Cum sa faci fata etichetei vinului

Dar a tine cont de eticheta cand alegi, comanzi sau consumi un vin, nu inseamna numai a citi ce scrie pe eticheta sticlei de vin. Trebuie sa stii cum sa alegi, cum si cand sa comanzi, dar mai ales cum sa consumi diferitele soiuri de vin. Vinul nu pare sa ridice multe probleme, la prima vedere; intri in restaurant, comanzi mancarea, apoi vinul, primesti sticla, ridici paharul...si bei. Lucrurile nu sunt, insa, atat de simple. Dar de ce te-ar interesa legatura dintre eticheta si vin? De ce ai fi interesat sa cunosti soiurile de vin si modul in care acestea se comanda si se consuma? Sa spunem ca esti la o intalnire romantica, intr-un restaurant bun. NU poti sa te asezi la masa si sa comanzi o sticla de vin fara sa stii despre ce e vorba. Sau, sa spunem ca esti la o petrecere si gazda te intreaba ce vin preferi..si de ce. NU poti sa spui ca iti place vinul rosu, pentru ca e mai colorat decat cel alb. Cand e vorba de vin, trebuie sa fii mult mai atent si delicat. Deoarece vinul este, in esenta, o "bautura sociala”, manierele sunt deosebit de importante in ceea ce il priveste, dar si in ceea ce priveste prezentarea, comandarea si servirea lui. Chiar daca acest lucru ti se pare formal, pana la urma nu este vorba decat de a te asigura ca toata lumea se bucura de vin atat de mult cat ar trebui. Cand esti la restaurant si trebuie sa comanzi, regula de aur este sa fii mereu atent la ce mananca invitatii tai. Afla ce vor sa comande si asa vei putea sa comanzi unul sau doua soiuri de vin care se vor potrivi cu mancarea fiecaruia. Nu trebuie sa te jenezi daca nu stii cu ce se potriveste un anumit fel de mancare; poti cere sfatul prietenilor de la masa sau chiar sommelier-ului, daca este unul in restaurant. Nu te simti obligat sa comanzi cel mai scump vin; comanda-l pe cel care se potriveste cu mancarea comandata, chiar daca nu este in top 10 "cele mai scumpe vinuri”. De cele mai multe ori, vinurile comandate la sticla sunt oferite pentru degustare inainte de a fi servite. Nu trebuie sa te simti jenat sa gusti vinul si sa iti spui parerea despre el. Pana la urma, poti cere un alt soi, daca acesta ti se pare nepotrivit. Intr-un restaurant bun, ospatarul va avea grija ca tu si cei de la masa ta sa aveti mereu paharul plin. Daca acest lucru nu este oferit de personal, poti sa te ocupi chiar tu ca cei de la masa sa aiba mereu vin in pahar. Un pahar de vin nu trebuie niciodata sa stea gol prea mult timp. Cand esti invitat la o petrecere, este politicos sa duci un mic dar simbolic. Daca acest dar va fi o sticla de vin, trebuie sa stii ca gazda nu este obligata sa deschida sticla si sa o serveasca in seara respectiva, deoarece se presupune ca ea a planuit deja lista de bauturi pentru eveniment. Temperatura este si ea importanta atunci cand servesti vin. Ca o regula generala, vinurile albe trebuiesc servite la o temperatura de 6-14 grade C, iar vinurile rosii, la o temperatura de 10-20 grade C. Cu cat vinul are o aroma mai bogata, cu atat temperatura la care este servit trebuie sa fie mai mare. In cele din urma, chiar daca nu esti un expert in ceea ce priveste vinurile, ar trebui sa nu uiti sa te bucuri mereu cand savurezi un vin si sa le impartasesti si celorlalti pasiunea ta pentru eticheta si maniere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia