Un meniu special pentru Sfantul Ion

(0)
admin postat de
Unul dintre cele mai comune nume la romani este Ion. In Transilvania si Bucovina, cei care sunt numiti Ion au o sarbatoare aparte, numita "Udatul Ionilor". Ritualul de botezare simbolica are integrat in el si momente care amintesc de sarbatorile grecesti sau romane ale inceputului de an.



Flacaii cu nume de Ion poarta un steag impodobit si sunt urcati intr-un car alegoric, gatit cu crengi de brad. Calul este si el impodobit cu betele colorate si in acest fel, cu totii, sunt purtati pana la marginea satului, la un rau. Aici, Ionii sunt botezati si purificati de toate relele anului trecut, astfel, intreaga comunitate urmand sa aiba parte de un an imbelsugat.



 



Dupa acest ritual, se organizeaza joc, la care sunt invitate si fetele. Sarbatorea este incheiata, de obicei, acasa la unul dintre Ioni, iar acesta isi cinsteste prietenii cu bautura si colaci. Considerata ultima sarbatoare de iarna, Sfantul Ion vine la inceputul lui ianuarie sa desavarseasca petrecerile din sezonul rece. Pentru ca multe familii au sarbatoriti cu numele de Ion/Ioana, gospodinele se intrec in a gati cele mai gustoase preparate si torturi.



 



 



 



 



 



Culinar.ro iti ofera o selectie de retete potrivite pentru masa de Sfantul Ion si pentru a-i surprinde placut pe invitatii tai.





Iata propunerile noastre:

 

Aperitive

 

Legume la cuptor

Chiftele

Ciuperci umplute

Placinta cu carne

 

Feluri ...
principale:

 

Muschi de porc la cuptor

Cartofi la cuptor

 

Desert:

 

Torturi aniversare

Cornulete cu rahat

Chec pufos

 

 



Alte articole cu:
Sfantul Ion
recomandari

 
Traditii in Saptamana Mare

Aceasta se mai numeste si Saptamana Patimilor, deoarece tine ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite