Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Semnificatia Floriilor, a Pastelui si a altor zile din aprilie existente in calendarul ortodox  
In calendarul ortodox luna Aprilie este numita "Prier". Este o luna plina de semnificatii bisericesti si in randurile urmatoare va dezvaluim cate dintre cele mai importante zile ale acestei luni: 2 Aprilie 2011 este ziua cand se poate face pomenirea mortilor si se duc la biserica: colaci, coliva sau turte de post si asa se procedeaza si in urmatoarele sambete pana in Sambata lui Lazar. 16 aprilie- celebram sambata Floriilor sau Sambata lui Lazar. In aceasta sambata se pregatesc placinte de post si se impart de pomana. In unele sate din sudul tarii fetele mici colinda casele cu colinda lui Lazar si in schimb primesc oua proaspete. in 17 aprilie 2011 sunt Foriile sau mai bine spus Intrarea Domnului in Ierusalim. Este o zi cu totul speciala...casele se impodobesc cu mladite de salcie si cu flori iar la biserica se duc flori pentru a se sfinti. Acasa, aceste flori sunt puse la icoane. Traditia romaneaca spune ca din coliva sfintita la biserica se arunca putin si in gradina si in livada pentru a avea recolte bune. De Florii, in orice zona a tarii este dezlegare de peste. in 19 aprilie 2011 supranumita Martea seaca se tine post negru de catre persoanele care detin culturi de grau pentru a nu fi recolta viitoare cu probleme de genul: boabe seci, goale. Joia Neagra pica in acest an in 21 aprilie si se spune ca in aceasta zi se intorc acasa sufletele celor morti iar gospodarii fac foc in livezi pentru a incalzi sufletele racite; se da de pomana un colac si un  vas de lut plin cu apa de izvor. Se mai spune ca borsul pus la acrit in aceasta zi iese cel mai bun din tot anul. in 22 aprilie cade Vinerea Mare si este indicat sa se tina post negru pana dupa asfintirea soarelui. in 23 aprilie este sambata Sfintelor Sarbatori Pascale sau Sfantul Gheorghe. Bucataresele prepara in aceasta zi mancaruri de Paste precum: pasca, colaci de Paste, drob de miel, friptura de miel. in 24 aprilie 2011 este Invierea Domnului, Sfintele Pasti care se serbeaza in familie. Se spune ca trebuie sa mancam mai intai pasca sfintita adusa de la biserica, apoi un ou rosu pe care gospodina casei trabuie sa il imparta membrilor familiei. saptamana dintre 25-30 aprilie 2011 este deosebita prin semnificatiile ei si anume: nu se lucreaza pentru a fi ferit de boli si necazuri. In plus se fac zilnc trebuie facute pomeniri pentru morti si sa impart pomeni; in 29 aprilie este Izvorul Tamaduirii si se spune ca in aceasta zi apele sunt sfinte iar femeile cu credinta se pot vindeca de boli.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de legume cu perisoare
3
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Supa finlandeza cu somon
5
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Parteneri
Cosulete din foietaj, cu de toate
Bucataras.RO

Cosulete din foietaj, cu de toate

Initial am vrut sa prepar niste pizzette pe foietaj, dar pentru ca mi-am achizitionat forme noi de silicon, pentru briose,...

Cosulete din foietaj, cu de toate
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!