A venit vara - cum facem fata soarelui?

A venit vara - cum facem fata soarelui?

Vara, soarele puternic ne arde pielea, iar aceasta pierde apa si se deshidrateaza, isi pierde elasticitatea, conducand in timp la aparitia ridurilor. Durerile musculare, senzatia de oboseala, ameteala, senzatie de foame, lipsa puterii de concentrare, toate acestea sunt efecte ale deshidratarii. Pierdem apa zilnic prin efort fizic, atunci cand mergem la toaleta, prin respiratie si transpiratie, iar pe timp de canicula pierdem o cantitate de apa mai mare decat de obicei. Doar prin consumul apei la intervale regulate de timp putem preveni deshidratarea, asa ca recomandarea medicilor este sa consumam cel putin 2 litri de apa pe zi. Pe langa hidratare, este foarte important ca de cate ori iesim din casa, fie ca mergem la o plimbare, fie ca ne pregatim pentru o zi de plaja sau pur si simplu ne ducem la munca sau la scoala, sa folosim produse cosmetice cu factor de protectie solara. Acestea ne ajuta sa prevenim arsurile solare si fotoimbatranirea si au un rol decisiv in reducerea riscului de aparitie a unor boli de piele. Medicii dermatologi ne recomanda sa alegem produsele care se potrivesc cu fototipul nostru (piele-par-ochi) si sa le folosim cu generozitate ori de cate ori ne expunem razelor soarelui, chiar daca este vorba de un interval redus de timp. In primele 2-3 zile de plaja ne vom expune cat mai putin la soare, insa trebuie sa fim atenti sa folosim produse de protectie solara cu 15-20 de minute inainte. In urmatoarele zile, putem creste treptat timpul de expunere, avand grija sa evitam intervalul orar 11.00-16.00, cand razele soarelui sunt extrem de nocive. Totodata, sunt multe persoane care nu folosesc protectie solara atunci cand stau sub umbrela sau cand cerul este acoperit parţial de nori, crezand că nu este nevoie, insa acest lucru este gresit. Crema de protectie solara trebuie folosita tot timpul si reaplicata frecvent, mai ales atunci cand iesim din apa sau transpiram abundent. In plus, este bine sa ne protejam capul cu o palarie de soare sau o sapca, sa purtam haine vaporoase, din materiale usoare, de preferat fibre naturale, precum inul sau bumbacul si sa nu uitam nici de ochelarii de soare. Cand vorbim despre expunerea la soare a bebelusilor, parerea medicilor este unanima. Acestia nu recomanda expunerea la soare a bebelusilor in primul an de viata. Chiar si in timpul plimbarilor in aer liber, bebelusii trebuie protejati prin imbracaminte, care trebuie sa fie confectionata din bumbac - capul trebuie acoperit cu o palarioara, tricou cu manecuta si  pantalonasi lungi . Dupa varsta de 1 an si pana in jurul varstei de 11 ani, este indicata folosirea produselor cosmetice fotoprotectoare cu factor de protectie de minim 30 care sa aiba inscris pe flacon ca asigura protectie atit impotriva UVA dar si impotriva UVB. In timpul expunerii  la soare se va acorda o deosebita atentie hidratarii copiilor pentru prevenirea insolatiei. Se recomanda consumul de apa plata sau sucuri de fructe bogate in beta-caroten si vitamina C (morcovi, caise, piersici),  diluate. O expunere la soare corecta si protejata este benefica pentru sanatatea noastra, insa este foarte bine  sa tinem cont de aceste sfaturi, pentru ca soarele sa nu ne fie dusman, ci aliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta quatro formaggi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Zacusca de ghebe

Zacusca de ghebe

Ambele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...

Zacusca de ghebe
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)
Cele mai apreciate rețete
Prajitura de casa cu mac
1
Retete de Pasti

Prajitura de casa cu mac

Prajitura de casa cu mac este o prajitura absolut delicioasa de casa. Este o reteta de prajitura cu mac ce se preteaza pe...

Prajitura de casa cu mac
Zacusca cu vinete si morcov
2
Zacusca

Zacusca cu vinete si morcov

Zacusca cu vinete si morcov este o varianta speciala, ce merita incercata! Pentru aceasta se spala toate legumele si se...

Zacusca cu vinete si morcov
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Gris cu lapte
4
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Rotite din vinete umplute
5
Aperitive cu carne

Rotite din vinete umplute

Aroma toamnei pe platou

Rotite din vinete umplute
Parteneri
Supa de porumb
Bucataras.RO

Supa de porumb

Am crescut cu porumb, am crescut cu mamaliga. Era mancarea cea mai indragita din copilaria mea. Nu am decat amintiri frumoase...

Supa de porumb
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
ReteteCulinare.RO

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia