Bucataria cipriota

Insula este plina de amintiri bizantine, iar cultura, arhitectura si chiar bucataria cipriota poarta semnele culturilor peregrinate de-a lungul secolelor.
In Cipru se evidentiaza bucataria greaca. Bucatele caracteristice Ciprului sunt: musaca (tocatura de carne, coapta cu legume si servita cu sos de oua, faina si lapte), suvlaki (carne de vita, coapta cu ceapa verde), frigarui grecesti pe betisoare mici din lemn. Splendide sunt vinurile cipriote albe, roz si rosii.

Ca si istoria insulei, si bucataria cipriota a fost influentata de culturile popoarelor care au stapanit insula. Fiecare fel de mancare are o savoare proprie, reflectand caracterul cipriot. "Yalanci Dolma" (frunze de vita-de-vie umplute cu orez si rosii), "Sis Kebab" (miel marinat, prajit pe carbuni), "Musakka" (straturi de cartofi, carne tocata, acoperite cu branza si coapte in cuptoare de pamant) si "Molohiya", o mancare de origine araba, sunt doar cateva exemple din delicatesele traditionale cipriote. Varietatea bucatariei se datoreaza influentelor sud-europene si a celor din Orientul Mijlociu.
Cea mai vestita mancare cipriota este "meze", un aperitiv compus din diverse salate calde si reci ce combina verdeturile cu carnea si pestele.
O alta atractie a Ciprului sunt cafenelele turcesti existente inca din secolul XV. Turcii pastreaza cu sfintenie secretul unei cafele faimoase in intreaga lume. Regiunea de nord a Ciprului este considerata paradisul restaurantelor. In afara de cafea, in Cipru sunt renumite si baile ("hamam"), prezente in fiecare hotel din tara.

De asemenea, gastronomia este la mare cinste, bucataria cipriota pastrand din influentele celei grecesti, dar si arabe. „Mezele" cipriote nu sunt meniuri in sensul clasic al cuvantului, ci ofera o serie de pana la 32 de preparate (se intampla sa fie doar peste si fructe de mare), care se aduc succesiv, la o singura comanda. Interesant este ca toate farfurioarele si sosurile sau mancarurile din ele contineau cate un condiment la care nu te asteptai pentru acea mancare.

Limassol
In partea de sud a insulei se afla Limassol, care este principalul centru industrial si maritim al Ciprului, si al doilea oras ca marime. Taverne si restaurante aglomereaza strazile din Limassol, cel mai important port al insulei si al doilea oras ca marime din Cipru. Aici veti gasi si vechi magazine micute si hanuri, chiar daca, de ceva vreme sunt amenintate de dominatia mall-urilor si restaurantelor moderne. Pe langa faima dobandita ca statiune, Limassol este si un important centru viticol, fiind cunoscut ca inima comertului cu vin din intreaga insula. O perioada buna in care ati putea vizita acest oras este luna august, cand are loc Festivalul anual al vinurilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia