Cum se aranjeaza masa

Atit masa familiala cit si cea festiva sunt asezate la fel, dar difera numarul farfuriilor, al tacamurilor si al paharelor in functie de felurile de mincare. Fiecare farfurie va fi dublata de o alta care se aseaza dedesubt, pentru serviciu, si care utilizata doar pentru a pune pe ea farfuria din care mancam. La mesele de fiecare zi ne putem lipsi de cea de-a doua farfurie. O masa festiva se prezinta, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune servetul frumos impaturit. Chiflele sau feliile de paine se pun in doua-trei cosulete speciale, repartizate simetric. Locul furculitelor este la stanga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stanga in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta, se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot in ordinea utilizarii - cel mai indepartat este pentru primul fel de mancare, adica pentru peste iar in fata farfuriei sta lingura de supa cu curbura in sus si uneori lingurita de desert (daca e loc pe masa). Nu vom aseza niciodata alaturi mai mult de trei cutite si de trei furculite. Restul tacamurilor - linguritele de tort, furculitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana. Aceste reguli nu sunt batute in cuie. Numarul tacamurilor si asezarea lor difera in functie de meniul servit la masa. La toate mesele cat de cat solemne este obiceiul sa se schimbe tacamurile dupa fiecare fel de mancare. La o masa mai putin pretentioasa nu vom schimba tacamurile decat daca avem peste. In general vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile (castronasele) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa ci se aduc odata cu supiera. Tacamurile se pot pune si pe suportul destinat lor care va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aseza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, si in stanga lui furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. Daca utilizam suportul de tacamuri vom pune servetelul la stanga, direct pe fata de masa. Tot in fata farfuriilor, spre dreapta, este si locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de tuica, de vin (paharul de vin rosu e ceva mai mic decit cel de vin alb) si de apa. Retineti ca ele trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Nu improvizati - e o nota proasta - si va recomandam sa nu dati mese festive daca nu puteti. Dupa folosire, paharele de tuica se iau de pe masa. Nu va bagati degetele in ele. Folositi neaparat o tava in acest scop. Va va scuti de drumuri inutile. (sursa: http://revistaphoenix.250x.com/)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Se potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
1
Mancaruri cu legume

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Ciorba cu carne de porc
2
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare.

Ciorba cu carne de porc
Sufleu de branza cu brocoli
3
Mancaruri cu legume

Sufleu de branza cu brocoli

Culoare,simplitate si gust!

Sufleu de branza cu brocoli
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
4
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Chiftelute marinate
5
Mancaruri cu carne

Chiftelute marinate

Chiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!

Chiftelute marinate
Parteneri
Prajitura cu visine si crema de lapte si mascarpone
Bucataras.RO

Prajitura cu visine si crema de lapte si mascarpone

Imi plac foarte mult prăjiturile cu fructe şi cremă  delicată,cu blat pufos şi foarte bine însiropat. Aşa a...

Prajitura cu visine si crema de lapte si mascarpone
Tort copii
Gustos.RO

Tort copii

Tort copii