.

Prajitura pufoasa cu branza
Cozonaci Babani
4
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
5
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Parteneri
Stufat de miel la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Bucataras.RO

Stufat de miel la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Nelipsit de Paste!

Stufat de miel la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Tort Dobos (mic)
Gustos.RO

Tort Dobos (mic)

Tort Dobos (mic)
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori