Interviu cu Mircea Radu despre cartea Povesti cu gust

Povesti cu gust este primul proiect editorial al lui Mircea Radu, cunoscutul om de televiziune. Este o carte in care bucatele iau gustul povestilor, iar povestile pe cel al bucatelor. 


Cartea ne dezvaluie un Mircea Radu asa cum nu il cunoastem: un narator desavarsit care pastreaza farmecul retetelor traditionale romanesti si a bucatelor copilariei. 


Am vrut sa aflam un pic mai multe despre povestile cu gust ale lui "Mircearadu", asa ca i-am pus cateva intrebari. Iata ce ne-a raspuns:




Cum te-ai hotarat sa scrii aceasta carte, de ce o carte cu inclinatii culinare si nu (doar) un jurnal de amintiri, de exemplu? 


Pentru ca amintirile mele sunt legate in primul rand de persoanele care m-au crescut si m-au format dar si de mancarurile pe care ele le gateau. Nu cred ca a fost un moment pe care sa-l retin, despre care sa spun ca a fost ideea de la care a plecat constructia cartii, stiu doar ca am povestit odata, la o masa, despre o anumita mancare si amintirea, ancora in timp, pe care o aveam legata de acel desert. Dar am tinut minte reactia celor care ma ascultau - fetele zambeau cu subinteles, iar tipii aveau in priviri ceva din sticlirea ochilor lupului din povestea cu cei trei purcelusi - si mi-a placut.


Care au fost cele mai mari provocari ale acestui proiect? 


Nu au fost provocari de niciun fel - nu m-am luat la intrecere cu nimeni, nu am calcat pe teritoriul nimanui, nu am pretins ca sunt altul decat cel care sunt. Singurul motiv pentru care am scris cartea asta, de fapt, o culegere de texte, proza scurta, sau spune-i cum iti cade tie bine, este placerea. Am scris, am fotografiat si am mancat de placere. 




Cum ai ales retetele pe care le-ai inclus in carte? 


Nu a fost greu sa aleg - unele sunt din copilaria mea, altele sunt invatate din vremea in care eram singur si sunt si cele cu influenta modoveneasca pe filiera sotiei.


Ce iti place/displace cel mai mult la bucataria romaneasca?


Imi place mancarea traditionala romaneasca, tot ce se pune pe masa la marile sarbatori, de Craciun si de Sfintele Pasti, nu pot spune ca imi displace ceva. 


Cum te descurci in bucatarie? 


Gatesc cand am timp si chef; dar cand o fac imi sta mintea numai la asta. Si sufletul, pentru ca se spune (si e adevar mult in vorba asta) ca mancarurile nu sunt gustoase daca nu pui si suflet.




Daca ar fi sa alegi doar un fel de mancare, care este preferatul tau si de ce?


E imposibil sa iti spun numai unul, iti zic trei: Piftia de porc, pentru ca ma duce cu gandul la Craciun, o Sarbatoare atat de mare si de frumoasa; Inghetata de cacao pe care eu stiu sa o fac si care e cea mai buna inghetata de cacao din lume, cu ingrediente 100% naturale (reteta e in cartea ”Povesti cu gust”) si Placinta cu mere, care-mi aduce aminte de scena din copilarie (de fapt scenele, ca au fost zeci) in care stateam alaturi de un prieten care locuia la un demisol, mancam placinta cu mere si ne holbam la picioarele femeilor care treceau pe strada, la un metru de noi…


Care e felul de mancare care iti aduce aminte de copilarie?


Sunt acolo, in cartea ”Povesti cu gust” cele peste saizeci de retete.


Te tenteaza sa scrii si alte carti, poate despre fata nevazuta a televiziunii, avand in vedere cariera ta longeviva de om de televiziune?


Ma tenteaza, dar nu stiu daca si cand am s-o fac. 


Ce ne poti spune despre urmatoarea ta emisiune TV?


Urmatoarea? :) … Abia am inceput emisia "Femei de 10. Barbati de 10" alaturi de bunii mei colegi condusi de mana de fier inmanusata-n catifea, Marina Almasan, o emisiune in care cred si la care-mi face placere sa merg. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Drob din miel

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Rulouri cu ciuperci
3
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Supa de linte
4
Ciorba de vita cu galuste bavareze
5
Ciorbe

Ciorba de vita cu galuste bavareze

O ciorba care sa ne incalzeasca pe timpul rece

Ciorba de vita cu galuste bavareze
Parteneri
Prajitura cu mere si crumble cu nuca
Bucataras.RO

Prajitura cu mere si crumble cu nuca

A trecut ceva timp de cand nu am mai facut o prajitura cu mereu si chiar imi era dor...Asa ca am vazut aceasta reteta la...

Prajitura cu mere si crumble cu nuca
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
ReteteCulinare.RO

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!