Cum aranjam masa, situatii speciala la masa

Cum aranjam masa
• E de preferat fata de masa din in, apretata, uneia dintr-o tesatura scumpa, dar acoperita de pete.
• Pentru mese festive, fata de masa si servetelele vor fi si ele festive, de o albeata imaculata, iar pentru reuniuni intime se pot folosi fetele de masa colorate.
• O masa festiva se prezinta, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune servetul frumos impaturit. • Locul furculitelor este la stinga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stinga in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta, se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot in ordinea utilizarii - cel mai indepartat este pentru primul fel de mincare, adica pentru peste iar in fata farfuriei sta lingura de supa cu curbura in su s si uneori lingurita de desert ( daca e loc pe masa ).
• Nu vom aseza niciodata alaturi mai mult de trei cutite si de trei • Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa.
• Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemina barbatilor care fac oficiul de a servi bauturile. Pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe farfurioare speciale.
• Apele minerale se servesc in sticlele lor originale ca si vinurile straine.

Comportamentul in timpul mesei
• Stam drept , dar nu intepeniti.
• Nu punem picioarele nici sub scaun, dar nici prea departe in fata, pentru a nu-i incomoda pe vecini.
• Pozitia miinilor are o mare importanta la masa. In nici un caz bratele si mai ales coatele nu trebuie sa stea pe masa. Nu tinem cu miinile farfuria din care mincam. Pozitia corecta , de repaos, este cea cu bratele lipite de corp si cu incheieturile miinilor sprijinite de marginea mesei.
• Ne vom verifica tinuta inainte de a intra in sufragerie, spalindu-ne miinile in prealabil.
• Nu trebuie sa mincam niciodata grabit sau nervos.
• Sa nu bem si nu vorbim cu gura plina.
• Politicos este sa acceptam sa gustam din felul respectiv, pentru a nu jigni gazda.
• Fie ca e o masa festiva, fie ca este una obisnuita, efortul gospodinei trebuie rasplatit cu o remarca
• Nu se umple un pahar pina sus ci doua treimi, cel mult trei sferturi.
• Lingura si cutitul sunt tinute intotdeauna in mina dreapta. Nu exista nici o exceptie de la aceasta regula. Furculita este tinuta in mina stinga cind utilizam cutitul in acelasi timp cu ea. O vom trece in dreapta cind terminam de taiat cite o bucata de friptura, de pilda.
• Daca un tacim ne scapa pe jos din neatentie, cerem altul.
• Indepartarea resturilor ramase intre dinti nu se face la masa, in prezenta tuturor. Retrageti-va la baie !
• Gazda se serveste sau este servita ultima. Sa evitam sa ne umplem pina la refuz farfuria.
• Cind ni se ofera un platou, trebuie sa luam intotdeauna bucata cea mai apropriata de noi.
Situatii speciale la masa
• Daca-i oferi cuiva un cutit, o furculita sau o lingura, le oferi cu minerul.
• Daca vi se cere sarea sau piperul le veti pasa peste masa sau prin fata vecinului, nu prin spatele lui.
• Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima - cind platoul a revenit la ea.
• Sticla nu se da din mina in mina.
• Supa se serveste tot spre dreapta. La fel se procedeaza si cind stringem masa.
Cateva capcane
• Felia de piine se rupe pe masura ce manincam, in timp ce sandvisiurile mari se taie cu cutitul si se maninca cu furculita. Sandvish-urile mici se maninca cu mina
• Pestele nu se maninca la fel ca friptura. Cutitul se foloseste doar la transare, dezosare si ca ajutor la mincat. Oasele pe care le avem in gura se pun pe furculita apropiata de buze
• Carnea de pasare nu se maninca cu mina. Cum am mai spus, carnea se aduce gata transata la masa.
• Bananele: se curata cu cutitul si se maninca cu mina.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Mini ardei umpluti cu branza
2
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Chec pufos
3
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Prajitura simpla cu nuci si mere
4
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Tiramisu reţetă cu lamaie
5
Torturi

Tiramisu reţetă cu lamaie

Tiramisu cu lamaie este un desert delicios, adaptat dupa Tiramisu reţetă originala. Un tort cu blat biscuite pe care-l...

Tiramisu reţetă cu lamaie
Parteneri
Piept de pui cu mozzarella si rosii la cuptor
Bucataras.RO

Piept de pui cu mozzarella si rosii la cuptor

O reteta super delicioasa,vazusem un video cu reteta,vi-o recomand cu drag

Piept de pui cu mozzarella si rosii la cuptor
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet