Orezul este, cu siguranta, unul din ingredientele de nelipsit din
bucataria ta. Orice stil de viata si orice dieta alimentara se
potriveste cu mancarurile pe baza de orez. De-a lungul timpului, orezul
a fost si inca mai este unul din cele mai importante alimente pentru
oameni. Astazi, bobul de orez repezinta una din mancarurile de baza
pentru doua treimi din populatia globului, si totusi, se cunoaste atat
de putin despre cultivarea sa.
Dovezile arheologice ne arata ca orezul e folosit in alimentatie de mai
mult de 5000 de ani; prima atestare documentara a orezului a fost
facuta in anul 2800 BC, intr-un decret al unui imparat chinez care
autoriza plantarea de orez intr-o anumita zona. Din China in Grecia
Antica, din Persia pana in Delta Nilului, orezul a migrat peste tot in
lume si si-a gasit locul si in Emisfera Vestica.
Deja in anul 1700, orezul reprezenta una din cele mai importante
culturi pentru coloniile britanice. America, de exemplu, exporta 300 de
tone de orez pe an in Anglia.
Cultivarea sa insa necesita terenuri speciale si foarta multa munca; cu
toate acestea, orezul reprezinta mancare de baza in tari precum
Japonia, China sau chiar India. De nelipsit in bucataria oricarei
gosopodine, orezul nu trebuie sa lipseasca nici din bucataria ta. Il
poti prepara ca desert, ca fel principal, sau in supe si ciorbe.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe