Diseara luam masa la restaurant

(0)
postat de
Avem nevoie de prieteni, avem nevoie de comunicare umana, de schimbul de idei care ne intretine spiritual. O vizita a prietenilor sau rudelor la noi acasa ne cam oblige: cumparaturi, pregatiri, servicii de gazda. Si, pentru ca nu intotdeauna avem dispozitia sau timpul sau chiar fortele fizice pentru a face cum se cuvine fata oaspetilor, iata ca apare o idée, caracteristica timpurilor moderne, de a-ti invita musafirii la restaurant; e ceva mai costisitor, intr-adevar, insa, adesea, merita. Masa in oras e si ea un act social, o modalitate de a petrece cateva ore in mod agreabil. Si cum nici o placere nu vine fara a fi insotita de niste obligatii, sa le rememoram impreuna pe cele legate de regulile bunei-cuviinte, fie ca luam masa impreuna cu prietenii, fie ca iesim la restaurant numai in doi.

Sa nu uitam, deci ca exista un set de bune maniere pe care trebuie sa il urmam:

- in restaurant intra intai barbatul, tinand, apoi, usa, femeii si precedand-o cu o jumatate de pas, pentru a putea fireste, gasi o masa libera sau masa rezervata in prealabil.

- cand grupul e mai mare, dupa ce paseste pe usa un barbat, vor intra intai femeile si doar apoi ceilalti barbati;

- la garderoba, barbatul isi dezbraca el intai haina, asezand-o pe masa garderobei si dup ace isi ajuta partenera sa-si scoata haina, le incredinteaza pe amandoua garderobierei.

- cand ...
suntem in doi: cea mai eleganta formula de a se aseza este vizavi unul de celalalt, iar cea mai intima este unul langa celalalt.

- daca suntem doua cupluri, femeile se asaza pe bancheta, barbatii pe scaune.

- in general, femeilor li se ofera locurile cele mai bune, barbatii trebuind sa opteze pentru cele cu spatele la sala sau pentru scaunele pe langa care circulatia este mai intense.

- daca si femeile se asaza pe scaune, acestea le vor fi oferite tragandu-le usor in afara de catre barbati, dupa care se vor aseza si ei.

- comanda o face numai barbatul, dup ace a oferit intai menu-ul partenerei sale si a consultat-o asupra preferintelor sale; niciodata o femeie nu va face ea comanda chelnerului, daca, fireste, este insotita de catre un barbat.

- la masa se sta cat se poate mai drept si correct; nu cu coatele pe masa, nu revarsat pe spate, nu cu picioarele intinse pana a lovi vecinul de vizavi, nu cu scaunul departat de masa si picior peste picior.

Sursa acestui articol este blogul Ocupa-ti timpul.
recomandari

La masa unui restaurant, in cazul unui cuplu, lista de bucate este consultata de fiecare in parte. Dupa ce ...

citește—

Primul lucru care nu are cum sa treaca neobservat este decorul. Fiecare incapere este decorata intr-un mod ...

citește—

 


Daca
ai o cina de afaceri sau un eveniment intre prieteni si esti
...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.