Poti servi ceaiul in graba si fara sa acorzi atentie detaliilor; dar daca te gandesti la cultura japoneza si la rafinamentul cu care japonezii obisnuiesc sa serveasca aceasta bautura, iti vei da seama ca poti transforma un moment banal al zilei intr-o mica opera de arta.
In Japonia, ceremonia servirii ceaiului are loc intr-o camera speciala pentru asa ceva: chashitsu- in general aceasta incapere este localizata in casa ceaiului, in gradina, departe de locuinta propriu-zisa. Oaspetii sunt condusi in camera de asteptare (machiai) unde li se ofera sayu- apa din care se va prepara ceaiul. Inainte de a primi oaspetii, stapanul casei (teishu) umble un mic bazin cu apa proaspata si isi purifica mainile dupa care isi intampina oaspetii cu o plecaciune perfecta. Fara vreun cuvant, teishu isi conduce oaspetii la bazinetul unde acestia isi vor purifica mainile la randul lor. Oaspetii se aseaza in camera ceaiului si sunt serviti cu trei feluri de mancare: orez alb intr-un vas ceramic, supa si peste crud cu sau fara legume. De asemenea, se bea sake.
In ceremonia ceaiului, apa reprezinta elementul Yin, iar focul, elementul Yang. Apa se pastreaza intr-un vas numit mizusashi care va fi atins numai de catre gazda; gazda aduce un vas de preparare a ceaiului si toate ustensilele necesare acestei operatiuni. Vasul este si el purificat cu o tesatura de matase – fukusa - si este clatit cu apa fierbinte. Stapanul casei adauga ceaiul si apa fierbinte, pentru a crea o pasta care va fi completata cu un lichid consistent.
Vasul cu ceai este inmanat oaspetelui principal si, pe urma, celorlalti oaspeti. Dupa ce toti oaspetii au gustat din ceai, vasul este inmanat gazdei, care il clateste.
Prepararea ceaiului se face in tacere, iar cel care il prepara se afla intr-o adanca stare de meditatie; in prepararea ceaiului, fiecare miscare este esentiala si fiecare gest are simbolistica lui. Daca ceaiul este preparat de o gheisa, aceasta isi va pune in valoarea frumusetea mainilor pentru a-si fermeca oaspetii.
Un ritual intr-adevar deosebit, ceremonia de preparare a ceaiului este fascinanta din toate punctele de vedere; desi nu sunt multi cei care o pot realiza la perfectie, fiecare isi poate acorda cateva minute in fiecare zi pentru a se rasfata in stil oriental cu arome si gusturi deosebite.
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelReteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiPlacinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...
Foi de placinta de casaGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteAceasta reteta de rulada de biscuiti cu crema este foarte simplu de realizat. Dar gustul e superb de bun. Se simte foarte...
Rulada de biscuiti cu crema Ma cam incurcau niste bucatele de ied care nu aveau prea multa carne pe ele. Le-am fiert si am preparat o...
Ciorba de fasole verde cu carne de iedReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii