Afla tot ce nu stiai despre...sapun

Nu, nu e vorba despre sex, sau relatii, sau orice alt cliseu modern "spalacit” si reciclat in atatea reviste moderne scoase pe banda rulanta, de aceasta data este vorba despre sapun. Neinteresant la prima vedere, el este unul dintre numerosii jucatori tacuti ai societatii moderne, elemente pe care toti le folosim(sau ar trebui sa le folosim) dar nu le dam importanta. In acest caz, vedeta noatra se numeste sapunul.Desi nu o sa va vina sa credeti, nu este o inventie moderna, conform dovezilor arheologice, forme primitive de sapun natural provenind din pudra de Reeta – o specie de alun, iar egiptenii isi faceau propriul sapun inca din 1550 i.Hr folosind grasimi animale si vegetale. Deci, dupa cum vedeti, acest obiect banal este cel mai vechi membru al arsenalului nostru igienic, menit sa ne confere si sa pastreze un corp in mereu gata de actiune. Stim deci acum cate ceva despre aceasta "minunatie”, este vechi, foarte raspandit, dar intrebarea logica care urmeaza este, cum anume se obtine? Desi as vrea sa spun ca este un proces mistic, cunoscut de putini maestri in lumea intreaga, din nefericire, adevarul este pe cat se poate de banal, anume sapunul, in mod traditional se obtine dintr-un amestec de grasimi sau uleiuri si lesie(soda caustica) printr-un proces numit soponificare.Procesul poate sa fie facut la rece(este denumit la rece dar de fapt se face la temperaturi mai mari decat cea a camerei pentru a permite grasimii sa se topeasca) sau la cald unde ingredientele sunt fierte pana devin un amestec gelatinos care se toarna in diferitele tipare si se supune apoi unui proces de racire, obtinandu-se in urma acestor operatii sapunul brut, care pe urma este purificat de masini specializate, insa nu doresc sa ma lungesc, dar ideea este ca e un proces mai complex decat ar crede multi la prima vedere, toate acestea servind un scop foarte practic, mentinerea igienei, care, din pacate se dovedeste a fi una din principalele probleme care infecteaza si degradeaza societatea moderna. In cele din urma, poate nu ati invatat nimic din ceea ce vi-am spus, poate ca nici nu trebuia, trebuie insa sa va spun, de acum inainte de fiecare data cand va spalati pe maini sau pe fata, ganditi-va la munca investita si la resursele folosite ca voi, ca eu, ca noi toti sa ne mentinem corpul curat…

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Prajitura cu mascarpone si ciocolata
Bucataras.RO

Prajitura cu mascarpone si ciocolata

O prajitura absolut delicioasa. Nicio zi fara ciocolata!      

Prajitura cu mascarpone si ciocolata
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!