Multi cred ca
lichiorul de oua este o traditie din America adusa in Europa. Este partial
adevarat. Originile acestui lichior inca sunt un subiect de dezbatare. O
bautura similara cu lichiorul de oua, poate avea originile in Anglia de est, din
care poate fi fost dezvoltata din aceasta bautura posset (bautura fierbinte din
lapte).
In America
Coloniala romul a fost numit "grog", asadar numele de "eggnog"
(lichior de oua) este derivat din descrierile acestei bauturi "egg-and-grog",
care a fost transformat in "egg'n'grog" si de curand in "eggnog".
Alti experti
relateaza ca "nog" din cuvantul "eggnog" provine din
cuvantul "noggin", halba mica sculptata, folosita in taverne pentru a
servi bauturile alcoolice.
O parere a fost
ca acest lichior de oua a fost inceput ca o amestecatura intre sherry spaniol
si lapte. Englezii au numit aceasta amestecatura "Dry sack posset"
(vin alb cu lapte cald). Este foarte simplu sa observi cum o bautura cu oua
(egg) amestecata cu lapte cald (noggin) devine lichior de oua (eggnog).
Aceasta a fost
adusa in America coloniala, devenind o bautura traditionala care se bea in
timpul iernii.
In anii 1800,
lichiorul a fost produs in cantitati mari, fiind introdus in clasa bauturile
sociale, servit la petrecerile de sarbatori de iarna. Un vizitator
din Anglia, in 1866, a declarat: " Craciunul nu este observat cum trebuie
numai daca aduci lichior de oua ...
lichiorul de oua este o traditie din America adusa in Europa. Este partial
adevarat. Originile acestui lichior inca sunt un subiect de dezbatare. O
bautura similara cu lichiorul de oua, poate avea originile in Anglia de est, din
care poate fi fost dezvoltata din aceasta bautura posset (bautura fierbinte din
lapte).
In America
Coloniala romul a fost numit "grog", asadar numele de "eggnog"
(lichior de oua) este derivat din descrierile acestei bauturi "egg-and-grog",
care a fost transformat in "egg'n'grog" si de curand in "eggnog".
Alti experti
relateaza ca "nog" din cuvantul "eggnog" provine din
cuvantul "noggin", halba mica sculptata, folosita in taverne pentru a
servi bauturile alcoolice.
O parere a fost
ca acest lichior de oua a fost inceput ca o amestecatura intre sherry spaniol
si lapte. Englezii au numit aceasta amestecatura "Dry sack posset"
(vin alb cu lapte cald). Este foarte simplu sa observi cum o bautura cu oua
(egg) amestecata cu lapte cald (noggin) devine lichior de oua (eggnog).
Aceasta a fost
adusa in America coloniala, devenind o bautura traditionala care se bea in
timpul iernii.
In anii 1800,
lichiorul a fost produs in cantitati mari, fiind introdus in clasa bauturile
sociale, servit la petrecerile de sarbatori de iarna. Un vizitator
din Anglia, in 1866, a declarat: " Craciunul nu este observat cum trebuie
numai daca aduci lichior de oua ...
pentru toti invitatii; toti ii cheama pe
ceilalti si aceasta chemare este sarbatorita cu un solemn pahar de lichior de
oua...Este preparat rece si se bea rece si asa va fi comandata."
Si desigur
Craciunul nu a fost singura zi in care se bea lichior de oua. In Baltimore,
aceasta bautura se serveste de Anul Nou.
Este greu sa-ti
imaginezi un Craciun fara traditionalul lichior de oua. Acesta bautura va avea
intotdeauna acel caracter social si va condimenta atmosfera.
Cand veti gusta
acest lichior, aduceti-va aminte de istoria lui.
Lichior de
oua:
Ingrediente: 5 galbenusuri, 500 ml lapte, 250 ml
alcool, 350 g zahar, 250 ml rom, vanilie.
Mod de preparare: Galbenusurile se freaca bine, 2-3 minute, cu
zaharul si zaharul vanilat, apoi se dilueaza cu laptele clocotit, adaugat cite
putin - o lingurita la inceput, pina se subtiaza si apoi, in suvoi continuu,
amestecand mereu cu lingura. Dupa ce s-a topit tot zaharul, se adauga alcoolul
si romul in suvoi subtire si continuu, amestecind tot timpul, ca sa nu se
formeze cheaguri. Se toarna in sticle care se vor astupa bine. Dupa 10 zile,
lichiorul se poate consuma. Pe parcurs se va ingrosa. In acest lichior se pot
adauga, de asemenea, cacao, ciocolata sau nescafe care se freaca cu
galbenusurile si zaharul, se dilueaza cu laptele clocotit, si, apoi, cu spirtul
si romul.
ceilalti si aceasta chemare este sarbatorita cu un solemn pahar de lichior de
oua...Este preparat rece si se bea rece si asa va fi comandata."
Si desigur
Craciunul nu a fost singura zi in care se bea lichior de oua. In Baltimore,
aceasta bautura se serveste de Anul Nou.
Este greu sa-ti
imaginezi un Craciun fara traditionalul lichior de oua. Acesta bautura va avea
intotdeauna acel caracter social si va condimenta atmosfera.
Cand veti gusta
acest lichior, aduceti-va aminte de istoria lui.
Lichior de
oua:
Ingrediente: 5 galbenusuri, 500 ml lapte, 250 ml
alcool, 350 g zahar, 250 ml rom, vanilie.
Mod de preparare: Galbenusurile se freaca bine, 2-3 minute, cu
zaharul si zaharul vanilat, apoi se dilueaza cu laptele clocotit, adaugat cite
putin - o lingurita la inceput, pina se subtiaza si apoi, in suvoi continuu,
amestecand mereu cu lingura. Dupa ce s-a topit tot zaharul, se adauga alcoolul
si romul in suvoi subtire si continuu, amestecind tot timpul, ca sa nu se
formeze cheaguri. Se toarna in sticle care se vor astupa bine. Dupa 10 zile,
lichiorul se poate consuma. Pe parcurs se va ingrosa. In acest lichior se pot
adauga, de asemenea, cacao, ciocolata sau nescafe care se freaca cu
galbenusurile si zaharul, se dilueaza cu laptele clocotit, si, apoi, cu spirtul
si romul.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe