Unul dintre cele mai comune nume la romani este Ion. In Transilvania si Bucovina, cei care sunt numiti Ion au o sarbatoare aparte, numita "Udatul Ionilor". Ritualul de botezare simbolica are integrat in el si momente care amintesc de sarbatorile grecesti sau romane ale inceputului de an. Flacaii cu nume de Ion poarta un steag impodobit si sunt urcati intr-un car alegoric, gatit cu crengi de brad. Calul este si el impodobit cu betele colorate si in acest fel, cu totii, sunt purtati pana la marginea satului, la un rau. Aici, Ionii sunt botezati si purificati de toate relele anului trecut, astfel, intreaga comunitate urmand sa aiba parte de un an imbelsugat. Dupa acest ritual, se organizeaza joc, la care sunt invitate si fetele. Sarbatorea este incheiata, de obicei, acasa la unul dintre Ioni, iar acesta isi cinsteste prietenii cu bautura si colaci. Considerata ultima sarbatoare de iarna, Sfantul Ion vine la inceputul lui ianuarie sa desavarseasca petrecerile din sezonul rece. Pentru ca multe familii au sarbatoriti cu numele de Ion/Ioana, gospodinele se intrec in a gati cele mai gustoase preparate si torturi. Culinar.ro iti ofera o selectie de retete potrivite pentru masa de Sfantul Ion si pentru a-i surprinde placut pe invitatii tai.
Iata propunerile noastre: Aperitive Legume la cuptor Chiftele Ciuperci umplute Placinta cu carne Feluri principale: Muschi de porc la cuptor Cartofi la cuptor Desert: Torturi aniversare Cornulete cu rahat Chec pufos
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii