Wok: gateste chinezeste...si nu numai

Nu ai neaparata nevoie de wok, ca sa gatesti retete chiezesti; insa daca iti vei procura unul, poti fi sigura ca ele iti vor iesi mult mai delicioase si mai apropiate de gustul lor real. Ustensila de forma rotunda are o multitudine de avantaje; wok-ul distribuie uniform caldura, foloseste mai putin ulei pentru prajit decat un recipient traditional si nu exista riscul ca, in timp ce amesteci, mancarea ta sa ajunga pe aragaz. Un wok bun va transforma prepararea retetelo chiezesti intr-o adevarata placere.

Daca de cele mai multe ori se intampla ca produsele mai scumpe sa fie si mai bune, acest lucru nu se aplica in cazul wok-ului. Nu exista un wok mai bun ca unul din otel. Nu numai ca este destul de ieftin, dar este cel mai priceput la a distribui caldura uniforma. In comert vei gasi wok-uri de aluminiu, otel inoxidabil sau chiar cupru, insa bucatarii chinezi, cu experienta, te vor sfatui sa alegi unul cat mai apropiat de modelul traditional chinezesc. Daca gatesti pe plita electrica, ar fi indicat sa folosesti un wok cu partea inferioara plata; wok-urile rotunjite pot reflecta caldura pe plita, producandu-i chiar stricaciuni. Wok-ul plat poate fi folosit fara probleme si pe un aragaz obisnuit.

Wok-urile originale aveau doua manere de metal, pentru a inlesni 'transportul' lor de la si catre locul unde se prepara mancarea- soba chinezeasca cu lemne. Astazi, wok-urile plate au un maner lung, si unul mai mic de cealalta parte; wok-urile rotunjite au ramas fidele originalului, si au doua manere mici de lemn sau de metal.

Wok-ul trebuie ingrijit cu multa atentie; la prima folosire, el trebuie uns cu ulei si, apoi, dupa fiecare sesiune de gatit, curatat bine cu apa din abundenta, avand grija sa nu zgarii suprafata cu obiecte metalice. Exista si wok-uri cu un strat protector, anti-lipire, insa acestea nu sunt la fel de eficiente ca si cele originale.

Poti gasi o serie de retete pentru wok pe forumul Culinar.ro.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Tocana de ciuperci cu aripioare de pui

Tocana de ciuperci cu aripioare de pui

Un deliciu de toamna!!!

Tocana de ciuperci cu aripioare de pui
Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu ciocolata si caramel
1
Prajituri

Prajitura cu ciocolata si caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel este o prajitura de casa delicioasa ce poate fi pregatita pentru diverse ocazii festive sau...

Prajitura cu ciocolata si caramel
Zacusca
2
Zacusca

Zacusca

Tare buna pentru iarna

Zacusca
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Biscuiti prajiti
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti prajiti

Desertul copilariei!

Biscuiti prajiti
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
5
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Parteneri
Prăjitură cu fructul dragonului
Bucataras.RO

Prăjitură cu fructul dragonului

Este pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu...

Prăjitură cu fructul dragonului
Sarmale cu hrisca si ghebe
Gustos.RO

Sarmale cu hrisca si ghebe

Sarmale cu hrisca si ghebe
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet