Bucataria cipriota

Insula este plina de amintiri bizantine, iar cultura, arhitectura si chiar bucataria cipriota poarta semnele culturilor peregrinate de-a lungul secolelor.
In Cipru se evidentiaza bucataria greaca. Bucatele caracteristice Ciprului sunt: musaca (tocatura de carne, coapta cu legume si servita cu sos de oua, faina si lapte), suvlaki (carne de vita, coapta cu ceapa verde), frigarui grecesti pe betisoare mici din lemn. Splendide sunt vinurile cipriote albe, roz si rosii.

Ca si istoria insulei, si bucataria cipriota a fost influentata de culturile popoarelor care au stapanit insula. Fiecare fel de mancare are o savoare proprie, reflectand caracterul cipriot. "Yalanci Dolma" (frunze de vita-de-vie umplute cu orez si rosii), "Sis Kebab" (miel marinat, prajit pe carbuni), "Musakka" (straturi de cartofi, carne tocata, acoperite cu branza si coapte in cuptoare de pamant) si "Molohiya", o mancare de origine araba, sunt doar cateva exemple din delicatesele traditionale cipriote. Varietatea bucatariei se datoreaza influentelor sud-europene si a celor din Orientul Mijlociu.
Cea mai vestita mancare cipriota este "meze", un aperitiv compus din diverse salate calde si reci ce combina verdeturile cu carnea si pestele.
O alta atractie a Ciprului sunt cafenelele turcesti existente inca din secolul XV. Turcii pastreaza cu sfintenie secretul unei cafele faimoase in intreaga lume. Regiunea de nord a Ciprului este considerata paradisul restaurantelor. In afara de cafea, in Cipru sunt renumite si baile ("hamam"), prezente in fiecare hotel din tara.

De asemenea, gastronomia este la mare cinste, bucataria cipriota pastrand din influentele celei grecesti, dar si arabe. „Mezele" cipriote nu sunt meniuri in sensul clasic al cuvantului, ci ofera o serie de pana la 32 de preparate (se intampla sa fie doar peste si fructe de mare), care se aduc succesiv, la o singura comanda. Interesant este ca toate farfurioarele si sosurile sau mancarurile din ele contineau cate un condiment la care nu te asteptai pentru acea mancare.

Limassol
In partea de sud a insulei se afla Limassol, care este principalul centru industrial si maritim al Ciprului, si al doilea oras ca marime. Taverne si restaurante aglomereaza strazile din Limassol, cel mai important port al insulei si al doilea oras ca marime din Cipru. Aici veti gasi si vechi magazine micute si hanuri, chiar daca, de ceva vreme sunt amenintate de dominatia mall-urilor si restaurantelor moderne. Pe langa faima dobandita ca statiune, Limassol este si un important centru viticol, fiind cunoscut ca inima comertului cu vin din intreaga insula. O perioada buna in care ati putea vizita acest oras este luna august, cand are loc Festivalul anual al vinurilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Poale-n brau (branzoaice)
2
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
3
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Prajitura cu crema caramel
4
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Cozonac cu fructe uscate
5
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Parteneri
Tort Anca - ciocolata si gem de caise
Bucataras.RO

Tort Anca - ciocolata si gem de caise

De curand a fost ziua bunei mele prietene Anca si cum adora ciocolata, m-am gandit sa ii fac o surpriza placuta cu acest...

Tort Anca - ciocolata si gem de caise
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori