Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Semnificatia Floriilor, a Pastelui si a altor zile din aprilie existente in calendarul ortodox  
In calendarul ortodox luna Aprilie este numita "Prier". Este o luna plina de semnificatii bisericesti si in randurile urmatoare va dezvaluim cate dintre cele mai importante zile ale acestei luni: 2 Aprilie 2011 este ziua cand se poate face pomenirea mortilor si se duc la biserica: colaci, coliva sau turte de post si asa se procedeaza si in urmatoarele sambete pana in Sambata lui Lazar. 16 aprilie- celebram sambata Floriilor sau Sambata lui Lazar. In aceasta sambata se pregatesc placinte de post si se impart de pomana. In unele sate din sudul tarii fetele mici colinda casele cu colinda lui Lazar si in schimb primesc oua proaspete. in 17 aprilie 2011 sunt Foriile sau mai bine spus Intrarea Domnului in Ierusalim. Este o zi cu totul speciala...casele se impodobesc cu mladite de salcie si cu flori iar la biserica se duc flori pentru a se sfinti. Acasa, aceste flori sunt puse la icoane. Traditia romaneaca spune ca din coliva sfintita la biserica se arunca putin si in gradina si in livada pentru a avea recolte bune. De Florii, in orice zona a tarii este dezlegare de peste. in 19 aprilie 2011 supranumita Martea seaca se tine post negru de catre persoanele care detin culturi de grau pentru a nu fi recolta viitoare cu probleme de genul: boabe seci, goale. Joia Neagra pica in acest an in 21 aprilie si se spune ca in aceasta zi se intorc acasa sufletele celor morti iar gospodarii fac foc in livezi pentru a incalzi sufletele racite; se da de pomana un colac si un  vas de lut plin cu apa de izvor. Se mai spune ca borsul pus la acrit in aceasta zi iese cel mai bun din tot anul. in 22 aprilie cade Vinerea Mare si este indicat sa se tina post negru pana dupa asfintirea soarelui. in 23 aprilie este sambata Sfintelor Sarbatori Pascale sau Sfantul Gheorghe. Bucataresele prepara in aceasta zi mancaruri de Paste precum: pasca, colaci de Paste, drob de miel, friptura de miel. in 24 aprilie 2011 este Invierea Domnului, Sfintele Pasti care se serbeaza in familie. Se spune ca trebuie sa mancam mai intai pasca sfintita adusa de la biserica, apoi un ou rosu pe care gospodina casei trabuie sa il imparta membrilor familiei. saptamana dintre 25-30 aprilie 2011 este deosebita prin semnificatiile ei si anume: nu se lucreaza pentru a fi ferit de boli si necazuri. In plus se fac zilnc trebuie facute pomeniri pentru morti si sa impart pomeni; in 29 aprilie este Izvorul Tamaduirii si se spune ca in aceasta zi apele sunt sfinte iar femeile cu credinta se pot vindeca de boli.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Tocana de ciuperci cu aripioare de pui

Tocana de ciuperci cu aripioare de pui

Un deliciu de toamna!!!

Tocana de ciuperci cu aripioare de pui
Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Zacusca
1
Zacusca

Zacusca

Tare buna pentru iarna

Zacusca
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Prajitura cu ciocolata si caramel
3
Prajituri

Prajitura cu ciocolata si caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel este o prajitura de casa delicioasa ce poate fi pregatita pentru diverse ocazii festive sau...

Prajitura cu ciocolata si caramel
Prajitura Fanta
4
Prajituri

Prajitura Fanta

Simpla, buna si de mare efect... zic eu!

Prajitura Fanta
Cheesecake cu capsuni
5
Prajituri

Cheesecake cu capsuni

O prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului.

Cheesecake cu capsuni
Parteneri
Ciorba de perisoare cu amestec de ierburi uscate
Bucataras.RO

Ciorba de perisoare cu amestec de ierburi uscate

Ciorba de perisoare este una dintre ciorbele noastre preferate si imi place s-o prepar in multe moduri: simpla, ca cea de...

Ciorba de perisoare cu amestec de ierburi uscate
Sarmale cu hrisca si ghebe
Gustos.RO

Sarmale cu hrisca si ghebe

Sarmale cu hrisca si ghebe
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet