Organismul nostru are nevoie de o alimentatie rationala menita sa-i mentina echilibrul in raport cu necesitatile sale, diferite in functie de starea fiziologica, varsta, sex etc. Perturbarea acestui echilibru poate avea influente nefavorabile asupra cresterii, dezvoltarii si starii de sanatate a organismului. Vara, din cauza temperaturilor ridicate, organismul este supus unui stres termic. Din acest motiv, pentru o adaptare mai usoara a organismului la conditii de stres termic, se impune o dieta usoara, dar care sa asigure optimul de principii nutritive necesare organismului, precum si o hidratare corespunzatoare care sa acopere pierderea electrolitilor prin transpiratie. Este bine sa consumam vegetale si fructe proaspete, alimente care au continut crescut de apa, vitamine si saruri minerale. Dintre legume si vegetale cele mai indicate sunt rosiile, castravetii, spanacul, broccolii, conopida, ardeii, dovleceii, vegetale cu pastai etc. Din categoria fructelor se recomanda, ca atare sau sub forma de sucuri, pepenele galben si verde, piersicile, caisele, prunele, perele, kiwi, citricele. Dintr-o alimentatie echilibrata nu trebuie sa lipseasca produsele lactate, bogate in saruri minerale si in special in calciu, element esential compensarii pierderilor electrolitice prin transpiratie, precum si carnea slaba de pasare sau peste, gatita usor, fiarta, inabusita sau la gratar. De asemenea crustaceele sunt indicate a fi consumate datorita continutului bogat de substante proteice si continutului scazut de lipide, precum si prezentei vitaminei A si vitaminelor din grup B. Vara evitati pe cat posibil consumul alimentelor grase (carne grasa, mezeluri etc.), produselor de cofetarie si patiserie, consumul alcoolului, inclusiv berea care favorizeaza deshidratarea, precum si al produselor cu continut ridicat de cofeina si zahar. Hidratarea joaca un rol important in mentinerea unui organism sanatos, cu atat mai mult pe o vreme caniculara. Aportul de lichide trebuie sa fie de minim 2 litri/zi, in special apa plata, dar si ceaiuri slab indulcite, limonada sau siropuri naturale din fructe.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorUna din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilieTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postAcestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....
American pancakespentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padureSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Comentarii