Alimentatia in zilele caniculare

Alimentatia in zilele caniculare

Organismul nostru are nevoie de o alimentatie rationala menita sa-i mentina echilibrul in raport cu necesitatile sale, diferite in functie de starea fiziologica, varsta, sex etc. Perturbarea acestui echilibru poate avea influente nefavorabile asupra cresterii, dezvoltarii si starii de sanatate a organismului. Vara, din cauza temperaturilor ridicate, organismul este supus unui stres termic. Din acest motiv, pentru o adaptare mai usoara a organismului la conditii de stres termic, se impune o dieta usoara, dar care sa asigure optimul de principii nutritive necesare organismului, precum si o hidratare corespunzatoare care sa acopere pierderea electrolitilor prin transpiratie. Este bine sa consumam vegetale si fructe proaspete, alimente care au continut crescut de apa, vitamine si saruri minerale. Dintre legume si vegetale cele mai indicate sunt rosiile, castravetii, spanacul, broccolii, conopida, ardeii, dovleceii, vegetale cu pastai etc. Din categoria fructelor se recomanda, ca atare sau sub forma de sucuri,  pepenele galben si verde, piersicile, caisele, prunele, perele, kiwi, citricele. Dintr-o alimentatie echilibrata nu trebuie sa lipseasca produsele lactate, bogate in saruri minerale si in special in calciu, element esential compensarii pierderilor electrolitice prin transpiratie, precum si carnea slaba de pasare sau peste, gatita usor, fiarta, inabusita sau la gratar. De asemenea crustaceele sunt indicate a fi consumate datorita continutului bogat de substante proteice si continutului scazut de lipide, precum si prezentei vitaminei A si vitaminelor din grup B. Vara evitati pe cat posibil consumul alimentelor grase (carne grasa, mezeluri etc.), produselor de cofetarie si patiserie,  consumul alcoolului, inclusiv berea care favorizeaza deshidratarea, precum si al produselor cu continut ridicat de cofeina si zahar. Hidratarea joaca un rol important in mentinerea unui organism sanatos, cu atat mai mult pe o vreme caniculara. Aportul de lichide trebuie sa fie de minim 2 litri/zi, in special apa plata, dar si ceaiuri slab indulcite, limonada sau siropuri naturale din fructe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci