De cele mai multe ori, cand este vorba de un eveniment care include cina sau pranzul, suntem mai rezervati si incercam sa facem totul foarte corect. Insa la mesele in familie, de sarbatori, cum ar fi masa de Craciun sau Revelion, cand sunt prezenti atat prieteni, cat si persoane necunoscute, ne dam in "stamba", uitand pentru o clipa regulile de bun-simt. Iata ce nu ar trebui sa faci la o masa! 1. Nu ajuta gazda, decat daca aceasta te roaga si nu servi inaintea ei musafirii. Daca vezi vreun platou care iti "face cu ochiul", nu servi din el, daca nu esti invitat s-o faci si nu il privi insistent, ca si cum ar fi ultima masa din viata ta. Daca esti servit, ori cat de flamand ai fi, nu alege bucata cea mai mare. Este total nepoliticos. Ia doar bucata din dreptul tau.
2. Daca esti invitat la o petrecere si nu esti servit decat cu bautura, nu cere de mancare.
3. Stai cat mai relaxat pe scaun, aproape de masa si aproape de farfurie, pentru a evita murdarirea fetei de masa. Nu folosi cutitul drept furculita sau invers si nu sta "tolanit" pe masa sau scaun. Ii vei face pe toti invitatii sa se simta prost.
4. Daca ai folosit un tacam, nu il linge sau si mai rau, nu il folosi pentru a te servi dintr-un platou comun. Painea se ia cu mana de pe platou, nu cu furculita pe care ai folosit-o deja.
5. Nu te intinde peste masa ca sa te servesti sau sa iei sticla de bautura. Cere ajutorul persoanei care se afla in dreptul acesteia.
6. Nu atinge farfuria cu degetele, nu te linge pe maini si nu sterge platoul cu paine. Cere un servetel, daca nu este la masa si nu incerca sa mananaci tot sosul de pe farfurie.
7. Puneti portii mici pe care sa le poti termina. Nu iti umple farfuria, ca apoi sa lasi in ea mai mult de jumatate din mancare. Este extrem de nepoliticos.
8. Nu iti turna vin sau apa intr-un pahar pe care nu l-ai golit inca, de parca ai vrea sa iti faci provizii. Si nu plimba bautura prin gura, ca si cum te-ai spala pe dinti. Nu vei strani decat dezgust!
9. Nu vorbi cu gura plina, nu gesticula cu tacamurile si nu pune intrebari invitatilor care sunt concentrati asupra farfuriei lor. Nu scuipa samburii in farfurie si nici in mana, pune-i in lingurita si apoi pe farfurie.
10. Nu consuma tot ce este pe masa sau pe un anumit platou, chiar daca gazda te incurajeaza. Multumeste celor care te-au invitat si intodeauna fa un compliment persoanei care a gatit, insa ai grija sa fie sincer! Poti trimite chiar si a doua zi dupa petrecere o scrisoare de multumire.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii