Unul dintre cele mai comune nume la romani este Ion. In Transilvania si Bucovina, cei care sunt numiti Ion au o sarbatoare aparte, numita "Udatul Ionilor". Ritualul de botezare simbolica are integrat in el si momente care amintesc de sarbatorile grecesti sau romane ale inceputului de an. Flacaii cu nume de Ion poarta un steag impodobit si sunt urcati intr-un car alegoric, gatit cu crengi de brad. Calul este si el impodobit cu betele colorate si in acest fel, cu totii, sunt purtati pana la marginea satului, la un rau. Aici, Ionii sunt botezati si purificati de toate relele anului trecut, astfel, intreaga comunitate urmand sa aiba parte de un an imbelsugat. Dupa acest ritual, se organizeaza joc, la care sunt invitate si fetele. Sarbatorea este incheiata, de obicei, acasa la unul dintre Ioni, iar acesta isi cinsteste prietenii cu bautura si colaci. Considerata ultima sarbatoare de iarna, Sfantul Ion vine la inceputul lui ianuarie sa desavarseasca petrecerile din sezonul rece. Pentru ca multe familii au sarbatoriti cu numele de Ion/Ioana, gospodinele se intrec in a gati cele mai gustoase preparate si torturi. Culinar.ro iti ofera o selectie de retete potrivite pentru masa de Sfantul Ion si pentru a-i surprinde placut pe invitatii tai.
Iata propunerile noastre: Aperitive Legume la cuptor Chiftele Ciuperci umplute Placinta cu carne Feluri principale: Muschi de porc la cuptor Cartofi la cuptor Desert: Torturi aniversare Cornulete cu rahat Chec pufos
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseAm preluat reteta de la bucataras Jamila dar am dublat cantitatile, astfel incat sa obtin doua chec-uri. Au iesit atat de...
Chec "Zebra"Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii