Bame - deliciu tropical

Din punct de vedere istoric, bamele provin probabil din jurul Etiopiei si au fost cultivate pentru prima data de catre Egiptenii Antici in secolul al 12-lea i.e.n. Ulterior, cultivarea ei s-a extins in America de Nord si Orientul Millociu. Fructul bamelor era consumat in forma preparata, iar semintele, prajite si macinate, erau folosite(si inca se mai folosesc) ca substituent de cafea.
Astazi, bamele sunt cunoscute si cultivate in Africa, Orientul Mijlociu, Grecia, Turcia, India, insulele Caraibe, America de Sud si in partea sudica a Statelor Unite.

Ca planta anuala tropicala, Bama prefera clima calda, perioada de varf fiind pe timpul verii. Fructele cresc repede, fiind gata de cules in 60 de zile de la iesirea plantei din seminta. In mod normal fructele se culeg la 4-5 zile dupa inflorire cand sunt inca tinere, se rup cu usurinta si au o culoare verde intensa. La maturitate textura capsulei devine mai solida si nu pot fi consumate.
Datorita gradului de alterare foarte ridicat, pastaile de bame se consuma aproape imediat dupa ce au fost culese.

Din punct de vedere nutritional, fructul de bame sunt bogate in vitaminele C, A si B complex si, de asemenea, in fier si calciu. Contin putine calorii si este o sursa ideala pentru fibrele dietetice.

In arta culinara, pastaile de bame sot� sau prajite sunt o delicatese. Se consuma de asemenea, fierte normal, in aburi sau inabusit, coapte, murate sau crude (in salate). Datorita texturii lemnoase pe care o obtin la maturitate, bamele sunt intrebuintate si la fabricare hartiei sau a frangiilior.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat, o mancare de sezon delicioasa.

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Ciorba de dovlecei umpluti este o reteta olteneasca delicioasa, o ciorba consistenta, o reteta de ciorba de vara.

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti
Cele mai apreciate rețete
Orez cu prune uscate
1
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Compot de prune
2
Compoturi

Compot de prune

Fructele se spala, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg si se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic de zahar...

Compot de prune
Nectar de caise
3
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Salata de varza cu verdeata
4
Salate de legume

Salata de varza cu verdeata

Salata de varza cu verdeata este o salata delicioasa si sanatoasa ce se poate prepara in doar 15 minute. Se spala varza si se...

Salata de varza cu verdeata
Salata de menta cu rosii
5
Salate de legume

Salata de menta cu rosii

Salata de menta cu rosii este o salata simpla si delicioasa. Se aseaza ingredientele in straturi. Se da la rece doua ora...

Salata de menta cu rosii
Parteneri
Ciulama de pui
Bucataras.RO

Ciulama de pui

Ciulama de pui
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
ReteteCulinare.RO

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia