Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Semnificatia Floriilor, a Pastelui si a altor zile din aprilie existente in calendarul ortodox  
In calendarul ortodox luna Aprilie este numita "Prier". Este o luna plina de semnificatii bisericesti si in randurile urmatoare va dezvaluim cate dintre cele mai importante zile ale acestei luni: 2 Aprilie 2011 este ziua cand se poate face pomenirea mortilor si se duc la biserica: colaci, coliva sau turte de post si asa se procedeaza si in urmatoarele sambete pana in Sambata lui Lazar. 16 aprilie- celebram sambata Floriilor sau Sambata lui Lazar. In aceasta sambata se pregatesc placinte de post si se impart de pomana. In unele sate din sudul tarii fetele mici colinda casele cu colinda lui Lazar si in schimb primesc oua proaspete. in 17 aprilie 2011 sunt Foriile sau mai bine spus Intrarea Domnului in Ierusalim. Este o zi cu totul speciala...casele se impodobesc cu mladite de salcie si cu flori iar la biserica se duc flori pentru a se sfinti. Acasa, aceste flori sunt puse la icoane. Traditia romaneaca spune ca din coliva sfintita la biserica se arunca putin si in gradina si in livada pentru a avea recolte bune. De Florii, in orice zona a tarii este dezlegare de peste. in 19 aprilie 2011 supranumita Martea seaca se tine post negru de catre persoanele care detin culturi de grau pentru a nu fi recolta viitoare cu probleme de genul: boabe seci, goale. Joia Neagra pica in acest an in 21 aprilie si se spune ca in aceasta zi se intorc acasa sufletele celor morti iar gospodarii fac foc in livezi pentru a incalzi sufletele racite; se da de pomana un colac si un  vas de lut plin cu apa de izvor. Se mai spune ca borsul pus la acrit in aceasta zi iese cel mai bun din tot anul. in 22 aprilie cade Vinerea Mare si este indicat sa se tina post negru pana dupa asfintirea soarelui. in 23 aprilie este sambata Sfintelor Sarbatori Pascale sau Sfantul Gheorghe. Bucataresele prepara in aceasta zi mancaruri de Paste precum: pasca, colaci de Paste, drob de miel, friptura de miel. in 24 aprilie 2011 este Invierea Domnului, Sfintele Pasti care se serbeaza in familie. Se spune ca trebuie sa mancam mai intai pasca sfintita adusa de la biserica, apoi un ou rosu pe care gospodina casei trabuie sa il imparta membrilor familiei. saptamana dintre 25-30 aprilie 2011 este deosebita prin semnificatiile ei si anume: nu se lucreaza pentru a fi ferit de boli si necazuri. In plus se fac zilnc trebuie facute pomeniri pentru morti si sa impart pomeni; in 29 aprilie este Izvorul Tamaduirii si se spune ca in aceasta zi apele sunt sfinte iar femeile cu credinta se pot vindeca de boli.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Chec rece cu fistic si ciocolata alba
Bucataras.RO

Chec rece cu fistic si ciocolata alba

O minunatie de arome!

Chec rece cu fistic si ciocolata alba
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos