Poti servi ceaiul in graba si fara sa acorzi atentie detaliilor; dar daca te gandesti la cultura japoneza si la rafinamentul cu care japonezii obisnuiesc sa serveasca aceasta bautura, iti vei da seama ca poti transforma un moment banal al zilei intr-o mica opera de arta.
In Japonia, ceremonia servirii ceaiului are loc intr-o camera speciala pentru asa ceva: chashitsu- in general aceasta incapere este localizata in casa ceaiului, in gradina, departe de locuinta propriu-zisa. Oaspetii sunt condusi in camera de asteptare (machiai) unde li se ofera sayu- apa din care se va prepara ceaiul. Inainte de a primi oaspetii, stapanul casei (teishu) umble un mic bazin cu apa proaspata si isi purifica mainile dupa care isi intampina oaspetii cu o plecaciune perfecta. Fara vreun cuvant, teishu isi conduce oaspetii la bazinetul unde acestia isi vor purifica mainile la randul lor. Oaspetii se aseaza in camera ceaiului si sunt serviti cu trei feluri de mancare: orez alb intr-un vas ceramic, supa si peste crud cu sau fara legume. De asemenea, se bea sake.
In ceremonia ceaiului, apa reprezinta elementul Yin, iar focul, elementul Yang. Apa se pastreaza intr-un vas numit mizusashi care va fi atins numai de catre gazda; gazda aduce un vas de preparare a ceaiului si toate ustensilele necesare acestei operatiuni. Vasul este si el purificat cu o tesatura de matase – fukusa - si este clatit cu apa fierbinte. Stapanul casei adauga ceaiul si apa fierbinte, pentru a crea o pasta care va fi completata cu un lichid consistent.
Vasul cu ceai este inmanat oaspetelui principal si, pe urma, celorlalti oaspeti. Dupa ce toti oaspetii au gustat din ceai, vasul este inmanat gazdei, care il clateste.
Prepararea ceaiului se face in tacere, iar cel care il prepara se afla intr-o adanca stare de meditatie; in prepararea ceaiului, fiecare miscare este esentiala si fiecare gest are simbolistica lui. Daca ceaiul este preparat de o gheisa, aceasta isi va pune in valoarea frumusetea mainilor pentru a-si fermeca oaspetii.
Un ritual intr-adevar deosebit, ceremonia de preparare a ceaiului este fascinanta din toate punctele de vedere; desi nu sunt multi cei care o pot realiza la perfectie, fiecare isi poate acorda cateva minute in fiecare zi pentru a se rasfata in stil oriental cu arome si gusturi deosebite.
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii