Branza frantuzeasca

Fiecare regiune are specialitatile ei - Normandia, regatul francez al laptelui si cremei, este celebru pentru untoasa Camembert si Pont l`Eveque; Valea Loirei si Provence sunt renumite pentru branzeturile din lapte de capra; Alsacia, regiunea alpina faimoasa pentru branzeturile aromate; Parisul pentru cea mai prestigioasa branza din lume, Brie, iar din Pirinei vine Chiberta, o branza cu o usoara aroma de nuci.
Fiecare specialitate de branza se prepara conform unor traditii care dateaza de secole. Reputatia Frantei de paradis al iubitorilor de branzeturi este una bine-meritata.
Iata numai cateva exemple dintre aceste faimoase tipuri de branza produse in Franta.

Creme de branza duble sau triple
Conform legii franceze, aceste branzeturi sunt clasificate drept duble atunci cand contin minim 60% grasime (materie prima) pe gram, si creme triple cand au un continut de minim 75% grasime pe gram. Aceste creme sunt delicioase si potrivite in orice moment al zilei, fie la masa, fie pentru o gustare. Se pot servi cu fructe proaspete de sezon, cu exceptia citricelor. Vinurile cu aroma de fructe sunt cele mai potrivite alaturi de acest tip de branzeturi, mai ales rose-ul.

Branza moale
Acest tip deosebit de branza este rezultatul geniului frantuzesc in ale branzeturilor. Este cunoscut sub denumirea de pasta de branza, acoperita, de regula, de o crusta fainoasa, care odata pusa la copt se intareste si devine aurie, iar la mijloc se regaseste o crema de branza untoasa, moale, aproape "alunecoasa". Odata crusta indepartata, branza nu se va mai coace. Asemenea tuturor branzeturilor frantuzesti, acest tip de branza se serveste la tempertatura camerei. Se poate servi impreuna cu fructe, gen mere, struguri, piersici sau pere si ca totul sa fie perfect, se adauga un vin rosu nu foarte tare.

Branza semi-moale
Acest tip de branza este usor tare la atingere, avand o textura moale, untoasa in interior care cedeaza sub presiunea degetelor, sau atunci cand este taiata cu un cutit. Are o aroma slaba, chiar acra, care variaza in tarie in functie de vechimea produsului. Si pentru ca se poate felia usor - mai ales daca cutitul a fost inainte inmuiat in apa foarte fierbinte - acest tip de branza se topeste foarte bine, fiind asadar des utilizat in prepararea diferitelor tipuri de mancare. Insa, este foarte bun si pentru gustari, sau ca desert cu paine si fructe, alaturi de un modest vin rosu. Majoritatea produselor de acest tip au o crusta necomestibila.

Branza din lapte de capra
Acest tip de branza este foarte apreciat de cunoscatori si aproape orice regiune din Franta are specialitatea sa proprie de branza din lapte de capra. Produsele sunt de diferite marimi si forme, cum ar fi tobe, piramide etc. Textura variaza de la moale, dar solid, oarecum asemenea cremei de branza, pana la foarte tare. Acest tip de branza poate fi un excelent desert, care se serveste cu paine si fructe. Vinul potrivit pentru acest produs este cel alb si rose-ul.

Branza cu mucegai
Acest tip de branza este rezultatul unui proces natural de fermentatie, dar uneori si prin coacere fortata. Aceasta branza are un accentuat gust acrisor, unele produse mai mult decat altele, este de regula semi-moale, si adesea se faramiteaza, mai ales atunci cand este rece. Branza mucegaita naturala se produce in multe din regiunile Frantei si poarta denumirea acestora. De obicei, se serveste cu fructe, paine crocanta sau biscuiti nesarati, fie ca o gustare, sau ca desert. Aroma sa pregnanta cere alaturi un vin rosu sec. Acest tip de branza este adesea folosit in salate, sau ca garnitura de salata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata de caise

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel, mega delicios!

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel
Supa cremoasa de rosii si ardei copti

Supa cremoasa de rosii si ardei copti

E minunata pentru zilele de vara, se face rapid si se poate servi atat calda cat si rece. Retete dietetice

Supa cremoasa de rosii si ardei copti
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Rulouri cu nectarine și gorgonzola
2
Retete culinare

Rulouri cu nectarine și gorgonzola

Rulouri cu nectarine și gorgonzola - Un aperitiv rafinat și surprinzător, combinând dulceața nectarinelor cu gustul...

Rulouri cu nectarine și gorgonzola
Tort de ciocolata
3
Torturi

Tort de ciocolata

Tortul de ciocolata, cu crema fina si blat pufos, usor insiropat, aromat cu portocala, este perfect pentru orice eveniment...

Tort de ciocolata
Ciorba cu carne de porc
4
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Prajitura rasturnata cu cirese
Bucataras.RO

Prajitura rasturnata cu cirese

Prajitura rasturnata cu cirese
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
ReteteCulinare.RO

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia