Turta dulce dulcele Craciunului

Zapada argintie, bradul impodobit, cadouri multe sub brad, bugate alese si miros de scortisoara si portocale…turta dulce. Imaginea perfecta a Sarbatorilor de iarna. Turta dulce intregeste festinul dulciurilor de Sarbatori, si aduce caldura si miros de copilarie si amintiri de miere a familiilor de pretutindeni. Turta dulce ne seduce prin mixtura de condiment, specifice sezonului de iarna: scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara, portocale. Este doar un biet aluat copt cu miere, mirodenii şi glazurat, dar care de-a lungul vremii a primit nenumarate ecouri peste tot globul.

Istoria unei traditii dulci

Se pare ca turta dulce dateazade prin secolul X, dar pana in secolul al XV-lea, prin aceasta se intelegea doar conservarea ghimbirului. Se spune ca ghimbirul era mai bine conservat sub forma de prajituri si fursecuri. Pe atunci turta dulce se facea doar in fabrici, denumite bresle. Cea mai recunoscuta bresla era din Nurnberg (Germania). Aceasta breasla era renumita pentru detaliile ce dadeau viata turtelor dulci confectionate, acestea fiind decorate cu vopsea de aur si glazuri de diferite feluri se culori. Calitatea turtei dulci dinNurnberg era atat de buna, incat aceasta se folosea si ca modalitate de plata a taxelor si impozitelor. De asemenea, era considerata un dar pentru capetele incoronate si sefii de stat. Din 1991, orasul norvegian Bergen se lauda cu cel mai mare oras din turta dulce: case, biserici, trenuri, masini, vapoare.

Turta dulce…iubire aduce

Turta dulce este prezenta in cele mai multe si diverse scrieri internationale si povesti nemuritoare. Casuta din padurea unde s-au adapostit Hansel si Gretel era tot din turta dulce imbietator aromata.

Turta dulce a fost considerata de-a lungul timpului gustare domneasca si era prezenta doar pe mesele boieresti sau chiar regesti. A ajuns si sufletele oamenilor mai sarmani prin intermediul targurilor si balciurilor. A fost considerata simbolul iubirii si al logodnei de tinerii de la tara, care erau prea saraci sa cumpere verighete. Intr-un final a ajuns ormanent pentru bradul de Craciun, si simbol al Sarbatorilor de Craciun, iar din acest rang nu va putea fi detronat. E dificil de spun care din sortimentele din zilele noastre de turta dulce este cea considerate “adevarata”. Exista atat de multe retete, care de care mai gustoase, mai creative, mai spectaculoase, dar indiferent cum ar fi facuta, toti specialistii sunt de acord ca turta dulce trebuie sa contina neaparat miere de albine in proportii diferite si condiment cu gust puternic-piscator. Iar daca se consuma in zilele urmatoare prepararii ei, aceasta va fi cu mult mai gustoasa.

De la povestea fratilor Grimm, casa din turta dulce a devenit o traditie ce in fiecare an de Craciun este respectata de multe familii si indragita de copiii din intreaga lume. Aceasta poveste srisa de cei doi frati cu atata imaginative despre doi frati, o fata si un baiat care s-au ratacit in padure, a fost o sursa nesecata de inspiratie pentru brutarii si cofetarii din intreaga lume, care se intrec in a atrage cat mai multi clienti prin creativitate si inspiratie.

Oricate s-ar spune de turta dulce, ea ramane negresit un simbol care nu poate fi separate de imaginea Craciunului si a bradului cu luminite colorate.   Autoarea acestui articol este  Ghimpeteanu Andreea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec la cana cu Nutella

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Pentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...

Ostropel de pui cu tomate si usturoi
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel
Cele mai apreciate rețete
Tort cu branza si frisca
1
Torturi

Tort cu branza si frisca

1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...

Tort cu branza si frisca
Chec cu morcov, nuca si stafide
2
Checuri

Chec cu morcov, nuca si stafide

Acest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma....

Chec cu morcov, nuca si stafide
Prajitura alba cu crema de ness
3
Prajituri

Prajitura alba cu crema de ness

Aceasta reteta de prajitura cu crema de ness este delicioasa, cu blat crocant cu cocos. Este o prajitura foarte aspectuoasa,...

Prajitura alba cu crema de ness
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Rulada cu mere si scortisoara
5
Preparate dulci

Rulada cu mere si scortisoara

Rulada cu mere si scortisoara este o prajitura delicioasa de sezon. Merita incercat, cu atat mai mult ca necesita doar 30 de...

Rulada cu mere si scortisoara
Parteneri
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa