Aveti lichior de oua pe masa de sarbatori?

Multi cred ca lichiorul de oua este o traditie din America adusa in Europa. Este partial adevarat. Originile acestui lichior inca sunt un subiect de dezbatare. O bautura similara cu lichiorul de oua, poate avea originile in Anglia de est, din care poate fi fost dezvoltata din aceasta bautura posset (bautura fierbinte din lapte). In America Coloniala romul a fost numit "grog", asadar numele de "eggnog" (lichior de oua) este derivat din descrierile acestei bauturi "egg-and-grog", care a fost transformat in "egg'n'grog" si de curand in "eggnog". Alti experti relateaza ca "nog" din cuvantul "eggnog" provine din cuvantul "noggin", halba mica sculptata, folosita in taverne pentru a servi bauturile alcoolice. O parere a fost ca acest lichior de oua a fost inceput ca o amestecatura intre sherry spaniol si lapte. Englezii au numit aceasta amestecatura "Dry sack posset" (vin alb cu lapte cald). Este foarte simplu sa observi cum o bautura cu oua (egg) amestecata cu lapte cald (noggin) devine lichior de oua (eggnog). Aceasta a fost adusa in America coloniala, devenind o bautura traditionala care se bea in timpul iernii. In anii 1800, lichiorul a fost produs in cantitati mari, fiind introdus in clasa bauturile sociale, servit la petrecerile de sarbatori de iarna. Un vizitator din Anglia, in 1866, a declarat: " Craciunul nu este observat cum trebuie numai daca aduci lichior de oua pentru toti invitatii; toti ii cheama pe ceilalti si aceasta chemare este sarbatorita cu un solemn pahar de lichior de oua...Este preparat rece si se bea rece si asa va fi comandata." Si desigur Craciunul nu a fost singura zi in care se bea lichior de oua. In Baltimore, aceasta bautura se serveste de Anul Nou. Este greu sa-ti imaginezi un Craciun fara traditionalul lichior de oua. Acesta bautura va avea intotdeauna acel caracter social si va condimenta atmosfera. Cand veti gusta acest lichior, aduceti-va aminte de istoria lui.

Lichior de oua: Ingrediente: 5 galbenusuri, 500 ml lapte, 250 ml alcool, 350 g zahar, 250 ml rom, vanilie. Mod de preparare: Galbenusurile se freaca bine, 2-3 minute, cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se dilueaza cu laptele clocotit, adaugat cite putin - o lingurita la inceput, pina se subtiaza si apoi, in suvoi continuu, amestecand mereu cu lingura. Dupa ce s-a topit tot zaharul, se adauga alcoolul si romul in suvoi subtire si continuu, amestecind tot timpul, ca sa nu se formeze cheaguri. Se toarna in sticle care se vor astupa bine. Dupa 10 zile, lichiorul se poate consuma. Pe parcurs se va ingrosa. In acest lichior se pot adauga, de asemenea, cacao, ciocolata sau nescafe care se freaca cu galbenusurile si zaharul, se dilueaza cu laptele clocotit, si, apoi, cu spirtul si romul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat, o mancare de sezon delicioasa.

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Ciorba de dovlecei umpluti este o reteta olteneasca delicioasa, o ciorba consistenta, o reteta de ciorba de vara.

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti
Cele mai apreciate rețete
Orez cu prune uscate
1
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Compot de prune
2
Compoturi

Compot de prune

Fructele se spala, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg si se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic de zahar...

Compot de prune
Nectar de caise
3
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Salata de varza cu verdeata
4
Salate de legume

Salata de varza cu verdeata

Salata de varza cu verdeata este o salata delicioasa si sanatoasa ce se poate prepara in doar 15 minute. Se spala varza si se...

Salata de varza cu verdeata
Salata de menta cu rosii
5
Salate de legume

Salata de menta cu rosii

Salata de menta cu rosii este o salata simpla si delicioasa. Se aseaza ingredientele in straturi. Se da la rece doua ora...

Salata de menta cu rosii
Parteneri
Prajitura cu visine, frisca si ciocolata
Bucataras.RO

Prajitura cu visine, frisca si ciocolata

Prajitura aceasta are in combinatie trei ingrediente principale cu care nu ai cum sa dai gres: visine, frisca si ciocolata

Prajitura cu visine, frisca si ciocolata
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
ReteteCulinare.RO

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia