Multi cred ca lichiorul de oua este o traditie din America adusa in Europa. Este partial adevarat. Originile acestui lichior inca sunt un subiect de dezbatare. O bautura similara cu lichiorul de oua, poate avea originile in Anglia de est, din care poate fi fost dezvoltata din aceasta bautura posset (bautura fierbinte din lapte). In America Coloniala romul a fost numit "grog", asadar numele de "eggnog" (lichior de oua) este derivat din descrierile acestei bauturi "egg-and-grog", care a fost transformat in "egg'n'grog" si de curand in "eggnog". Alti experti relateaza ca "nog" din cuvantul "eggnog" provine din cuvantul "noggin", halba mica sculptata, folosita in taverne pentru a servi bauturile alcoolice. O parere a fost ca acest lichior de oua a fost inceput ca o amestecatura intre sherry spaniol si lapte. Englezii au numit aceasta amestecatura "Dry sack posset" (vin alb cu lapte cald). Este foarte simplu sa observi cum o bautura cu oua (egg) amestecata cu lapte cald (noggin) devine lichior de oua (eggnog). Aceasta a fost adusa in America coloniala, devenind o bautura traditionala care se bea in timpul iernii. In anii 1800, lichiorul a fost produs in cantitati mari, fiind introdus in clasa bauturile sociale, servit la petrecerile de sarbatori de iarna. Un vizitator din Anglia, in 1866, a declarat: " Craciunul nu este observat cum trebuie numai daca aduci lichior de oua pentru toti invitatii; toti ii cheama pe ceilalti si aceasta chemare este sarbatorita cu un solemn pahar de lichior de oua...Este preparat rece si se bea rece si asa va fi comandata." Si desigur Craciunul nu a fost singura zi in care se bea lichior de oua. In Baltimore, aceasta bautura se serveste de Anul Nou. Este greu sa-ti imaginezi un Craciun fara traditionalul lichior de oua. Acesta bautura va avea intotdeauna acel caracter social si va condimenta atmosfera. Cand veti gusta acest lichior, aduceti-va aminte de istoria lui.
Lichior de oua: Ingrediente: 5 galbenusuri, 500 ml lapte, 250 ml alcool, 350 g zahar, 250 ml rom, vanilie. Mod de preparare: Galbenusurile se freaca bine, 2-3 minute, cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se dilueaza cu laptele clocotit, adaugat cite putin - o lingurita la inceput, pina se subtiaza si apoi, in suvoi continuu, amestecand mereu cu lingura. Dupa ce s-a topit tot zaharul, se adauga alcoolul si romul in suvoi subtire si continuu, amestecind tot timpul, ca sa nu se formeze cheaguri. Se toarna in sticle care se vor astupa bine. Dupa 10 zile, lichiorul se poate consuma. Pe parcurs se va ingrosa. In acest lichior se pot adauga, de asemenea, cacao, ciocolata sau nescafe care se freaca cu galbenusurile si zaharul, se dilueaza cu laptele clocotit, si, apoi, cu spirtul si romul.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeBriose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeAstazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burdufCarne asada este un preparat foarte popular in America Latina. Se foloseste carne de vaca marinata, preparata pe grill. La...
CARNE ASADAIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii