Arta alegerii vinului

  Orice masa modesta sau selecta nu este de conceputa fara vinuri adecvate, in combinatie adecvata cu preparatele culinare. Un vin ales sau recomandat corect mareste calitatile gustative ale felurilor de mancare si, in acelas timp, evidentiaza mai bine calitatile lui . Armonia dintre felurile de mancare si vinurile servite creeaza o stare de satisfactie si multumire pentru orice om. Sezonul si ocazia influenteaza alegerea vinului, vara fiind recomandate vinurile albe si fructoase, iar iarna vinurile rosii si robuste sau albe puternice. Caracteristicile de baza ale vinurilor care trebuie luate in considerare sunt urmatoarele : Culoarea - vinurile albe albe cu preparatele din carne alba si vinuri rosii cu preparate din carne rosie. Densitatea - continutul in alcool, concentratia aromelor si buchetului se asociaza cu gustul si savoarea preparatelor culinare; preparatele fine se asociaza cu vinurile fine, iar preparatele consistente cu vinuri mai puternice.Aroma - de regula se realizeaza un acord intre aromele preparatului culinar si cele ale vinului; contrastul aromelor este apreciat de mai putine persoane.Asocierile regionale - sunt datorate afinitatilor si obiceiurilor locale; le intalnim atat in diferite tari cat si in regiuni diferite; o mancare traditionala este asociata cu un vin specific. Conform traditiei castigate si studiilor facute, ordinea in care se servesc vinurile in timpul mesei este urmatoarea: -vinurile usoare inaintea celor tari; -vinurile seci si apoi cele dulci; -se debuteaza cu cele albe si se continua cu cele rosii; -vinurile noi si apoi cele vechi; -daca vinul nu se schimba, atunci se va schimba macar anul de recolta; -la antreuri se servesc vinuri albe, seci, usoare, tinere, dar se pot servi si spumante; -la ciorbe, borsuri si supe nu se recomanda deloc consumul de vin; -cu orice fel de peste se bea vin alb sec, cu cat pestele este mai gras cu atat vinul trebuind sa fie mai acid; -carnea de pasare se asociaza cu vinurile albe, seci, de calitate aleasa; -carnea de vita si cea de porc, mai ales daca este servita la gratar, trebuie insotita neaparat de vinuri rosii vechi; -vanatul de orice fel se va servi cu vinuri rosii seci vechi, de inalta calitate; -branzeturile, care premerg desertul, se servesc cu vinuri rosii vechi, seci, alcoolice; -la prajituri, creme, cozonac si tort se vor oferi vinuri dulci sau aromate; -pentru a incheia o masa, o cafea calda este exact ce trebuie, care se va servi cu un distilat vechi de vin (coniac) sau cu rachiu de fructe, visinata sau lichior.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura galbena cu nuca
1
Prajituri

Prajitura galbena cu nuca

Este o reteta foarte buna si aspectuoasa.

Prajitura galbena cu nuca
Prajitura pufoasa cu branza
2
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.

Prajitura pufoasa cu branza
Cozonaci Babani
3
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Prajitura "polara"
4
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
5
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Parteneri
Placinta  bunicii cu branza ,marar si ceapa verde "
Bucataras.RO

Placinta bunicii cu branza ,marar si ceapa verde "

Placinta asta imi da mereu peste cap toate dietele , de fiecare data cand o scoate pe masa mama.Nu pot sa-i rezist...

Placinta bunicii cu branza ,marar si ceapa verde "
Tort Dobos (mic)
Gustos.RO

Tort Dobos (mic)

Tort Dobos (mic)
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori