Povesti cu gust este primul proiect editorial al lui Mircea Radu, cunoscutul om de televiziune. Este o carte in care bucatele iau gustul povestilor, iar povestile pe cel al bucatelor.
Cartea ne dezvaluie un Mircea Radu asa cum nu il cunoastem: un narator desavarsit care pastreaza farmecul retetelor traditionale romanesti si a bucatelor copilariei.
Am vrut sa aflam un pic mai multe despre povestile cu gust ale lui "Mircearadu", asa ca i-am pus cateva intrebari. Iata ce ne-a raspuns:
Cum te-ai hotarat sa scrii aceasta carte, de ce o carte cu inclinatii culinare si nu (doar) un jurnal de amintiri, de exemplu?
Pentru ca amintirile mele sunt legate in primul rand de persoanele care m-au crescut si m-au format dar si de mancarurile pe care ele le gateau. Nu cred ca a fost un moment pe care sa-l retin, despre care sa spun ca a fost ideea de la care a plecat constructia cartii, stiu doar ca am povestit odata, la o masa, despre o anumita mancare si amintirea, ancora in timp, pe care o aveam legata de acel desert. Dar am tinut minte reactia celor care ma ascultau - fetele zambeau cu subinteles, iar tipii aveau in priviri ceva din sticlirea ochilor lupului din povestea cu cei trei purcelusi - si mi-a placut.
Care au fost cele mai mari provocari ale acestui proiect?
Nu au fost provocari de niciun fel - nu m-am luat la intrecere cu nimeni, nu am calcat pe teritoriul nimanui, nu am pretins ca sunt altul decat cel care sunt. Singurul motiv pentru care am scris cartea asta, de fapt, o culegere de texte, proza scurta, sau spune-i cum iti cade tie bine, este placerea. Am scris, am fotografiat si am mancat de placere.
Cum ai ales retetele pe care le-ai inclus in carte?
Nu a fost greu sa aleg - unele sunt din copilaria mea, altele sunt invatate din vremea in care eram singur si sunt si cele cu influenta modoveneasca pe filiera sotiei.
Ce iti place/displace cel mai mult la bucataria romaneasca?
Imi place mancarea traditionala romaneasca, tot ce se pune pe masa la marile sarbatori, de Craciun si de Sfintele Pasti, nu pot spune ca imi displace ceva.
Cum te descurci in bucatarie?
Gatesc cand am timp si chef; dar cand o fac imi sta mintea numai la asta. Si sufletul, pentru ca se spune (si e adevar mult in vorba asta) ca mancarurile nu sunt gustoase daca nu pui si suflet.
Daca ar fi sa alegi doar un fel de mancare, care este preferatul tau si de ce?
E imposibil sa iti spun numai unul, iti zic trei: Piftia de porc, pentru ca ma duce cu gandul la Craciun, o Sarbatoare atat de mare si de frumoasa; Inghetata de cacao pe care eu stiu sa o fac si care e cea mai buna inghetata de cacao din lume, cu ingrediente 100% naturale (reteta e in cartea ”Povesti cu gust”) si Placinta cu mere, care-mi aduce aminte de scena din copilarie (de fapt scenele, ca au fost zeci) in care stateam alaturi de un prieten care locuia la un demisol, mancam placinta cu mere si ne holbam la picioarele femeilor care treceau pe strada, la un metru de noi…
Care e felul de mancare care iti aduce aminte de copilarie?
Sunt acolo, in cartea ”Povesti cu gust” cele peste saizeci de retete.
Te tenteaza sa scrii si alte carti, poate despre fata nevazuta a televiziunii, avand in vedere cariera ta longeviva de om de televiziune?
Ma tenteaza, dar nu stiu daca si cand am s-o fac.
Ce ne poti spune despre urmatoarea ta emisiune TV?
Urmatoarea? :) … Abia am inceput emisia "Femei de 10. Barbati de 10" alaturi de bunii mei colegi condusi de mana de fier inmanusata-n catifea, Marina Almasan, o emisiune in care cred si la care-mi face placere sa merg.
Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...
Drob de miel, reteta videoPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaSunt pufoase, cremoase si dragute . In reteta de indiene mai era un sirop , dar blatul este atat de pufos si moale incat eu...
Indiene cu piersici si mascarponeCu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...
Prajitura cu pere si crema de branzaEste o reteta simpla care iti face zilele de post mai usoare
Salata de boeuf de postPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cireseO mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.
Mancarica de galbiori cu smantanaPentru ca am renuntat definitiv la carne, am grija sa introduc in alimentatie proteina. Din punctul meu de vedere, cel mai...
Pleurotus paneOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii