Toata lumea ii cunoaste. Sunt micile vedete nedorite ale bucatariilor noastre. Ii gasim pe gresie, pe la colturi, prin chiuveta si uneori, in zilele cele mai bune, chiar si in cafea. Ne populeaza bucatariile fara sa ne ceara voie iar cei care reusesc sa scape de ei, se pot considera niste fericiti. Gandacii de bucatarie sunt mai mult decat niste insecte nedorite; in anumite cazuri, ei pot reprezenta un adevarat pericol: anumite specii de gandaci sunt cunoscuti pentru transmiterea unor boli ca salmonelozele, dizenteria si gastroenterocolita. Mai mult decat atat, in momentul in care ‘naparlesc’, pielea lor poate fi purtata prin aer si poate cauza reactii astmatice adultilor dar mai ales copiilor.
Gandacul de bucatarie isi incepe viata ca ou; din acest ou, nimfa trece prin mai multe etape pana ajunge la maturitate, timp de cateva luni.
In mod ciudat, chiar si cea mai curata casa poate avea gandaci; datorita depozitelor de zahar, grasime sau alte substante in locuri greu de ajuns, in crapaturi, in spatele frigiderului sau aragazului, gandacii gasesc o sursa de hrana si incep sa se inmulteasca cu repeziciune.
Gandacii de bucatarie se odihnesc ziua in locuri ascunse, de unde ies noaptea pentru a se hrani; ei au un simt olfactiv foarte puternic si instincte de supravietuire deosebite. Daca vei vedea un gandac in timpul zilei in bucatarie, inseama ca ai o problema serioasa cu aceste insecte.
Daca vrei sa scapi de gandaci, cele mai eficiente metode se pare ca sunt capcanele; ele contin o momeala care isi va face efectul peste catva timp dupa ce a fost ingerata- astfel, otrava este dusa si in colonie, si imprastiata si altor gandaci.
Ca locuitor al unei case cu ‘musafiri nepoftiti’, trebuie sa inspectezi toate locurile ascunse din bucatarie- sub chiuveta, frigider, aragaz, in sertare, pentru a observa dovezile existentei acestor insecte: gandaci morti, fecale, oua.
Noaptea, daca aprinzi becul in bucatarie vei observa spre ce locuri se retrag acestia; in acele locuri este bine sa pui capcane. De asemenea, gandeste-te la ce vor gandacii: mancare, apa si adapost, si fa in asa fel incat sa nu mai aiba acces la aceste elemente. Arunca toate resturile de mancare si apa, si asigura-te ca ai astupat toate crapaturile prin care ar putea sa patrunda in bucatarie.
Lupta cu gandacii nu este una usoara, dar ai destule sanse de suces. Pastrand bucataria curata si plasand la timp capcanele, mai mult ca sigur ca ei vor disparea. Daca nu,...mutatul intr-o casa nou este intotdeauna o solutie!
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...
Cozonaci BabaniPreferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!
Pasca cu smantanaCiorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...
Ciorbă de miel reţetă, reteta videoO prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarponeCozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...
Cozonac RosenkranzSaturandu-ne de clasicele chiftelute, am incercata si aceasta varianta, care ne-a placut tare mult.
Oua scotiene
Comentarii