Poti servi ceaiul in graba si fara sa acorzi atentie detaliilor; dar daca te gandesti la cultura japoneza si la rafinamentul cu care japonezii obisnuiesc sa serveasca aceasta bautura, iti vei da seama ca poti transforma un moment banal al zilei intr-o mica opera de arta.
In Japonia, ceremonia servirii ceaiului are loc intr-o camera speciala pentru asa ceva: chashitsu- in general aceasta incapere este localizata in casa ceaiului, in gradina, departe de locuinta propriu-zisa. Oaspetii sunt condusi in camera de asteptare (machiai) unde li se ofera sayu- apa din care se va prepara ceaiul. Inainte de a primi oaspetii, stapanul casei (teishu) umble un mic bazin cu apa proaspata si isi purifica mainile dupa care isi intampina oaspetii cu o plecaciune perfecta. Fara vreun cuvant, teishu isi conduce oaspetii la bazinetul unde acestia isi vor purifica mainile la randul lor. Oaspetii se aseaza in camera ceaiului si sunt serviti cu trei feluri de mancare: orez alb intr-un vas ceramic, supa si peste crud cu sau fara legume. De asemenea, se bea sake.
In ceremonia ceaiului, apa reprezinta elementul Yin, iar focul, elementul Yang. Apa se pastreaza intr-un vas numit mizusashi care va fi atins numai de catre gazda; gazda aduce un vas de preparare a ceaiului si toate ustensilele necesare acestei operatiuni. Vasul este si el purificat cu o tesatura de matase – fukusa - si este clatit cu apa fierbinte. Stapanul casei adauga ceaiul si apa fierbinte, pentru a crea o pasta care va fi completata cu un lichid consistent.
Vasul cu ceai este inmanat oaspetelui principal si, pe urma, celorlalti oaspeti. Dupa ce toti oaspetii au gustat din ceai, vasul este inmanat gazdei, care il clateste.
Prepararea ceaiului se face in tacere, iar cel care il prepara se afla intr-o adanca stare de meditatie; in prepararea ceaiului, fiecare miscare este esentiala si fiecare gest are simbolistica lui. Daca ceaiul este preparat de o gheisa, aceasta isi va pune in valoarea frumusetea mainilor pentru a-si fermeca oaspetii.
Un ritual intr-adevar deosebit, ceremonia de preparare a ceaiului este fascinanta din toate punctele de vedere; desi nu sunt multi cei care o pot realiza la perfectie, fiecare isi poate acorda cateva minute in fiecare zi pentru a se rasfata in stil oriental cu arome si gusturi deosebite.
Negresa este o prajitura delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta de negresa rapida si foarte simpla se poate realiza...
Negresa simpla si rapidaO musaca satioasa cu carne tocata si felii subtiri de cartofi crocanti... cam asta gatim azi. Reteta video pas cu pas o...
Musaca cu carne tocata si cartofiSe spala merele si se pun la fiert acoperite cu apa calda. Se aleg fructe bine coapte si se folosesc in cantitati egale....
Marmelada de mere si pereAcest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiPrajitura After Eight este o prajitura de casa absolut delicioasa, o reteta de prajitura cu crema cu aroma de menta, ca si...
Prajitura After EightPrajitura de casa cu mac este o prajitura absolut delicioasa de casa. Este o reteta de prajitura cu mac ce se preteaza pe...
Prajitura de casa cu macZacusca cu vinete si morcov este o varianta speciala, ce merita incercata! Pentru aceasta se spala toate legumele si se...
Zacusca cu vinete si morcovImi place desertul asta, se face usor, este gustos, un fel de budinca in care putem sa punem orice fruct sau sos de...
Panna Cotta cu zmeura - Deliciu fin si cremosDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatPlacintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Comentarii