Stim sa servim sampania?

Vinurile spumante se servesc la masa la temperatura de 10-120C, pentru a reliefa mai bine aroma originala a ei . La aceasta temperatura dioxidul de carbon se degaja si se elibereaza lent dupa deschiderea sticlei si turnarea in pocal, fapt ce contribuie la perceperea mai buna a gustului.

Istoria sampaniei dateaza de acum 300 de ani. Dom Perignon, un calugar benedictin care se ocupa de cramele dintr-o manastire situata in regiunea istorica Champagne din Franta, a perfectionat tehnica realizarii acestei bauturi. De unde si afirmatia potrivit careia sampania Dom Perignon ar fi echivalentul caviarului intre bauturi.

Sampania, oferita rece, se va savura in pahare foarte elegante, speciale. Sampania servita pentru toast sau la inceputul unui eveniment, pentru a puncta festivitatea acestuia, va fi oferita in cupe cu picior inalt, cupa larga, semisferica sau conica, acestea umplandu-se pe trei sferturi.

Sampania de marca dulce, semidulce, vinurile spumante rosu si tamaios se servesc la desert impreuna cu struguri, fructe, migdale, fistic, ciocolata, inghetata, inaintea servirii cafelei.

Sampania de marca bruit, seaca si demiseaca, se serveste inainte de masa in calitate de aperitiv impreuna cu bucatele recomandate pentru vinurile albe seci.

Daca la desert se servesc sampanie si alte vinuri spumante, mai intai se serveste sampania, apoi vinul rosu spumant si, la urma, vinul rosu tamaios, in pocale diferite.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa