Arta alegerii vinului

  Orice masa modesta sau selecta nu este de conceputa fara vinuri adecvate, in combinatie adecvata cu preparatele culinare. Un vin ales sau recomandat corect mareste calitatile gustative ale felurilor de mancare si, in acelas timp, evidentiaza mai bine calitatile lui . Armonia dintre felurile de mancare si vinurile servite creeaza o stare de satisfactie si multumire pentru orice om. Sezonul si ocazia influenteaza alegerea vinului, vara fiind recomandate vinurile albe si fructoase, iar iarna vinurile rosii si robuste sau albe puternice. Caracteristicile de baza ale vinurilor care trebuie luate in considerare sunt urmatoarele : Culoarea - vinurile albe albe cu preparatele din carne alba si vinuri rosii cu preparate din carne rosie. Densitatea - continutul in alcool, concentratia aromelor si buchetului se asociaza cu gustul si savoarea preparatelor culinare; preparatele fine se asociaza cu vinurile fine, iar preparatele consistente cu vinuri mai puternice.Aroma - de regula se realizeaza un acord intre aromele preparatului culinar si cele ale vinului; contrastul aromelor este apreciat de mai putine persoane.Asocierile regionale - sunt datorate afinitatilor si obiceiurilor locale; le intalnim atat in diferite tari cat si in regiuni diferite; o mancare traditionala este asociata cu un vin specific. Conform traditiei castigate si studiilor facute, ordinea in care se servesc vinurile in timpul mesei este urmatoarea: -vinurile usoare inaintea celor tari; -vinurile seci si apoi cele dulci; -se debuteaza cu cele albe si se continua cu cele rosii; -vinurile noi si apoi cele vechi; -daca vinul nu se schimba, atunci se va schimba macar anul de recolta; -la antreuri se servesc vinuri albe, seci, usoare, tinere, dar se pot servi si spumante; -la ciorbe, borsuri si supe nu se recomanda deloc consumul de vin; -cu orice fel de peste se bea vin alb sec, cu cat pestele este mai gras cu atat vinul trebuind sa fie mai acid; -carnea de pasare se asociaza cu vinurile albe, seci, de calitate aleasa; -carnea de vita si cea de porc, mai ales daca este servita la gratar, trebuie insotita neaparat de vinuri rosii vechi; -vanatul de orice fel se va servi cu vinuri rosii seci vechi, de inalta calitate; -branzeturile, care premerg desertul, se servesc cu vinuri rosii vechi, seci, alcoolice; -la prajituri, creme, cozonac si tort se vor oferi vinuri dulci sau aromate; -pentru a incheia o masa, o cafea calda este exact ce trebuie, care se va servi cu un distilat vechi de vin (coniac) sau cu rachiu de fructe, visinata sau lichior.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Supa de rosii cu galuste, de post
Bucataras.RO

Supa de rosii cu galuste, de post

Daca va place supa de rosii, eu zic ca este momentul sa profitati de ea. Acum gasiti pe piata cele mai gustoase si parfumate...

Supa de rosii cu galuste, de post
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos