O poveste cu mancare, impreuna cu Adi Hadean

Ideal ar fi sa inveti din erorile altora, dar mie nu-mi iese mereu asa ca mai invat si pe propria-mi piele. Recent am gatit o masa pentru aproape 40 de persoane, in restaurantul Tarot din Bucuresti. Cred, sunt aproape convins ca am reusit de data asta sa ofer cea mai gustoasa si de calitate (ma refer la ingrediente) masa la pretul de 69 de lei, intr-o vreme in care, paradoxal, desi nivelul de trai scade, toate costurile cresc. Dar asta-i economie si probabil va intereseaza mai putin. Sper sa va intereseze mai mult ce am gatit. Supa crema de gulii
Am deschis masa cu supa-crema de gulii, o delicatesa descoperita oarecum intamplator. Am facut-o pentru prima data pentru un client care nici macar nu a gustat din ea (dorea doar poza ei) si am perfectionat-o in alte trei sedinte de gatit. E simplu de facut: pun la fiert o gulie si o jumatate de telina, o ceapa si doi catei de usturoi, intr-un litru de apa cu olingurita de sare. Pana fierb toate astea, apa scade la jumatate. E momentul in care pun blenderul la treaba. Dupa doua minute adaug o ceasca de smantana dulce si putin piper. În completarea supei-crema aduc o lingurita de sos pesto, cateva seminte de floarea soarelui, curatate de coaja si prajite discret, cat sa iasa aroma din ele. Crutoanele sunt optionale. O portie are 300 de mililitri. Ai spune ca-i mult pentru o crema dar nu e, grasimile sunt prezente in cantitati mici si crema se mananca usor. Frigarui ostenite
Felul doi, o piesa la care se munceste nitel, se asuda usor si se incinge pielea mainilor pana la un nivel destul de greu suportabil. E vorba despre frigarui ostenite (de fapt, ostenit e bucatarul ce le face dar nici ele nu se simt prea bine). Astea se fac (ma rog, imaginatia poate pune limita, eu le-am facut asa) in felul urmator: se ia muschiuletul de porc, se taie transversal la grosimea de doi centimetri, se infasoara fiecare bucata de muschiulet intr-o fasie de slana subtire ori de bacon ori de kaiser (ce aveti), se insira bucatile pe o tepusa, se condimenteaza cu cimbru, sare si piper si se lasa sa zaca doua-trei ceasuri la rece (dar nu foarte rece). Apoi se pun pe plita incinsa si se calca cu fierul inrosit. Eu folosesc un ticlazau, un fier de calcat aproape antic, vechi de cand istoria se scria cu pene de purice chior. Èšin ticlazaul pe foc, sa se incinga, apoi calc barbar si fara mila frigaruia incinsa de dedesupt de arsita plitei. Trei minute fac asta, nu mai mult, muschiuletul are tendinta de a se usca repede iar eu il vreau fraged, zemos. Drept garnitura, niste cartofi fierti in coaja, pictati cu rozmarin, ulei de masline si zeama de lamaie si apoi lasati prada cuptorului, sa se rumeneasca. Langa cartofi, doua-trei ciuperci, coapte intregi, sa ramana cu zeama-n ele. Pam-pam! Desert - vraja valenciana
D Desertul e o vraja valenciana, facuta din sucul a trei portocale de marime medie, o lingura de zahar, trei stropi de alcool aromat, o foaie de gelatina si oarece fasii de coaja de portocala. Mai intai amestec sucul de portocale cu zaharul si cu alcoolul, pe foc, sa se infeirbinta, dar sa nu clocoteasca. Las trei minute sa se racoreasca si intre timp inmoi gelatina in apa rece. Dupa ce s-a inmuiat, o pun in sucul cald in care se dizolva imediat. Ce spuneti de asta? Eu spun ca ati putea sa incercati retetele pe rand, cand aveti vreme. Sunt sanse bune sa va placa. Pentru altele asemenea, cercetati www.adihadean.ro Sa fiti sanatosi. Articol prezentat de Adi Hadean special pentru culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia