Indulceste-te in bucatarie cu dulceata, gem, marmelada si peltea

Fructele folosite la dulceata trebuie sa fie proaspete si nu prea coapte. Este bine sa se prepare numai cate 1 kg o data, nu mai mult. Se fierb intr-o cratita, pastrata numai pentru aceasta, care se unge cu lamaie complet, pe dinauntru, inainte de a se incepe prepararea dulcetii.

Cantitatea de apa necesara pentru 1 kg zahar este 750 ml. Zaharul pentru sirop se fierbe la inceput foarte incet, iar cand incepe sa se lege, se da la foc iute. In timpul fiertului se formeaza o spuma care trebuie indepartata. Cand dulceata este legata, se adauga 2 lgt. zeama de lamaie, se mai da un clocot si se alege din nou spuma. In timp ce se raceste, se agita cratita din cand in cand, ca sa nu prinda pojghita deasupra. Se mai poate pune deasupra o carpa muiata in apa si foarte bine stoarsa, care se lasa pana cand se raceste dulceata.

Dulceata se lasa intotdeauna sa se raceasca in cratita, nu se toarna fierbinte in borcane. Dupa ce s-a asezat in borcanele foarte bine sterse si uscate, se pune deasupra, lipita de dulceata, o foaie de celofan taiata potrivit cu suprafata borcanului. Astfel nu se va zaharisi niciodata. Dulceata se pastreaza la temperatura camerei, la rece se zahariseste.

Gemul se prepara punand zaharul la fiert odata cu fructele. Este gata cand este legat ca o dulceata. Se toarna cald in borcane, care se tin apoi la cuptor slab 15-20', pana prind o coaja deasupra, se lasa sa se raceasca apoi se leaga.

Marmelada se face din fructe foarte coapte, care se fierb mai intai, apoi se trec prin sita. Piureul obtinut se scade la foc iute, ca sa nu-si schimbe culoarea si se amesteca mereu, ca sa nu se prinda de vas pana cand se evapora tot lichidul si ramane numai pulpa fructelor. Zaharul se adauga la sfarsit, se mai da cateva clocote pana scade si zeama care se lasa dupa ce s-a pus zaharul, apoi se toarna fierbinte in borcane incalzite, care se dau 15-20' la cuptor foarte slab, ca sa prinda o coaja. Marmelada trebuie foarte bine scazuta ca sa tina pentru iarna.

Pelteaua se prepara in general din fructe acre: coacaze, agrise, coarne, caise, visine, gutui, mere rosii. Se fierbe la foc iute ca sa pastreze culoarea cat mai apropiata de culoarea naturala a sucului de fructe. E gata cand o picatura pusa pe o farfurie, lasata la rece, se intareste repede sau cand incepe sa se inchege pe marginea lingurii. Se ia spuma ca la orice dulceata si se toarna fierbinte in borcane incalzite, dupa care se mai ia odata spuma. Sucul folosit la peltea trebuie lasat sa se limpezeasca foarte bine, numai astfel se va obtine o peltea transparenta. Autor: Cumatra Ana

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Ciorba de pui cu bulion de zarzare

Ciorba de pui cu bulion de zarzare

Este o ciorba foarte gustoasa. Bulionul de zarzare ii da un gust absolut delicios si special!

Ciorba de pui cu bulion de zarzare
Cele mai apreciate rețete
Tort cu mousse alb si fructe de padure
1
Torturi

Tort cu mousse alb si fructe de padure

Tortul cu mousse alb si fructe de padure este o reteta usoara, delicata si racoroasa. Combinatia de dulce-acrisor este...

Tort cu mousse alb si fructe de padure
Chec cu nuci si rahat
2
Retete de Pasti

Chec cu nuci si rahat

Am gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.

Chec cu nuci si rahat
Bors de miel
3
Retete de Pasti

Bors de miel

Traditional in zona Dobrogei!

Bors de miel
Drob din miel
4
Retete de Pasti

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Strudel cu mere din aluat de casa
5
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Parteneri
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
ReteteCulinare.RO

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci