Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Aprilie 2011, sarbatori si traditii culinare romanesti

Semnificatia Floriilor, a Pastelui si a altor zile din aprilie existente in calendarul ortodox  
In calendarul ortodox luna Aprilie este numita "Prier". Este o luna plina de semnificatii bisericesti si in randurile urmatoare va dezvaluim cate dintre cele mai importante zile ale acestei luni: 2 Aprilie 2011 este ziua cand se poate face pomenirea mortilor si se duc la biserica: colaci, coliva sau turte de post si asa se procedeaza si in urmatoarele sambete pana in Sambata lui Lazar. 16 aprilie- celebram sambata Floriilor sau Sambata lui Lazar. In aceasta sambata se pregatesc placinte de post si se impart de pomana. In unele sate din sudul tarii fetele mici colinda casele cu colinda lui Lazar si in schimb primesc oua proaspete. in 17 aprilie 2011 sunt Foriile sau mai bine spus Intrarea Domnului in Ierusalim. Este o zi cu totul speciala...casele se impodobesc cu mladite de salcie si cu flori iar la biserica se duc flori pentru a se sfinti. Acasa, aceste flori sunt puse la icoane. Traditia romaneaca spune ca din coliva sfintita la biserica se arunca putin si in gradina si in livada pentru a avea recolte bune. De Florii, in orice zona a tarii este dezlegare de peste. in 19 aprilie 2011 supranumita Martea seaca se tine post negru de catre persoanele care detin culturi de grau pentru a nu fi recolta viitoare cu probleme de genul: boabe seci, goale. Joia Neagra pica in acest an in 21 aprilie si se spune ca in aceasta zi se intorc acasa sufletele celor morti iar gospodarii fac foc in livezi pentru a incalzi sufletele racite; se da de pomana un colac si un  vas de lut plin cu apa de izvor. Se mai spune ca borsul pus la acrit in aceasta zi iese cel mai bun din tot anul. in 22 aprilie cade Vinerea Mare si este indicat sa se tina post negru pana dupa asfintirea soarelui. in 23 aprilie este sambata Sfintelor Sarbatori Pascale sau Sfantul Gheorghe. Bucataresele prepara in aceasta zi mancaruri de Paste precum: pasca, colaci de Paste, drob de miel, friptura de miel. in 24 aprilie 2011 este Invierea Domnului, Sfintele Pasti care se serbeaza in familie. Se spune ca trebuie sa mancam mai intai pasca sfintita adusa de la biserica, apoi un ou rosu pe care gospodina casei trabuie sa il imparta membrilor familiei. saptamana dintre 25-30 aprilie 2011 este deosebita prin semnificatiile ei si anume: nu se lucreaza pentru a fi ferit de boli si necazuri. In plus se fac zilnc trebuie facute pomeniri pentru morti si sa impart pomeni; in 29 aprilie este Izvorul Tamaduirii si se spune ca in aceasta zi apele sunt sfinte iar femeile cu credinta se pot vindeca de boli.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta
Gutui cu carne de pui

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Gutui cu carne de pui
1
Mancaruri cu carne

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Salam de biscuiţi reţetă
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...

Salam de biscuiţi reţetă
Aluat dulce pentru placinta
3
Aluaturi

Aluat dulce pentru placinta

Aceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...

Aluat dulce pentru placinta
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
4
Bebelusi > 12 luni

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare

• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
5
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Parteneri
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia