Este laptele pe atat de bun pe cat se spune?

Pe internet exista zeci de articole care "militeaza” impotriva consumului de lapte. Sunt ele oare justificate? "Laptele este o otrava mortala” spun autorii unuia dintre aceste articole el contine, dupa parerea acestora, hormoni care pot cauza cancer iar acest lucru este ascuns de catre companiile care comercializeaza lapte. Si totusi, majoritatea oamenilor se impaca foarte bine cu laptele; acest lucru ne face sa ne intrebam daca intr-adevar presupunerile celor anti-lapte sunt reale. Este adevarat ca laptele este un aliment care ajuta la arderea grasimilor? Probabil. Intr-un studiu de 6 luni la Universitatea din Tennessee, cercetatorii au observat ca persoanele supraponderale care consumau 3 portii de lapte bogat in calciu in fiecare zi incepeau sa piarda, treptat, grasimea din partea abdomenului -iar acest lucru nu se intampla la cei care nu consumau lapte. Si totusi, suplimentele alimentare cu Calciu nu aveau acelasi efect. Desi este adevarat ca prin consumul de calciu, creste rata cu care corpul arde grasimile, in lapte exista anumite substante care accelereaza mult mai mult acest proces. Acest lucru nu este valabil daca laptele este baut langa o portie mare de gogosi.

Consumul de lapte creste masa musculara? In mod clar. De fapt, laptele este unul dintre cele mai potrivite alimente in cazul in care se doreste cresterea in masa musculara. Proteinele din lapte sunt transformate in aminoacizi si purtate in sange, unele mai repede, altele mai incet- iar acest lucru transforma laptele intr-un aliment recomandat dupa efort fizic.

Vacile primesc hormoni de crestere. Acest lucru afecteaza laptele? Numai daca iti injectezi paharul de lapte. Intr-adevar vacile sunt injectate cu hormoni care cresc productia de lapte cu un cost scazut- acesti hormoni se pare ca au o legatura directa cu aparitita cancerului. Insa ei nu actioneaza decat in conditiile in care sunt injectati direct in sistemul circulator, altfel sunt distrusi in procesul de digestie.

Vacile primesc si antibiotice. Cum ne afecteaza acest lucru? Nu se stie cu exactitate. Unii cercetatori sunt de parere ca laptele procurat de la vacile tratate cu antibiotic pot crea o rezistenta la antibiotice si in corpul uman- ca o consecinta, antibioticele respective nu isi mai fac efectul atunci cand sunt administrate de medici bolnavilor care au consumat acest lapte. Insa acest lucru nu a fost demonstrat stiintific.

Daca puteti procura lapte din surse sigure, nu aveti de ce sa va faceti probleme. Oricum, un consum moderat de lapte proaspat nu poate fi nociv- sau, cel putin, acest lucru nu a fost demonstrat inca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Placinta cu iaurt
2
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Parteneri
Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj
Bucataras.RO

Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj

Pana de idei m-a facut sa realizez aceasta rulada. Nu este deloc sofisticata, din contra, este o rulada ce se face atat de...

Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa