Traditii si mancare

(0)
postat de
Informalii Danezi
De exemplu, este caracteristic un sondaj efectuat in 2002 care a aratat ca majoritatea danezilor considera Craciunul cea mai importanta sarbatoare religioasa.

Din punct de vedere al bisericii, acest lucru nu este corect – Pastele este cel mai important – dar Craciunul in Danemarca este insotit de mult mai multe traditii – de a fi impreuna cu familia si de a servi mancaruri traditionale – decat Pastele.

Un rol important in sarbatorirea Craciunului o au lumanarile, pe care danezii le folosesc foarte mult, in special iarna, in perioada mai intunecata.

Traditionalul si Modernul
Pe de alta parte, traditiile in Danemarca – in special cele legate de mancare – variaza foarte mult in functie de zona – la tara sau in orasele mari.

Acest lucru este foarte clar atunci cand comparam ceea ce se numeste bucataria traditionala daneza cu feluri de mancare bazate pe carne tocata, sosuri si cartofi cu bucataria daneza moderna ce pune accent pe simplu si proaspat si pe ingrediente de inalta calitate produse pe plan local.

Danezii si Traditiile Lor
Aproximativ 90% din populatia Danemarcei considera ca traditiile reprezinta parte din mostenirea culturala nationala si multi cred ca traditiile trebuie aparate de influente externe.

Totusi, realitatea este diferita. Traditiile, ca termen folosit in limbaj uzual, sunt parte din mostenirea culturala, dar pe de alta parte, ele ...
sunt modificate, adaptate si chiar reinvigorate de schimbarile culturale concurente, care se datoreaza de multe ori influentelor externe. In acelasi timp, traditiile venite din exterior sunt modificate si iau o forma daneza. Putini danezi isi amintesc probabil ca bradul de Craciun vine din Germania, ca Ziua Mamei este o traditie americana sau ca Santa Lucia vine din Suedia.

Unii danezi sunt chiar ofensati din cauza unor traditii recente, ca Valentine's Day sau Halloween, din cauza ca nu vor sa adopte traditii americane sau din cauza ca sunt impotriva aspectelor comerciale. Dar in realitate, multe din traditiile vechi au inceput exact in acelasi mod, si cand copiii de azi vor creste, probabil Valentine's Day si Halloween vor apartine bagajului cultural danez.

Festivalurile Anuale si Zilele Marcate cu Rosu in Danemarca:
6 Ianuarie – Boboteaza
14 Februarie – Valentine's Day
Martie) Aprilie – Pasti
1 Aprilie – Ziua pacalelilor
Aprilie) Mai – Ziua Rugaciunii
Mai – Ziua Mamei
1 Mai – Ziua Muncii
5 Mai – eliberarea Danemarcei
Mai) Iunie – Inaltarea
5 Iunie – Ziua Constitutiei
15 Iunie – Ziua lui Valdemar
23 Iunie – Solstitiu de vara
Noiembrie – Ziua Sfintilor
13 Decembrie – Santa Lucia
Zilele de Craciun
Anul Nou

Traducere -Else Marie Kofod, Gyldendal Leksikon
Alte articole cu:
danemarca
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.