Wok: gateste chinezeste...si nu numai

Nu ai neaparata nevoie de wok, ca sa gatesti retete chiezesti; insa daca iti vei procura unul, poti fi sigura ca ele iti vor iesi mult mai delicioase si mai apropiate de gustul lor real. Ustensila de forma rotunda are o multitudine de avantaje; wok-ul distribuie uniform caldura, foloseste mai putin ulei pentru prajit decat un recipient traditional si nu exista riscul ca, in timp ce amesteci, mancarea ta sa ajunga pe aragaz. Un wok bun va transforma prepararea retetelo chiezesti intr-o adevarata placere.

Daca de cele mai multe ori se intampla ca produsele mai scumpe sa fie si mai bune, acest lucru nu se aplica in cazul wok-ului. Nu exista un wok mai bun ca unul din otel. Nu numai ca este destul de ieftin, dar este cel mai priceput la a distribui caldura uniforma. In comert vei gasi wok-uri de aluminiu, otel inoxidabil sau chiar cupru, insa bucatarii chinezi, cu experienta, te vor sfatui sa alegi unul cat mai apropiat de modelul traditional chinezesc. Daca gatesti pe plita electrica, ar fi indicat sa folosesti un wok cu partea inferioara plata; wok-urile rotunjite pot reflecta caldura pe plita, producandu-i chiar stricaciuni. Wok-ul plat poate fi folosit fara probleme si pe un aragaz obisnuit.

Wok-urile originale aveau doua manere de metal, pentru a inlesni 'transportul' lor de la si catre locul unde se prepara mancarea- soba chinezeasca cu lemne. Astazi, wok-urile plate au un maner lung, si unul mai mic de cealalta parte; wok-urile rotunjite au ramas fidele originalului, si au doua manere mici de lemn sau de metal.

Wok-ul trebuie ingrijit cu multa atentie; la prima folosire, el trebuie uns cu ulei si, apoi, dupa fiecare sesiune de gatit, curatat bine cu apa din abundenta, avand grija sa nu zgarii suprafata cu obiecte metalice. Exista si wok-uri cu un strat protector, anti-lipire, insa acestea nu sunt la fel de eficiente ca si cele originale.

Poti gasi o serie de retete pentru wok pe forumul Culinar.ro.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Salata de boeuf

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc este o reteta romaneasca pe care cei mai multi oameni o fac iarna atunci cand se taie porcul....

Toba de casa din carne de porc
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Raffaello
1
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Salam de biscuiţi reţetă
3
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Gustul copilariei intr-un desert delicios ,ieftin si rapid

Salam de biscuiţi reţetă
Salata de boeuf
4
Aperitive

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Carnati cu rosii si ardei
Bucataras.RO

Carnati cu rosii si ardei

Carnati cu rosii si ardei
Turta dulce cu miere
Gustos.RO

Turta dulce cu miere

Reteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....

Turta dulce cu miere
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti