Fiecare regiune are specialitatile ei - Normandia, regatul francez al laptelui si cremei, este celebru pentru untoasa Camembert si Pont l`Eveque; Valea Loirei si Provence sunt renumite pentru branzeturile din lapte de capra; Alsacia, regiunea alpina faimoasa pentru branzeturile aromate; Parisul pentru cea mai prestigioasa branza din lume, Brie, iar din Pirinei vine Chiberta, o branza cu o usoara aroma de nuci.
Fiecare specialitate de branza se prepara conform unor traditii care dateaza de secole. Reputatia Frantei de paradis al iubitorilor de branzeturi este una bine-meritata.
Iata numai cateva exemple dintre aceste faimoase tipuri de branza produse in Franta.
Creme de branza duble sau triple
Conform legii franceze, aceste branzeturi sunt clasificate drept duble atunci cand contin minim 60% grasime (materie prima) pe gram, si creme triple cand au un continut de minim 75% grasime pe gram. Aceste creme sunt delicioase si potrivite in orice moment al zilei, fie la masa, fie pentru o gustare. Se pot servi cu fructe proaspete de sezon, cu exceptia citricelor. Vinurile cu aroma de fructe sunt cele mai potrivite alaturi de acest tip de branzeturi, mai ales rose-ul.
Branza moale
Acest tip deosebit de branza este rezultatul geniului frantuzesc in ale branzeturilor. Este cunoscut sub denumirea de pasta de branza, acoperita, de regula, de o crusta fainoasa, care odata pusa la copt se intareste si devine aurie, iar la mijloc se regaseste o crema de branza untoasa, moale, aproape "alunecoasa". Odata crusta indepartata, branza nu se va mai coace. Asemenea tuturor branzeturilor frantuzesti, acest tip de branza se serveste la tempertatura camerei. Se poate servi impreuna cu fructe, gen mere, struguri, piersici sau pere si ca totul sa fie perfect, se adauga un vin rosu nu foarte tare.
Branza semi-moale
Acest tip de branza este usor tare la atingere, avand o textura moale, untoasa in interior care cedeaza sub presiunea degetelor, sau atunci cand este taiata cu un cutit. Are o aroma slaba, chiar acra, care variaza in tarie in functie de vechimea produsului. Si pentru ca se poate felia usor - mai ales daca cutitul a fost inainte inmuiat in apa foarte fierbinte - acest tip de branza se topeste foarte bine, fiind asadar des utilizat in prepararea diferitelor tipuri de mancare. Insa, este foarte bun si pentru gustari, sau ca desert cu paine si fructe, alaturi de un modest vin rosu. Majoritatea produselor de acest tip au o crusta necomestibila.
Branza din lapte de capra
Acest tip de branza este foarte apreciat de cunoscatori si aproape orice regiune din Franta are specialitatea sa proprie de branza din lapte de capra. Produsele sunt de diferite marimi si forme, cum ar fi tobe, piramide etc. Textura variaza de la moale, dar solid, oarecum asemenea cremei de branza, pana la foarte tare. Acest tip de branza poate fi un excelent desert, care se serveste cu paine si fructe. Vinul potrivit pentru acest produs este cel alb si rose-ul.
Branza cu mucegai
Acest tip de branza este rezultatul unui proces natural de fermentatie, dar uneori si prin coacere fortata. Aceasta branza are un accentuat gust acrisor, unele produse mai mult decat altele, este de regula semi-moale, si adesea se faramiteaza, mai ales atunci cand este rece. Branza mucegaita naturala se produce in multe din regiunile Frantei si poarta denumirea acestora. De obicei, se serveste cu fructe, paine crocanta sau biscuiti nesarati, fie ca o gustare, sau ca desert. Aroma sa pregnanta cere alaturi un vin rosu sec. Acest tip de branza este adesea folosit in salate, sau ca garnitura de salata.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorUna din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilieTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postPentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...
Sos de castraveti cu smantanaAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeEste un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive
Tort cu frisca si fructe
Comentarii