Toata lumea ii cunoaste. Sunt micile vedete nedorite ale bucatariilor noastre. Ii gasim pe gresie, pe la colturi, prin chiuveta si uneori, in zilele cele mai bune, chiar si in cafea. Ne populeaza bucatariile fara sa ne ceara voie iar cei care reusesc sa scape de ei, se pot considera niste fericiti. Gandacii de bucatarie sunt mai mult decat niste insecte nedorite; in anumite cazuri, ei pot reprezenta un adevarat pericol: anumite specii de gandaci sunt cunoscuti pentru transmiterea unor boli ca salmonelozele, dizenteria si gastroenterocolita. Mai mult decat atat, in momentul in care ‘naparlesc’, pielea lor poate fi purtata prin aer si poate cauza reactii astmatice adultilor dar mai ales copiilor.
Gandacul de bucatarie isi incepe viata ca ou; din acest ou, nimfa trece prin mai multe etape pana ajunge la maturitate, timp de cateva luni.
In mod ciudat, chiar si cea mai curata casa poate avea gandaci; datorita depozitelor de zahar, grasime sau alte substante in locuri greu de ajuns, in crapaturi, in spatele frigiderului sau aragazului, gandacii gasesc o sursa de hrana si incep sa se inmulteasca cu repeziciune.
Gandacii de bucatarie se odihnesc ziua in locuri ascunse, de unde ies noaptea pentru a se hrani; ei au un simt olfactiv foarte puternic si instincte de supravietuire deosebite. Daca vei vedea un gandac in timpul zilei in bucatarie, inseama ca ai o problema serioasa cu aceste insecte.
Daca vrei sa scapi de gandaci, cele mai eficiente metode se pare ca sunt capcanele; ele contin o momeala care isi va face efectul peste catva timp dupa ce a fost ingerata- astfel, otrava este dusa si in colonie, si imprastiata si altor gandaci.
Ca locuitor al unei case cu ‘musafiri nepoftiti’, trebuie sa inspectezi toate locurile ascunse din bucatarie- sub chiuveta, frigider, aragaz, in sertare, pentru a observa dovezile existentei acestor insecte: gandaci morti, fecale, oua.
Noaptea, daca aprinzi becul in bucatarie vei observa spre ce locuri se retrag acestia; in acele locuri este bine sa pui capcane. De asemenea, gandeste-te la ce vor gandacii: mancare, apa si adapost, si fa in asa fel incat sa nu mai aiba acces la aceste elemente. Arunca toate resturile de mancare si apa, si asigura-te ca ai astupat toate crapaturile prin care ar putea sa patrunda in bucatarie.
Lupta cu gandacii nu este una usoara, dar ai destule sanse de suces. Pastrand bucataria curata si plasand la timp capcanele, mai mult ca sigur ca ei vor disparea. Daca nu,...mutatul intr-o casa nou este intotdeauna o solutie!
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciO mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!
Bulgur colorat cu snitele de soiaPrajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...
Mâncare de năut cu sos de ceapăAceasta este cea mai simpla dintre retetele de aperitive. Daca vrem sa preparam cascaval la capac, avem nevoie de unt si...
Cascaval la capac simpluSe rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.
Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Comentarii