Daca am vazut ce superstitii au romanii de Revelion, in articolul Superstitii Romanesti, sa vedem si cum sarbatoresc strainii aceasta noapte magica.
In Spania, atat pe continent cat si in Insulele Canare, localnicii mananca la 12 noaptea 12 boabe de struguri, simbol al dorintelor pentru fiecare luna din anul urmator. Ei aranjeaza masa de Revelion cu bucate alese (curcan cu portocale, ficat de rata, paella) si apoi pleaca la dans sau pe strazi, sa priveasca artificiile. In Portugalia, boabele de struguri sunt inlocuite cu smochinele!
In Italia, in orasul Napoli, localnicii arunca pe geam lucruri vechi, exact la miezul noptii de Revelion, pentru a le merge bine in anul care abia incepe. In Grecia se sarbatoreste Sfantul Vasile, ca si la noi, iar copiii isi lasa ghetutele la intrare pentru a primi daruri. De Anul Nou se mananca o prajitura-surpriza, numita vassilopitta, care contine o moneda de aur. Cel care va gasi moneda, va avea noroc tot anul!
In Rio de Janeiro, circa doua milioane de oameni, imbracati in alb, iau cu asalt plajele Copacabana si Ipanema inainte de miezul noptii. Petrecaretii vin cu lumanari aprinse pe care le pun pe apa, in vaporase confectionate din hartie sau polistiren, trimitandu-le ca ofranda zeitei marii, Imenja, pentru a avea un an bun. Apoi, la miezul noptii, izbucnesc spre cer cele mai uimitoare artificii.
In Belgia toti membrii familiei se aduna la masa de Revelion, unde servesc choucroute (varza murata cu carnati), avand sub farfurie o moneda, pentru a avea bani si noroc tot anul urmator.
Rusii iubesc petrecerile scaldate in alcool, le place sa stea pe strada de Anul Nou, sa bea sampanie, iar la ora 12 sa deschida toate usile si ferestrele pentru ca anul nou sa le intre in case.
La scotieni, de Anul Nou, oamenii ard crengute de ienupar, ca sa alunge germenii oricaror boli. Meniul scotian traditional pentru aceasta sarbatoare consta in prajituri din aluat fraged, faina de ovaz, branza, whisky si vin, si briose negre. Prima persoana care se trezeste dimineata obisnuieste sa duca "Het Pint", un gen de bere slaba, celor care inca mai dorm.
In Africa de Sud, de Anul Nou se trag clopotele bisericilor si se pot auzi chiar si focuri de arma. Pentru cei din provincia Cape, primele doua zile ale anului sunt petrecute intr-o atmosfera de carnaval - se canta si se danseaza pe strazi, in sunetul tobelor si toata lumea poarta costume viu colorate.
Sa aveti un An Nou minunat!
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaPentru Mos Craciun am pregatit o prajitura din seria "am prea multa branza de la tara si n-o mananca nimeni" :)))...
Prajitura cu branza si zmeuraDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii