Daca am vazut ce superstitii au romanii de Revelion, in articolul Superstitii Romanesti, sa vedem si cum sarbatoresc strainii aceasta noapte magica.
In Spania, atat pe continent cat si in Insulele Canare, localnicii mananca la 12 noaptea 12 boabe de struguri, simbol al dorintelor pentru fiecare luna din anul urmator. Ei aranjeaza masa de Revelion cu bucate alese (curcan cu portocale, ficat de rata, paella) si apoi pleaca la dans sau pe strazi, sa priveasca artificiile. In Portugalia, boabele de struguri sunt inlocuite cu smochinele!
In Italia, in orasul Napoli, localnicii arunca pe geam lucruri vechi, exact la miezul noptii de Revelion, pentru a le merge bine in anul care abia incepe. In Grecia se sarbatoreste Sfantul Vasile, ca si la noi, iar copiii isi lasa ghetutele la intrare pentru a primi daruri. De Anul Nou se mananca o prajitura-surpriza, numita vassilopitta, care contine o moneda de aur. Cel care va gasi moneda, va avea noroc tot anul!
In Rio de Janeiro, circa doua milioane de oameni, imbracati in alb, iau cu asalt plajele Copacabana si Ipanema inainte de miezul noptii. Petrecaretii vin cu lumanari aprinse pe care le pun pe apa, in vaporase confectionate din hartie sau polistiren, trimitandu-le ca ofranda zeitei marii, Imenja, pentru a avea un an bun. Apoi, la miezul noptii, izbucnesc spre cer cele mai uimitoare artificii.
In Belgia toti membrii familiei se aduna la masa de Revelion, unde servesc choucroute (varza murata cu carnati), avand sub farfurie o moneda, pentru a avea bani si noroc tot anul urmator.
Rusii iubesc petrecerile scaldate in alcool, le place sa stea pe strada de Anul Nou, sa bea sampanie, iar la ora 12 sa deschida toate usile si ferestrele pentru ca anul nou sa le intre in case.
La scotieni, de Anul Nou, oamenii ard crengute de ienupar, ca sa alunge germenii oricaror boli. Meniul scotian traditional pentru aceasta sarbatoare consta in prajituri din aluat fraged, faina de ovaz, branza, whisky si vin, si briose negre. Prima persoana care se trezeste dimineata obisnuieste sa duca "Het Pint", un gen de bere slaba, celor care inca mai dorm.
In Africa de Sud, de Anul Nou se trag clopotele bisericilor si se pot auzi chiar si focuri de arma. Pentru cei din provincia Cape, primele doua zile ale anului sunt petrecute intr-o atmosfera de carnaval - se canta si se danseaza pe strazi, in sunetul tobelor si toata lumea poarta costume viu colorate.
Sa aveti un An Nou minunat!
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseCopanele in fulgi este un preparat iubit de multa lume, in special de cei mici, dar nici cei mari nu le refuza niciodata! Pot...
Copanele in fulgi de porumb la cuptorPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii