Turta dulce dulcele Craciunului

Zapada argintie, bradul impodobit, cadouri multe sub brad, bugate alese si miros de scortisoara si portocale…turta dulce. Imaginea perfecta a Sarbatorilor de iarna. Turta dulce intregeste festinul dulciurilor de Sarbatori, si aduce caldura si miros de copilarie si amintiri de miere a familiilor de pretutindeni. Turta dulce ne seduce prin mixtura de condiment, specifice sezonului de iarna: scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara, portocale. Este doar un biet aluat copt cu miere, mirodenii şi glazurat, dar care de-a lungul vremii a primit nenumarate ecouri peste tot globul.

Istoria unei traditii dulci

Se pare ca turta dulce dateazade prin secolul X, dar pana in secolul al XV-lea, prin aceasta se intelegea doar conservarea ghimbirului. Se spune ca ghimbirul era mai bine conservat sub forma de prajituri si fursecuri. Pe atunci turta dulce se facea doar in fabrici, denumite bresle. Cea mai recunoscuta bresla era din Nurnberg (Germania). Aceasta breasla era renumita pentru detaliile ce dadeau viata turtelor dulci confectionate, acestea fiind decorate cu vopsea de aur si glazuri de diferite feluri se culori. Calitatea turtei dulci dinNurnberg era atat de buna, incat aceasta se folosea si ca modalitate de plata a taxelor si impozitelor. De asemenea, era considerata un dar pentru capetele incoronate si sefii de stat. Din 1991, orasul norvegian Bergen se lauda cu cel mai mare oras din turta dulce: case, biserici, trenuri, masini, vapoare.

Turta dulce…iubire aduce

Turta dulce este prezenta in cele mai multe si diverse scrieri internationale si povesti nemuritoare. Casuta din padurea unde s-au adapostit Hansel si Gretel era tot din turta dulce imbietator aromata.

Turta dulce a fost considerata de-a lungul timpului gustare domneasca si era prezenta doar pe mesele boieresti sau chiar regesti. A ajuns si sufletele oamenilor mai sarmani prin intermediul targurilor si balciurilor. A fost considerata simbolul iubirii si al logodnei de tinerii de la tara, care erau prea saraci sa cumpere verighete. Intr-un final a ajuns ormanent pentru bradul de Craciun, si simbol al Sarbatorilor de Craciun, iar din acest rang nu va putea fi detronat. E dificil de spun care din sortimentele din zilele noastre de turta dulce este cea considerate “adevarata”. Exista atat de multe retete, care de care mai gustoase, mai creative, mai spectaculoase, dar indiferent cum ar fi facuta, toti specialistii sunt de acord ca turta dulce trebuie sa contina neaparat miere de albine in proportii diferite si condiment cu gust puternic-piscator. Iar daca se consuma in zilele urmatoare prepararii ei, aceasta va fi cu mult mai gustoasa.

De la povestea fratilor Grimm, casa din turta dulce a devenit o traditie ce in fiecare an de Craciun este respectata de multe familii si indragita de copiii din intreaga lume. Aceasta poveste srisa de cei doi frati cu atata imaginative despre doi frati, o fata si un baiat care s-au ratacit in padure, a fost o sursa nesecata de inspiratie pentru brutarii si cofetarii din intreaga lume, care se intrec in a atrage cat mai multi clienti prin creativitate si inspiratie.

Oricate s-ar spune de turta dulce, ea ramane negresit un simbol care nu poate fi separate de imaginea Craciunului si a bradului cu luminite colorate.   Autoarea acestui articol este  Ghimpeteanu Andreea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Sirop din muguri de brad
1
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
3
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
5
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Parteneri
Aperitiv tort, cu oua si lactate
Bucataras.RO

Aperitiv tort, cu oua si lactate

Suntem în Săptămâna Albă, avem dezlegare la ouă și la produse lactate, așa că pentru Lăsata Secului de...

Aperitiv tort, cu oua si lactate
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola