Zapada argintie, bradul impodobit, cadouri multe sub brad, bugate alese si miros de scortisoara si portocale…turta dulce. Imaginea perfecta a Sarbatorilor de iarna. Turta dulce intregeste festinul dulciurilor de Sarbatori, si aduce caldura si miros de copilarie si amintiri de miere a familiilor de pretutindeni. Turta dulce ne seduce prin mixtura de condiment, specifice sezonului de iarna: scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara, portocale. Este doar un biet aluat copt cu miere, mirodenii şi glazurat, dar care de-a lungul vremii a primit nenumarate ecouri peste tot globul.
Istoria unei traditii dulci
Se pare ca turta dulce dateazade prin secolul X, dar pana in secolul al XV-lea, prin aceasta se intelegea doar conservarea ghimbirului. Se spune ca ghimbirul era mai bine conservat sub forma de prajituri si fursecuri. Pe atunci turta dulce se facea doar in fabrici, denumite bresle. Cea mai recunoscuta bresla era din Nurnberg (Germania). Aceasta breasla era renumita pentru detaliile ce dadeau viata turtelor dulci confectionate, acestea fiind decorate cu vopsea de aur si glazuri de diferite feluri se culori. Calitatea turtei dulci dinNurnberg era atat de buna, incat aceasta se folosea si ca modalitate de plata a taxelor si impozitelor. De asemenea, era considerata un dar pentru capetele incoronate si sefii de stat. Din 1991, orasul norvegian Bergen se lauda cu cel mai mare oras din turta dulce: case, biserici, trenuri, masini, vapoare.
Turta dulce…iubire aduce
Turta dulce este prezenta in cele mai multe si diverse scrieri internationale si povesti nemuritoare. Casuta din padurea unde s-au adapostit Hansel si Gretel era tot din turta dulce imbietator aromata.
Turta dulce a fost considerata de-a lungul timpului gustare domneasca si era prezenta doar pe mesele boieresti sau chiar regesti. A ajuns si sufletele oamenilor mai sarmani prin intermediul targurilor si balciurilor. A fost considerata simbolul iubirii si al logodnei de tinerii de la tara, care erau prea saraci sa cumpere verighete. Intr-un final a ajuns ormanent pentru bradul de Craciun, si simbol al Sarbatorilor de Craciun, iar din acest rang nu va putea fi detronat. E dificil de spun care din sortimentele din zilele noastre de turta dulce este cea considerate “adevarata”. Exista atat de multe retete, care de care mai gustoase, mai creative, mai spectaculoase, dar indiferent cum ar fi facuta, toti specialistii sunt de acord ca turta dulce trebuie sa contina neaparat miere de albine in proportii diferite si condiment cu gust puternic-piscator. Iar daca se consuma in zilele urmatoare prepararii ei, aceasta va fi cu mult mai gustoasa.
De la povestea fratilor Grimm, casa din turta dulce a devenit o traditie ce in fiecare an de Craciun este respectata de multe familii si indragita de copiii din intreaga lume. Aceasta poveste srisa de cei doi frati cu atata imaginative despre doi frati, o fata si un baiat care s-au ratacit in padure, a fost o sursa nesecata de inspiratie pentru brutarii si cofetarii din intreaga lume, care se intrec in a atrage cat mai multi clienti prin creativitate si inspiratie.
Oricate s-ar spune de turta dulce, ea ramane negresit un simbol care nu poate fi separate de imaginea Craciunului si a bradului cu luminite colorate. Autoarea acestui articol este Ghimpeteanu Andreea.
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelPlacinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...
Foi de placinta de casaReteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcUn pranz sau o cina satioasa, cu minim de efort!
Cordon bleu cu salata verdeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii