Cum sa mananci fructele



Perele si merele le taiem cu cutitul de fructe in patru parti, pe care le cuaratam de coaja una cate una. Taiem apoi fiecare sfert in bucati pe care le mancam cu furculita. Daca nu le curatam de coaja, atunci sferturile pot fi mancate cu mana. Daca e vorba de un mar, si suntem intre prieteni, putem sa muscam din el, dar nu se face. Si merele se taie in patru si se curata.

Fragii si capsunele se mananca fie cu mana, daca au codita, fie cu lingurita, daca nu au, mai ales cand sunt servite cu frisca.

Strugurii, visinile si ciresele se mananca intotdeauna cu mana. Cirochinele de strugure se ia din fructiera in farfurie si se mananca tot, bob cu bob (cu pielita si preferabil cu samburi). Samburii de visine, cirese sau struguri se pun in palma facuta caus si apoi in farfurie.

Piersicile se tin cu mana stanga pentru a le taia in doua. Separam samburele de fruct si-l curatam de coaja. Se mananca fructul cu cutitul si furculita.

Prunele si caisele le desfacem in doua cu mana, scoatem samburele, dupa care mancam fiecare jumatate, tot cu mana.

Cand alunele sunt fara coaja, se servesc in farfurioare mici (exista chiar servicii speciale) in fata fiecarui invitat. Cand sunt prajite in coaja, se aduc la masa intr-un vas si fiecare dintre noi le luam si le decojim pe propria farfurioara.

In cazul portocalelor, mandarinelor, clementinelor se taie coaja in forma de stea, se scoate fructul si se separa in felii pe care le mancam cu mana. Nu este indicat sa ne servim de tacamul de fructe decat la mesele foarte elegante si doar pentru citricele care se servesc taiate rondele.

Bananele se decojesc in farfurie si se mananca tot cu mana sau, daca sunt prea moi, cu cutitul si furculita.

Pepenii si ananasul sunt serviti in felii si se mananca doar cu furculita, in afara cazului exceptional in care ananasul este foarte dur si se justifica folosirea cutitului. De multe ori este mai bine ca pepenele sa fie curatat de coaja si servit taiat in cuburi, intr-un castron mare. Invitatii nu trebuie decat sa scoata samburii cu ajutorul tacamului si sa-l manance cu furculita.

Grepfruitul este servit taiat in doua si se mananca folosind lingurita. Pentru ca sucul sa nu tasneasca, in prealabil se separa cu cutitul pulpa de coaja.

Kiwi se taie in doua, se tine o jumatate in mana stanga si se mananca miezul cu lingurita

Avocado se mananca numai cand e foarte moale. Se curata de coaja si se poate manca uns pe paine, are un gust asemanator salatei de vinete. Pentru ca miezul de avocado e moale si untos, dintr-un fruct de marime mijlocie se poate prepara o salata: se zdrobeste cu furculita, se adauga o ceapa sau cateva fire de ceapa verde taiate marunt, o rosie sau un ardei gras rosu, taiate marunt, zeama de la o lamaie mica, sare, piper.

Informatii preluate din Codul bunelor maniere astazi - Aurelia Marinescu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Copanele in fulgi de porumb la cuptor
Bucataras.RO

Copanele in fulgi de porumb la cuptor

Copanele in fulgi este un preparat iubit de multa lume, in special de cei mici, dar nici cei mari nu le refuza niciodata! Pot...

Copanele in fulgi de porumb la cuptor
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise