O poveste cu mancare, impreuna cu Adi Hadean

Ideal ar fi sa inveti din erorile altora, dar mie nu-mi iese mereu asa ca mai invat si pe propria-mi piele. Recent am gatit o masa pentru aproape 40 de persoane, in restaurantul Tarot din Bucuresti. Cred, sunt aproape convins ca am reusit de data asta sa ofer cea mai gustoasa si de calitate (ma refer la ingrediente) masa la pretul de 69 de lei, intr-o vreme in care, paradoxal, desi nivelul de trai scade, toate costurile cresc. Dar asta-i economie si probabil va intereseaza mai putin. Sper sa va intereseze mai mult ce am gatit. Supa crema de gulii
Am deschis masa cu supa-crema de gulii, o delicatesa descoperita oarecum intamplator. Am facut-o pentru prima data pentru un client care nici macar nu a gustat din ea (dorea doar poza ei) si am perfectionat-o in alte trei sedinte de gatit. E simplu de facut: pun la fiert o gulie si o jumatate de telina, o ceapa si doi catei de usturoi, intr-un litru de apa cu olingurita de sare. Pana fierb toate astea, apa scade la jumatate. E momentul in care pun blenderul la treaba. Dupa doua minute adaug o ceasca de smantana dulce si putin piper. În completarea supei-crema aduc o lingurita de sos pesto, cateva seminte de floarea soarelui, curatate de coaja si prajite discret, cat sa iasa aroma din ele. Crutoanele sunt optionale. O portie are 300 de mililitri. Ai spune ca-i mult pentru o crema dar nu e, grasimile sunt prezente in cantitati mici si crema se mananca usor. Frigarui ostenite
Felul doi, o piesa la care se munceste nitel, se asuda usor si se incinge pielea mainilor pana la un nivel destul de greu suportabil. E vorba despre frigarui ostenite (de fapt, ostenit e bucatarul ce le face dar nici ele nu se simt prea bine). Astea se fac (ma rog, imaginatia poate pune limita, eu le-am facut asa) in felul urmator: se ia muschiuletul de porc, se taie transversal la grosimea de doi centimetri, se infasoara fiecare bucata de muschiulet intr-o fasie de slana subtire ori de bacon ori de kaiser (ce aveti), se insira bucatile pe o tepusa, se condimenteaza cu cimbru, sare si piper si se lasa sa zaca doua-trei ceasuri la rece (dar nu foarte rece). Apoi se pun pe plita incinsa si se calca cu fierul inrosit. Eu folosesc un ticlazau, un fier de calcat aproape antic, vechi de cand istoria se scria cu pene de purice chior. Èšin ticlazaul pe foc, sa se incinga, apoi calc barbar si fara mila frigaruia incinsa de dedesupt de arsita plitei. Trei minute fac asta, nu mai mult, muschiuletul are tendinta de a se usca repede iar eu il vreau fraged, zemos. Drept garnitura, niste cartofi fierti in coaja, pictati cu rozmarin, ulei de masline si zeama de lamaie si apoi lasati prada cuptorului, sa se rumeneasca. Langa cartofi, doua-trei ciuperci, coapte intregi, sa ramana cu zeama-n ele. Pam-pam! Desert - vraja valenciana
D Desertul e o vraja valenciana, facuta din sucul a trei portocale de marime medie, o lingura de zahar, trei stropi de alcool aromat, o foaie de gelatina si oarece fasii de coaja de portocala. Mai intai amestec sucul de portocale cu zaharul si cu alcoolul, pe foc, sa se infeirbinta, dar sa nu clocoteasca. Las trei minute sa se racoreasca si intre timp inmoi gelatina in apa rece. Dupa ce s-a inmuiat, o pun in sucul cald in care se dizolva imediat. Ce spuneti de asta? Eu spun ca ati putea sa incercati retetele pe rand, cand aveti vreme. Sunt sanse bune sa va placa. Pentru altele asemenea, cercetati www.adihadean.ro Sa fiti sanatosi. Articol prezentat de Adi Hadean special pentru culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec la cana cu Nutella

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Pentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...

Ostropel de pui cu tomate si usturoi
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel
Cele mai apreciate rețete
Rogolah, cornulete foarte fragede
1
Preparate dulci

Rogolah, cornulete foarte fragede

Rogolah este o reteta culinara minunata de cornulete foarte fragede, umplute cu nuca si scortisoara. Cornuletele se pot umple...

Rogolah, cornulete foarte fragede
Tort cu branza si frisca
2
Torturi

Tort cu branza si frisca

1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...

Tort cu branza si frisca
Chec cu morcov, nuca si stafide
3
Checuri

Chec cu morcov, nuca si stafide

Acest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma....

Chec cu morcov, nuca si stafide
Prajitura alba cu crema de ness
4
Prajituri

Prajitura alba cu crema de ness

Aceasta reteta de prajitura cu crema de ness este delicioasa, cu blat crocant cu cocos. Este o prajitura foarte aspectuoasa,...

Prajitura alba cu crema de ness
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
5
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Parteneri
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa