Nu ai neaparata nevoie de wok, ca sa gatesti retete chiezesti; insa daca iti vei procura unul, poti fi sigura ca ele iti vor iesi mult mai delicioase si mai apropiate de gustul lor real. Ustensila de forma rotunda are o multitudine de avantaje; wok-ul distribuie uniform caldura, foloseste mai putin ulei pentru prajit decat un recipient traditional si nu exista riscul ca, in timp ce amesteci, mancarea ta sa ajunga pe aragaz. Un wok bun va transforma prepararea retetelo chiezesti intr-o adevarata placere.
Daca de cele mai multe ori se intampla ca produsele mai scumpe sa fie si mai bune, acest lucru nu se aplica in cazul wok-ului. Nu exista un wok mai bun ca unul din otel. Nu numai ca este destul de ieftin, dar este cel mai priceput la a distribui caldura uniforma. In comert vei gasi wok-uri de aluminiu, otel inoxidabil sau chiar cupru, insa bucatarii chinezi, cu experienta, te vor sfatui sa alegi unul cat mai apropiat de modelul traditional chinezesc. Daca gatesti pe plita electrica, ar fi indicat sa folosesti un wok cu partea inferioara plata; wok-urile rotunjite pot reflecta caldura pe plita, producandu-i chiar stricaciuni. Wok-ul plat poate fi folosit fara probleme si pe un aragaz obisnuit.
Wok-urile originale aveau doua manere de metal, pentru a inlesni 'transportul' lor de la si catre locul unde se prepara mancarea- soba chinezeasca cu lemne. Astazi, wok-urile plate au un maner lung, si unul mai mic de cealalta parte; wok-urile rotunjite au ramas fidele originalului, si au doua manere mici de lemn sau de metal.
Wok-ul trebuie ingrijit cu multa atentie; la prima folosire, el trebuie uns cu ulei si, apoi, dupa fiecare sesiune de gatit, curatat bine cu apa din abundenta, avand grija sa nu zgarii suprafata cu obiecte metalice. Exista si wok-uri cu un strat protector, anti-lipire, insa acestea nu sunt la fel de eficiente ca si cele originale.
Poti gasi o serie de retete pentru wok pe forumul Culinar.ro.

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.
Conopida pane
Comentarii