Bame - deliciu tropical

Din punct de vedere istoric, bamele provin probabil din jurul Etiopiei si au fost cultivate pentru prima data de catre Egiptenii Antici in secolul al 12-lea i.e.n. Ulterior, cultivarea ei s-a extins in America de Nord si Orientul Millociu. Fructul bamelor era consumat in forma preparata, iar semintele, prajite si macinate, erau folosite(si inca se mai folosesc) ca substituent de cafea.
Astazi, bamele sunt cunoscute si cultivate in Africa, Orientul Mijlociu, Grecia, Turcia, India, insulele Caraibe, America de Sud si in partea sudica a Statelor Unite.

Ca planta anuala tropicala, Bama prefera clima calda, perioada de varf fiind pe timpul verii. Fructele cresc repede, fiind gata de cules in 60 de zile de la iesirea plantei din seminta. In mod normal fructele se culeg la 4-5 zile dupa inflorire cand sunt inca tinere, se rup cu usurinta si au o culoare verde intensa. La maturitate textura capsulei devine mai solida si nu pot fi consumate.
Datorita gradului de alterare foarte ridicat, pastaile de bame se consuma aproape imediat dupa ce au fost culese.

Din punct de vedere nutritional, fructul de bame sunt bogate in vitaminele C, A si B complex si, de asemenea, in fier si calciu. Contin putine calorii si este o sursa ideala pentru fibrele dietetice.

In arta culinara, pastaile de bame sot� sau prajite sunt o delicatese. Se consuma de asemenea, fierte normal, in aburi sau inabusit, coapte, murate sau crude (in salate). Datorita texturii lemnoase pe care o obtin la maturitate, bamele sunt intrebuintate si la fabricare hartiei sau a frangiilior.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Ciorba de pui cu bulion de zarzare

Ciorba de pui cu bulion de zarzare

Este o ciorba foarte gustoasa. Bulionul de zarzare ii da un gust absolut delicios si special!

Ciorba de pui cu bulion de zarzare
Cele mai apreciate rețete
Tort cu mousse alb si fructe de padure
1
Torturi

Tort cu mousse alb si fructe de padure

Tortul cu mousse alb si fructe de padure este o reteta usoara, delicata si racoroasa. Combinatia de dulce-acrisor este...

Tort cu mousse alb si fructe de padure
Chec cu nuci si rahat
2
Retete de Pasti

Chec cu nuci si rahat

Am gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.

Chec cu nuci si rahat
Bors de miel
3
Retete de Pasti

Bors de miel

Traditional in zona Dobrogei!

Bors de miel
Drob din miel
4
Retete de Pasti

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Strudel cu mere din aluat de casa
5
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Parteneri
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
ReteteCulinare.RO

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci