Copiilor le place sa se simta utili si apreciati, drept pentru care, niste exercitii de indemanare, maniere si comunicare, sunt mult mai eficace in bucatarie, decat, sa zicem, in fata televizorului. Si daca gatitul este doar o sarcina obligatorie, dupa o zi agitata si plina, implicarea micutilor in procesul creativ poate lumina atmosfera. Poate ca v-ati convins deja ca e mult mai simplu sa-i implici pe copii in diverse treburi de casa, decat sa le cauti activitati alternative in timp ce tu stai la cratite sau manuiesti aspiratorul. Picii care nici nu stau bine pe picioare, se vor bucura de accesul la niste sertare de jos ale dulapului de bucatarie, umplute cu boluri din plastic, linguri de lemn, teluri si alte „jucarii” inofensive. Cei mai maricei, de la 2 ani in sus, sunt de mare ajutor la spalatul fructelor si legumelor, amestecatul in oale (atunci cand nu li se pretinde sa o faca perfect) sau stersul mesei cu un burete. Copiii trecuti de trei ani, se vor bucura enorm daca ii veti lasa sa framante un aluat, atunci cand e cazul, sa puna ingredientele pregatite in bolul in care vor fi amestecate si sa discute, desigur, despre culorile, formele si cantitatea ingredientelor. Cei mai mari de 4-5 ani pot experimenta sarcini mai seriose, cum ar fi decojitul legumelor cu un peeler, masuratul cantitatilor cu recipiente gradate, pregatirea unor gustari simple etc. Elevii pitici pot citi retete, pot ajuta la asezatul mesei si spalatul vaselor. Pot taia rondele sau cubulete de legume si fructe si pot participa la planificarea meselor, lucru care ii va face sa obtina mai multa incredere in propriile forte si se simta minunat!
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii