Este laptele pe atat de bun pe cat se spune?

Pe internet exista zeci de articole care "militeaza” impotriva consumului de lapte. Sunt ele oare justificate? "Laptele este o otrava mortala” spun autorii unuia dintre aceste articole el contine, dupa parerea acestora, hormoni care pot cauza cancer iar acest lucru este ascuns de catre companiile care comercializeaza lapte. Si totusi, majoritatea oamenilor se impaca foarte bine cu laptele; acest lucru ne face sa ne intrebam daca intr-adevar presupunerile celor anti-lapte sunt reale. Este adevarat ca laptele este un aliment care ajuta la arderea grasimilor? Probabil. Intr-un studiu de 6 luni la Universitatea din Tennessee, cercetatorii au observat ca persoanele supraponderale care consumau 3 portii de lapte bogat in calciu in fiecare zi incepeau sa piarda, treptat, grasimea din partea abdomenului -iar acest lucru nu se intampla la cei care nu consumau lapte. Si totusi, suplimentele alimentare cu Calciu nu aveau acelasi efect. Desi este adevarat ca prin consumul de calciu, creste rata cu care corpul arde grasimile, in lapte exista anumite substante care accelereaza mult mai mult acest proces. Acest lucru nu este valabil daca laptele este baut langa o portie mare de gogosi.

Consumul de lapte creste masa musculara? In mod clar. De fapt, laptele este unul dintre cele mai potrivite alimente in cazul in care se doreste cresterea in masa musculara. Proteinele din lapte sunt transformate in aminoacizi si purtate in sange, unele mai repede, altele mai incet- iar acest lucru transforma laptele intr-un aliment recomandat dupa efort fizic.

Vacile primesc hormoni de crestere. Acest lucru afecteaza laptele? Numai daca iti injectezi paharul de lapte. Intr-adevar vacile sunt injectate cu hormoni care cresc productia de lapte cu un cost scazut- acesti hormoni se pare ca au o legatura directa cu aparitita cancerului. Insa ei nu actioneaza decat in conditiile in care sunt injectati direct in sistemul circulator, altfel sunt distrusi in procesul de digestie.

Vacile primesc si antibiotice. Cum ne afecteaza acest lucru? Nu se stie cu exactitate. Unii cercetatori sunt de parere ca laptele procurat de la vacile tratate cu antibiotic pot crea o rezistenta la antibiotice si in corpul uman- ca o consecinta, antibioticele respective nu isi mai fac efectul atunci cand sunt administrate de medici bolnavilor care au consumat acest lapte. Insa acest lucru nu a fost demonstrat stiintific.

Daca puteti procura lapte din surse sigure, nu aveti de ce sa va faceti probleme. Oricum, un consum moderat de lapte proaspat nu poate fi nociv- sau, cel putin, acest lucru nu a fost demonstrat inca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Dovlecei crocanti

Dovlecei crocanti

Retete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...

Dovlecei crocanti
Chiftelute marinate

Chiftelute marinate

Chiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!

Chiftelute marinate
Cele mai apreciate rețete
Capsuni la borcan
1
Conserve de iarna

Capsuni la borcan

Capsuni la borcan este o delicioasă dulceață tradițională, preparată din capsuni proaspete și sirop de zahăr, pentru...

Capsuni la borcan
Gogosari umpluti cu conopida
2
Conserve in otet

Gogosari umpluti cu conopida

Se pun la fiert 2 l de otet, 1 apa cu 2 cani de zahar, 2 linguri de sare, 4 -5 foi de dafin, 1 lingura de boabe de mustar, 1...

Gogosari umpluti cu conopida
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure
3
Supe de legume

Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure

E o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...

Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure
Crap la cuptor
4
Mancaruri cu peste

Crap la cuptor

Se curata crapul, se sareaza pe afara si pe dinauntru si se lasa sa stea cel putin un sfert de ora. Se asaza intr-o cratita...

Crap la cuptor
Sos de sardele
5
Sosuri reci

Sos de sardele

Se pun galbenusurile intr-un castron, cu zeama de lamaie si praful de sare. Se freaca cu o lingura de lemn, pana ce...

Sos de sardele
Parteneri
Supa din rasol de vitel, cu galuste de gris
Bucataras.RO

Supa din rasol de vitel, cu galuste de gris

Provocarea GastroArt Pentru că sunt o adeptă a rețetelor și a savorilor de odinioară, nu puteam să nu răspund la...

Supa din rasol de vitel, cu galuste de gris
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Socată reţeta bunicii
ReteteCulinare.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii